Informació general

El refugi del carrer de les Creus podria acollir les primeres visites guiades abans de l'estiu

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de l'interior del refugi en la visita que es va fer ahir al matí

El refugi del carrer de les Creus es preveu que estigui obert a les visites guiades abans de sis mesos. Així ho van assegurar l'alcalde, Robert Benaiges, i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, en el decurs de la visita d'obres que ahir van fer l'alcalde, regidors i premsa al refugi. Tal com explicava Gerard Martí, la primera part de l'adequació del refugi ja s'està executant, "s'ha procedit a fer una neteja dels accsessos, de tota la galeria principal i d'algunes de les galeries laterals. A banda, hem fet un dibuix de tota la planta del refugi que ens ha de permetre intervenir en la segona fase amb tot el tema de serveis, llum, ventilació, àudio, que volem portar a terme dins del refugi". El projecte de la primera fase suposa una inversió de 53.212,47 euros. La Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya aporta un ajut de 18.000 euros.

A banda, des del Museu d'Història també s'està portant a terme el treball de recerca del projecte d'espais de la Guerra Civil a Cambrils que segons va comentar Martí, "ens ha d'aportar testimonis que ens documentin aquest refugi, tant pel que fa al moment de la seva construcció com del seu ús. Aquesta informació ens servirà per a fer uns panells en cinc idiomes que es posarà a fora del refugi." El director del Museu d'Història també apunta que s'hauran de posar unes portes de seguretat per a l'accés al refugi "que facilitin l'accés a les persones i que no siguin complicades d'obrir". D'altra banda, el tram de refugi que va des de la plaça de l'Església de Santa Maria fins a la plaça de Marianao i que no es va arribar a recobrir amb obra en el seu moment es tancarà i es protegiran les parets i la volta per tal de crear un espai per a l'emmagatzematge i que serveixi per a posar els quadres elèctrics i d'àudio.

Per la seva part, l'alcalde, Robert Benaiges, va explicar que un cop es puguin fer les visites guiades al refugi, "es programaran tota una sèrie d'activitats dintre del propi museu relacionades amb la guerra o relacionades amb el barri. A més a més, disposarem d'un espai molt proper a aquí -referint-se a les cases del carrer de les Creus que fan cantonada amb el carrer de Rovira, de propera adquisició per part de l'Ajuntament- que ens ha de servir per a complementar tota l'activitat que es pugui fer al propi refugi".

Comenta aquest article