Cultura

La historiadora Assumpta Montellà explica com va descobrir la Maternitat d’Elna

Per Ignasi Martí



Assumpta Montellà i Gerard Martí, ahir en la xerrada celebrada al Centre Cultural
Ahir dimecres la historiadora Assumpta Montellà va oferir a la sala d’actes del Centre Cultural de Cambrils una xerrada dedicada a la recerca històrica sobre la Maternitat d’Elna (Catalunya Nord), impulsada per la infermera Elisabeth Eidenbenz, que entre els anys 1939 i 1944 va proporcionar a centenars d'exiliades dels camps de concentració la possibilitat de donar a llum en unes mínimes condicions d'higiene i nutrició.

Montellà va detallar les duríssimes condicions de vida que suportaven el mig milió de refugiats espanyols colpejats per la manca total de les infraestructures més bàsiques, els efectes de la gana, les malalties i l’esforç d’haver arribat a la frontera francesa a peu. La investigadora va corroborar el menyspreu amb què França va rebre els refugiats espanyols que, segons un diputat francès, havien de ser enviats direcció a la Guaiana per després enfonsar-los al mar.

Va ser arran de la seva recerca sobre l’exili republicà al sud de França quan aquesta investigadora va començar a recollir les primeres informacions sobre una misteriosa infermera que ajudava els refugiats dels camps situats a les platges de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes. Després de mesos de recerca i nombroses entrevistes orals, finalment va descobrir l’existència d’una maternitat a la localitat d’Elna destinada als refugiats espanyols. Al capdavant hi havia la suïssa Elisabeth Eidenbenz que va contribuir que entre 1939 i 1944 nasquessin 597 infants.

Assumpta Montellà va remarcar l’oportunitat que va representar per a moltes refugiades embarassades que veien a diari com després de parir enmig d’aquelles platges, sense aigua ni sense cap condició sanitària, el 90% dels nens morien al cap de pocs dies. La sorpresa de Montellà va ser la localització d’Elisabeth Eidenbenz a Viena en un estat de salut admirable i amb una enteresa pròpia d’una persona amb molt de caràcter que havia sabut sobreposar-se a una situació com aquella.

La investigadora va explicar amb molta satisfacció com el recull de dades i la visita personal a Elisabeth Eidenbenz va fer possible que aquesta història amagada fins aleshores sortís a la llum pública. Montellà va donar èmfasi en el reconeixement que s’ha fet i es continua fent a la figura d’Elisabeth Eidenbenz i de com ha contribuït a destapar una part de la nostra història recent i que properament serà motiu d’una pel·lícula.

El llibre que recull tota la història del que va ser la maternitat d’Elna, escrit per la mateixa historiadora, es va publicar el 2005 sota el títol La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili (1939-1944) i actualment ja es troba a la tercera edició. La descoberta de la pròpia història d’aquells fills d’Elna i les mostres de reconeixement s’han repetit per tot Catalunya on per exemple ja hi ha 10 llars d’infants amb el nom de Maternitat d’Elna. La senyora Elisabeth Eidenbenz, que segons Montellà continua traient importància als fets, va rebre la Creu de Sant Jordi i actualment rep a diari centenars de cartes.

Aquests dies es pot visitar a l'Espai "El Pati" una exposició fotogràfica amb el mateix títol que el llibre, "La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili (1939-1944)", produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya. L'exposició es podrà veure fins al proper 5 de novembre i està inclosa en les activitats del projecte de recerca "Espais de la Guerra Civil a Cambrils" que ha iniciat enguany l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article