Informació general

Disminueix un 15% la despesa mitjana per turista a la Costa Daurada central durant l'any 2007

Per Lluís Rovira i Barenys



Joan Antoni Padró, M. Eugènia Arbó i Albert Savé en la roda de premsa de l'Associació
L'Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda, per mitjà de la seva presidenta –M. Eugènia Arbó– i dels vicepresidents –Joan Antoni Padró i Albert Savé–, va fer balanç, ahir al matí, del que ha estat, fins ara, la temporada turística del 2007. En conjunt, les dades d'ocupació s'han mantingut similars a les de l'any passat i s'ha produït una baixada d'un 1% en l'ocupació. Però sens dubte la dada més significativa és la que indica que la despesa mitjana per visitant ha baixat un 15% respecte de l'any passat. Concretament, i segons dades de l'Observatori Turístic de la Universitat Rovira i Virgili, la mitjana d'abril a agost ha disminuït un 15%, passant dels 285 euros per visitant l'any 2006 als 242 euros per visitant l'any 2007.

4,5 dies d'estada

La mitjana de dies d'estada s'ha mantingut respecte a l'any passat i s'ha situat en 4,5 nits. La procedència dels visitants ha variat lleugerament. Enguany, un 44% procedien de diferents punts de l'Estat espanyol i un 56% eren estrangers mentre que l'any passat eren el 42% els que procedien de l'Estat espanyol i el 58% eren estrangers. D'aquest darrer grup, el principal contingent de turistes ha vingut de la Gran Bretanya, en un 48%; seguit de França, en un 13%; Rússia, en un 11%, i Irlanda, en un 6%.

Pel que fa als mercats, cal destacar un lleuger augment dels visitants procedents de Rússia i un cert descens dels visitants britànics. En aquest cas, la disminució ha vingut motivada per la nova llei que s'ha implantat a Anglaterra i que ha modificat el calendari escolar.

Pel que fa a la tipologia de turisme, els responsables de l'Associació Hotelera van destacar que a la nostra zona es tendeix cada vegada més a allotjar el turisme familiar. De totes maneres, tal com va apuntar Joan Antoni Padró, "estem enfocant cada vegada més els nostres establiments cap al turisme familiar, però sense renunciar a cap altre tipus de turisme".

Legislació discriminatòria

La presidenta de l'Associació Hotelera, M. Eugènia Arbó, va destacar dins dels objectius marcats per a enguany la normalització de les relacions amb l'Ajuntament de Salou així com el de "treballar a nivell turístic i institucional per fer sentir la nostra veu des de l'àmbit municipal fins a l'europeu". Arbó considera que la legislació que s'aplica a Catalunya en matèria d'establiments hotelers i que no tenen la resta de comunitats autònomes suposa "una discriminació i una important pèrdua de competitivitat que situa les empreses del nostre país en una posició desfavorable en relació a empreses que exerceixen aquestes mateixes activitats en altres territoris de l'Estat. Hi estem lluitant des de l'any 2001, i esperem que a finals d'aquest any s'hagi pogut desencallar".

Des de l'Associació Hotelera també es va apuntar la problemàtica que suposa la contractació d'immigrants en origen per poder treballar a les instal·lacions hoteleres. També es va repassar les actuacions fetes enguany, entre les quals destaquen l'elaboració del planell conjunt dels tres municipis de l'Associació –que ha tingut la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus–, així com el conveni de col·laboració que s'ha establert amb l'Escola Universitària de Katowice, a Polònia, gràcies al qual estudiants d'aquesta universitat han pogut fer i continuaran fent pràctiques als hotels de l'Associació Hotelera.

Comenta aquest article