Informació general

El francès Serge Mordon és el guanyador del primer Premi Internacional Antoni de Gimbernat

Per Berta Ruiz

Imatge del guanyador del Premi Internacional Antoni de Gimbernat, Serge Mordon, ahir a la tarda en la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils

Ahir a la tarda es va fer el lliurament del Premi Internacional Antoni de Gimbernat, avançaments clínics i de laboratori en l'aplicació dels làser en medicina i cirurgia. El guanyador d'aquesta primera edició va ser Serge Mordon amb el seu treball d'investigació Corrección de malformaciones de la oreja con la remodelación del cartílago asistida por láser.

L'acte, que es va celebrar en la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils, va ser presidit per Federico Mayor Zaragoza –president de la Fundació Cultura de Pau, exdirector general de la Unesco i president honorífic del Premi Internacional Antoni de Gimbernat–, el president de la Fundació Antoni de Gimbernat –Mario Trelles Salazar–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el Dr. Baldomero Tormo i Carnicer, en representació del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i els membres del comitè científic: el Dr. Pedro Fernández de la Fuente, el Dr. Mariano Vélez González i el Dr. Costadinos Siomos. A l'acte també hi van ser presents diversos regidors del consistori cambrilenc.

Abans de que donés inici l'acte, l'exdirector general de la Unesco i actual president de la Fundació Cultura de Pau –Federico Mayor Zaragoza– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital els principals motius de la seva visita a Cambrils i el seu recolzament a aquest premi. Segons va comentar, "m'agrada molt estar a Cambrils, per veure l'evolució tan fantàstica que està tenint Cambrils i també perquè m'enrecordo que fa molts anys que vaig venir amb el president Tarradellas, i també perquè hi ha una plaça dedicada al germà de la meva àvia –Marcel·lí Domingo–." Sobre la iniciativa d'aquest premi, Mayor Zaragoza va explicar que "és infreqüent que un ajuntament decideixi ajudar a la recerca, i sobretot a la recerca d'una manera molt concreta, com és la recerca mèdica i la recerca clínica dedicada als efectes dels diagnòstics i dels tractament en làser. Em va semblar que era una cosa exemplar i vaig decidir que seria avui aquí, perquè hem de recolzar les iniciatives d'una societat que està canviant. Ara els ajuntaments també es preocupen i pensen en promoure l'art, promoure la música, la literatura i també han de promoure la ciència".

4 treballs finalistes sobre l'aplicació del làser en medicina i cirurgia

L'encarregat d'encetar l'acte va ser l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– que va adreçar unes paraules d'agraïment a totes les persones que han format part de l'organització d'aquest certamen, encapçalada pel president de la Fundació Cultura de Pau –Federico Mayor Zaragoza–, i per la Fundació Antoni de Gimbernat, "per crear un premi que encoratja l'esforç dels investigadors i els avenços tecnològics en medicina, concretament en cirurgia làser". Segons Robert Benaiges, "aquesta iniciativa ens permet demostrar l'interès cultural i científic que té la nostra ciutat i també a l'hora projectar el nom de Cambrils. L'Ajuntament forma part de la fundació, que es va crear l'any 1990, amb la finalitat de promoure, fomentar i desenvolupar noves tecnologies en medicina. Per nosaltres, els cambrilencs, és un honor que el nom d'Antoni de Gimbernat doni nom a un Premi Internacional que reconeix els avenços aconseguits en medicina i cirurgia". En la seva intervenció, l'alcalde de Cambrils també va voler fer un ràpid repàs per la trajectòria professional i científic del doctor cambrilenc, així com els nombrosos avenços que va ser capaç de tirar endavant.
Per la seva part, el president de la Fundació Antoni de Gimbernat –Mario Trelles– també va voler adreçar unes paraules per explicar l'origen d'aquest premi, "que vol reconèixer els mèrits de la tecnologia en les millores de la salut", així com ser tot un estímul pels joves científics i metges que treballin en la investigació de la tecnologia aplicada.

Després de les paraules del president de la Fundació Antoni de Gimbernat –Mario Trelles–, el portaveu del comitè científic –el Dr. Pedro Fernández de la Fuente– va fer un breu repàs pels quatre treballs d'investigació finalistes, tot destacant l'alta qualificació i qualitat de cadascun d'ells en aquesta primera convocatòria del premi, que segons va explicar, "marcaran el nivell i les pautes en futures convocatòries". Després de la seva intervenció es van entregar els diferents reconeixements als tres finalistes i al guanyador del premi. El quart lloc va ser pel treball del Dr. Manuel Martín Vázquez, que va recollir el Dr. Maximiliano Flores de mans del Dr. Baldomero Tormo i Carnicer –representant del Col·legi de Metges de Tarragona–. El tercer premi va ser pel treball del Dr. Luis Felipe Romero, que va recollir Osvaldo Trelles de mans del president de la Fundació Antoni de Gimbernat –Mario Trelles–. El segon premi finalista va ser per al Dr. Pedro Martínez Carpio, que va rebre el premi de l'alcalde de Cambrils. I finalment, el treball guanyador que va recaure en el francès Serge Mordon pel seu treball Corrección de malformaciones de la oreja con la remodelación del cartílago asistida por láser, i que va rebre el primer premi de mans de Federico Mayor Zaragoza.
Tot seguit, el mateix autor guanyador va ser l'encarregat de fer una presentació visual del seu treball, que està basat en la utilització del làser per a la correcció de les malformacions de les orelles d'una manera incruenta i sense la necessitat d'anestèsia, amb molt bons resultats estètics sense una excessiva utilització tècnica".

Abans de cloure l'acte, el president honorífic del Premi –Federico Mayor Zaragoza– també va voler adreçar unes paraules d'enhorabona i felicitació a iniciatives d'aquest caire.

Finalment, l'entrega de lliuraments es va tancar amb l'actuació de la jove música cambrilenca –Olga Prats–, alumnes de l'Escola Municipal de Música que va interpretar dues peces amb violoncel.

Comenta aquest article