Informació general

Uns plafons en relleu guiaran les persones amb discapacitats funcionals en el primer itinerari de natura accessible de Cambrils

Per Berta Ruiz

Vuit plafons en relleu de ceràmica especial faran de guia els visitants amb alguna discapactiat funcional al llarg del recorregut de l'itinerari

Ahir al matí es va presentar davant els mitjans de comunicació el nou itinerari adaptat per a persones amb algun tipus de discapacitat funcional –psíquica, física i sensorial, però sobretot visual– que s'ha instal·lat en l'espai verd de la Llosa paral·lel al barranc de la Mare de Déu del Camí.

A la presentació hi van ser presents l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor d'Espai Públic i Paisatge i Medi Ambient –Joan Mas–, el president del GEPEC-EdC –Damià Vernet–, Víctor Hernández –en representació de l'Obra Social La Caixa–, el subdirector general d'informació i educació ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat –Josep Planas– i la directora territorial de l'ONCE –Juani Fuentes–, entre d'altres autoritats.

Un projecte pioner

Aquest itinerari recorre el tram final del barranc de la Mare de Déu del Camí, en un recorregut pràcticament pla de 760 metres de longitud, en què s'hi han instal·lat 8 plafons en relleu de ceràmica especial i una maqueta a l'entrada de l'itinerari. Segons va explicar el coordinador del projecte "Natura per a tothom" –Ramon Ferré– "en cada cartell es potencia cadascun dels sentits i hi ha diferents elements que ajuden a desenvolupar aquests sentits, mostrant qüestions relacionades amb la vegetació i la fauna".

Tota la senyalització del recorregut és tàctil i el projecte és una experiència única, "almenys a l'Estat espanyol". La maqueta instal·lada en la part més propera a la desembocadura del barranc ha estat una prova pilot confeccionada per l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Tarragona i els plafons ceràmics han estat confeccionats pel taller La Moixera de Reus, mentre que la proposta d'itinerari ha rebut el suport de l'Àrea de Medi Ambient i les vores i els faristols són obra de l'Àrea d'Obres Públiques de l'Ajuntament de Cambrils. La direcció tècnica ha estat obra del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC), i amb aquest itinerari s'executa el primer de la sèrie que ja s'està conveniant amb d'altres ajuntaments i entitats dins del marc del projecte "Natura per a tothom", que també ha rebut finançament de l'Obra Social de la Caixa gràcies a la mediació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Conveni entre l'Ajuntament de Cambrils i el GEPEC

Robert Benaiges valorava molt positivament aquest projecte pioner, destacant la importància d'acostar l'espai i la natura a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat. Robert Benaiges va recordar d'altres projectes engegats per l'Ajuntament com l'edició d'un fulletó turístic en braille, "la ruta dels sentits" o les visites guiades amb el trenet turístic. Per la seva part, el president del GEPEC-EdC també va voler donar les gràcies al consistori cambrilenc per la seva col·laboració i la "seva sensibilitat" en aquesta iniciativa. Damià Vernet també va explicar que el recorregut que s'ha preparat és molt pedagògic i senzill, i que aquest proper diumenge es tindrà "la prova de foc" amb la visita d'una escola de discapacitats psíquics de Cambrils, amb la qual "veurem si l'itinerari s'ajusta realment a les seves necessitats i ells ho poden entendre bé. Crec que hem d'aprendre molt d'ells, per després poder millorar-ho". Finalment, Josep Planas va destacar dos aspectes molt interessants del projecte perquè "apropa la natura a gent discapacitada. El projecte és força innovador, perquè hi ha pocs espais així. A més, permet oferir un conjunt de recursos educatius, ja que es tracten temes naturals, però també temes de patrimoni cultural, i això per a les escoles és molt interessant. Crec que el projecte té una globalitat molt interessant des del punt de vista educatiu".

En aquest projecte, l'Ajuntament de Cambrils ha signat un conveni amb GEPEC-EdC pel qual es compromet al manteniment d'aquesta infraestructura, i el GEPEC es compromet a realitzar activitats entorn aquest itinerari. La primera d'aquestes activitats consistirà en una visita guiada oberta i gratuïta que es realitzarà aquest proper diumenge 11 de novembre a les 11 del matí. Qualsevol persona pot inscriure's a través d'un correu electrònic a l'adreça educa@gepec.org i rebre'n confirmació o bé trucant al telèfon 616 162 890.

Comenta aquest article