Informació general

Es presenta el cicle d'activitats "Espais de la Guerra Civil a Cambrils"

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta; Gerard Martí, Joan Recasens, Montserrat Flores i Gemma Massagué
Des de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, juntament amb el Museu d'Història i l'Arxiu Municipal es va presentar ahir el cicle d'activitats "Espais de la Guerra Civil a Cambrils". A l'acte de presentació hi va ser present el regidor de Cultura –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, l'arxivera municipal –Montserrat Flores– i la tècnica de l'Àrea de Cultura –Gemma Massagué–.
Sobre aquesta activitat, Joan Recasens va voler destacar la importància de tirar endavant iniciatives d'aquest caire, sobretot en aquests moments en els què s'està parlant molt de la memòria històrica. Segons va explicar el regidor de Cultura, "és convenient que des de les administracions es promoguin aquest tipus d'activitats, per tal de que no es perdi aquesta memòria històrica, ja que considero que una societat que no coneix la seva història no té futur i és obligat fer aquest reconeixement al que va passar durant aquest període de la Guerra Civil i ho hem de conèixer".

Conèixer els espais més destacats durant aquest període



Alguns d'aquests "Espais de la Guerra Civil a Cambrils" són el Parc Samà, la riera de Maspujols, el torrent d'en Gené, el castell de Vilafortuny, el mas d'en Bosch, el refugi del carrer de les Creus, l'església de Santa Maria, l'ermita de la Mare de Déu del Camí i el seu entorn, la torre del Port, el Molí de les Tres Eres, el cementiri o els col·legis Vedruna i La Salle. Segons va explicar Montserrat Flores, són espais relacionats amb la curació de ferits i malalts del front, espais de defensa i vigilància, llocs d'acolliment a centenars de refugiats, espais on es va desenvolupar una activitat política, social i sindical, llocs de transport de persones i d'altres edificis que van ser destruïts pels bombardejos o parcialment destruïts.

Per la seva banda, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– va explicar en aquest cas, "la recerca treballa amb un teixit de persones que ens poden explicar aquest passat, que ens és tan proper i que ens han d'ajudar a conèixer els errors i les situacions de conflictivitat que es van cometre, per valorar la cultura de la pau que tenim avui en dia".

Xerrades, taules rodones i una ruta pels espais

Les activitats d'aquest cicle s'inicien avui mateix partir d'un quart de vuit del vespre a la Biblioteca Municipal, amb el Club de Lectura Adult i la trobada que es mantindrà amb Xavier Amorós, autor del llibre El camí dels morts. El dia 7 de novembre es farà al Centre Cultural la xerrada Els refugis antiaeris de Catalunya: el llegat subterrani, a càrrec de Judit Pujadó. El dia 18 de novembre a partir de les onze del matí i des de la plaça d'Espanya es farà una ruta pels diferents espais de la Guerra Civil amb Carles Alcoy. I finalment, el dia 21 de novembre es farà la taula rodona Els refugis antiaeris de Cambrils al Centre Cultural, on també es farà la projecció d'un reportatge elaborat per TV Cambrils.

Comenta aquest article