Informació general

Rosa M. Cubel felicita la Cooperativa Agrícola de Cambrils "pel valor afegit que saben aportar a la producció d'olives"

Per Anna Fargas

Jo
Josep Lluís Abella, Xavier Vicenç, Rosa M. Cubel i Josep Maria Siuró durant la visita a la Cooperativa divendres passat

La directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) –Rosa M. Cubel i Muñoz– i el director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona –Xavier Vicenç–, van ser rebuts el passat divendres pel director general de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –Josep Maria Siuró–, el gerent –Josep Lluís Abella– i alguns dels membres de la junta en la visita de cortesia que van realitzar a les instal·lacions de la Cooperativa de Cambrils.

Segons va explicar Rosa M. Cubel  s'han preparat una sèrie de visites per la zona a instàncies de Xavier Vicenç perquè "el Departament d'Agricultura té la intenció de ser una administració propera, i hem de fer l'esforç i tenim la voluntat de visitar aquelles empreses representatives dins del sector agrari". En aquesta línia, el mateix matí del divendres Cubel i Vicenç van visitar el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i el Port de Tarragona per tal de veure'n el funcionament i el control sanitari de les matèries d'aquest últim, ja que, segons la directora general, "és el principal port on arriben gairebé totes les matèries primeres que es traslladen a la resta de Catalunya i de l'Estat".

Per la seva banda, Xavier Vicenç va expressar que "tant per l'administració, que som nosaltres, com pels administrats és molt important sentir el suport dels càrrecs directius" i va manifestar sentir-se proper a les cooperatives com la de Cambrils pel fet que des fa poc temps ocupava un lloc en  l'Oficina Comarcal del Baix Camp i tenia un treball més directe amb les cooperatives.

Aportar valor afegit a la producció

Josep Maria Siuró va agrair la visita de la directora general i en la mateixa línia que Xavier Vicenç va expressar la necessitat d'aquest suport moral "en uns moments que el camp travessa dificultats, ja que es fan esforços per mantenir la qualitat, però els preus difícilment estan a l'alçada que haurien d'estar". Referint-se a aquests esforços per mantenir la qualitat, Siuró va explicar que, tot i que en la fruita i la verdura és molt més diversificat, en la producció de l'oli "hem apostat per la qualitat, fent esforços per assessorar la gent i tenir la pràctica diària del molí amb les condicions que cal mantenir aquest nivell d'oli, ja que crec que aquesta és la manera de sortir-se'n i tirar endavant".

En resposta al gerent de la Cooperativa, Rosa M. Cubel va dir que la Cooperativa de Cambrils representa perfectament el que es demana des del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, "ja que aquesta empresa aposta pel valor afegit: controlen molt bé la producció i a part són capaços de transformar aquesta producció en un valor afegit que és vendre no només les olives". Cubel va afegir que la Cooperativa de Cambrils és un tipus d'empresa que l'administració creu que s'ha de potenciar i apostar per ella, "aquests senyors venen un oli i el venen amb una qualitat extraordinària i a més a més reconeguda".

El problema dels fitosanitaris

Entre d'altres temes, Josep Maria Siuró va voler aprofitar la visita per comentar amb la directora general els problemes amb els fitosanitaris. Siuró va manifestar que "no demanem toleràncies ni favors, simplement demanem que ens tinguin una consideració, perquè estem fent esforços grandiosos en aquest aspecte", el gerent de la Cooperativa va explicar que han desaparegut productes del mercat per toxicitat "que ja comprenem que ha de ser així, però això porta unes conseqüències darrere que són difícils d'acotar amb dos anys".

Per la seva banda, Rosa M. Cubel va estar d'acord amb Siuró que cada cop més els condicionants  que marca la Unió Europea en fitosanitaris són més acurats i va afegir que des del DAR "hem de donar compliment en quant a ús d'aquests fitosanitaris i la tendència de les diferents produccions és utilitzar cada vegada menys productes químics i utilitzar contra les plagues lluites alternatives a la lluita química". Cubel va explicar que s'està intentant dirigir el sector productiu cap a la producció integrada i ecològica "perquè sabem que cada cop hi haurà més condicionants en aquests tractaments químics".

Comenta aquest article