Informació general

Els veïns del Molí de la Torre acorden fer el pagament íntegre de la multa per la col·locació de la pancarta

Per Lluís Rovira i Barenys

La junta general dels Veïns del Molí de la Torre es va celebrar al CEIP Cambrils i va comptar amb la presència de la regidora Laura Forcadell

La junta general anual de l'Associació de Veïns i Propietaris del Molí de la Torre, celebrada el passat divendres 9 de novembre, va aprovar el pagament íntegre de la sanció que els va aplicar l'Ajuntament per haver col·locat una pancarta el dia de la concentració veïnal del passat 6 d'octubre. Aquest era un dels temes candents de l'ordre del dia de l'assemblea i que finalment es va resoldre per una votació en què van guanyar els partidaris que la multa es pagui i que no es recorri.

Votació entre els presents pel pagament de la multa

L'assemblea, que es va celebrar a les instal·lacions del CEIP Cambrils, va durar més de dues hores i va comptar amb la presència de la regidora de Protecció Ciutadana i alhora regidora del barri, Laura Forcadell. L'alcalde hi estava convidat, però, finalment, no hi va ser present. Al fons de la sala on es feia l'assemblea es va penjar la pancarta de la polèmica i presidint la taula, la pancarta que va obrir la manifestació del 25 de maig de l'any passat. Damunt la taula es va col·locar una cistelleta per recollir diners, de manera voluntària, destinats a pagar la multa.

En un primer moment la junta directiva de l'associació va comunicar a la setantena de persones reunides a l'assemblea que s'havia acordat pagar la multa. Un cop es va obrir el torn de preguntes, van ser diversos els veïns que es van queixar davant la regidora de la multa interposada per la col·locació de la pancarta. Una veïna va demanar que la regidora li expliqués el perquè de la sanció i que, quan pugui, li faciliti el nombre de sancions que fins ara s'han aplicat pel fet d'haver penjat pancartes al municipi.

L'argument de la regidora va ser concís, "es va sancionar perquè hi havia una pancarta al carrer. No hi ha intenció de reprimir ningú, són els mitjans de comunicació els que treuen les coses de lloc".

Gairebé a l'acabament de l'assemblea, quan la qüestió de la pancarta ja havia quedat aparcada, es va tornar a posar damunt la taula quan un veí va dir que no veia clar que no s'hagués de recórrer la sanció. La junta de l'associació de veïns va dir que es posaria a votació les dues opcions, pagar o recórrer. En aquest punt també va intervenir Laura Forcadell per demanar als veïns que optessin per recórrer la sanció i que si ho feien, se'ls retiraria. La votació, però, va ser clarament guanyada pels partidaris de pagar la sanció.

A la cua de les inversions

A l'entrada a l'assemblea es va lliurar als veïns una còpia de l'expedient sancionador de la multa per la col·locació de la pancarta, amb data de 23 d'octubre, juntament amb la carta que el president de l'Associació de Veïns del Molí de la Torre –Mariano Pérez– va enviar a l'alcalde, amb data del 29 d'octubre, i de la qual no es va obtenir cap resposta.

En aquesta carta Mariano Pérez li deia a l'alcalde uns canvis que s'havien produït per part de l'Ajuntament en les seves relacions amb el barri. Aquests canvis, qualificats de "tan radicals com incomprensibles" eren el de l'anul·lació sense justificar de la visita que l'alcalde havia promès fer al barri el 29 d'octubre així com la notificació de l'expedient i la multa de 200 euros per la col·locació de la pancarta. Mariano Pérez també feia esment d'una comunicació telefònica mantinguda amb la regidora Laura Forcadell en la que aquesta havia dit al president de l'entitat que passaven a ser els darrers en tots els projectes i el Centre Cívic promès com a primer de la llista passava a ser l'últim. Un altre dels canvis esmentats és la "nul·la resposta a solucionar els problemes del vial del Cavet, llargament demanat pels veïns implicats, i recolzat ara per l'AMPA de l'IES Mar de la Frau". En aquesta carta es comunicava a l'alcalde que es faria arribar als 190 socis de l'entitat la notificació de la multa a l'associació.

Trencament del diàleg

En la seva intervenció, la regidora de Protecció Ciutadana va admetre que des de la concentració dels veïns, el passat 6 d'octubre, "hi ha hagut un trencament del diàleg per les dues parts i aquesta no és la línia que hem de mantenir ni seguir. Ja m'està bé que us manifesteu, però, a la llarga, pot ser contraproduent per a vosaltres ja que esteu donant informació als lladres".

Un dels veïns presents a l'assemblea es va queixar pel fet que no s'hagués convidat cap veí a la darrera Junta Local de Seguretat. Forcadell va respondre que fins ara mai s'havia convidat cap veí a cap Junta de Seguretat i que en aquest cas, "no vaig considerar que fos el moment de convidar ningú donat el tema de la concentració i de la pancarta".

En algunes de les intervencions que es van produir, els veïns van fer notar a la regidora que tot plegat sonava a represàlia per la concentració que havien fet el passat 6 d'octubre. Un dels veïns va dir "m'esperava una disculpa per part de l'Ajuntament. No entenc per què l'Ajuntament s'ha de sentir tan enfadat per la concentració que vam fer".

69 agents de la Policia Local


Una bona part de les intervencions dels veïns es van produir per demanar més mesures per augmentar la seguretat. Un dels veïns va demanar que els controls nocturns es fessin els set dies de la setmana i no quatre o cinc dies com ara. També es va demanar policia de barri i mesures com la instal·lació de càmeres.

La regidora va explicar que des de fa poc temps s'està aplicant el Pla de Millora de la Policia Local. Laura Forcadell va dir que actualment la plantilla de la Policia Local té 69 agents i que es té la intenció d'augmentar aquest nombre ja que la ràtio de Cambrils, que és de 2,9, queda fora del que recomana la Generalitat, que és de 4,3. La regidora també va dir que, els dos darrers mesos, s'ha millorat la coordinació amb la Guàrdia Civil, tot i que va admetre desconèixer el nombre d'agents que hi ha a la caserna de Cambrils. Sobre aquesta qüestió un veí va manifestar que se sentia enganyat, ja que "fa uns tres anys ens van dir des de la Subdelegació del Govern que la coordinació amb la Guàrdia Civil era bona".

A l'assemblea també hi havia representants d'altres associacions de veïns de Cambrils. Així doncs, Javier Garcia, de l'associació de veïns del Cap de Sant Pere, i Antoni Tost, de l'associació dels Ametllers, van demanar a la regidora, entre d'altres coses, crear una plataforma entre l'Ajuntament i els veïns per tractar temes de seguretat.

Els veïns, al llarg de les diferents intervencions, van reclamar un compromís per part de l'administració municipal de posar més mesures de seguretat. La regidora, per la seva part, va dir que els diferents temes proposats es portarien a estudi, la qual cosa va indignar alguns dels veïns, "estem acabant l'assemblea i estem com al principi. No hi ha manera de tenir un compromís seriós per millorar la seguretat". Una de les respostes de la regidora, ja al final de l'assemblea, va encendre els ànims. La regidora li va dir a un dels veïns, "i vosaltres què heu fet?". El veí va respondre que tenia tot tipus d'alarmes i reixes, "què he de fer, comprar-me una pistola i quedar-me a la porta de casa. Vostè no pot dir això!". El veí que aquest passat mes d'octubre va ser víctima del robatori al Molí de la Torre també va mostrar la seva indignació per aquesta falta de compromís. Finalment, la tensió acumulada durant tota l'assemblea va quedar palesa en el rostre de la regidora un cop es va acabar l'acte.

Comenta aquest article