Informació general

La formació local d'ICV posa en marxa una campanya a favor de la laïcitat a Cambrils

Per Judit Pinazo

 
D'esquerra a dreta, Ramón García Mateos, Marlen Fernández i Joan Rius, davant de l'església de Sant Pere, que actualment està en obres per la construcció del campanar

En el ple del passat mes d'agost es va aprovar una subvenció de mig milió d'euros per tirar endavant el projecte de construcció d'un campanar a l'església parroquial de Sant Pere. Aleshores, la proposta es va aprovar amb els vots a favor dels regidors del PSC, ERC, CiU, PP i PLIC, i amb el vot en contra d'ICV. Ja en aquell moment la formació ecosocialista va expressar el seu desacord amb la proposta, ja que segons van dir, no respon a cap prioritat municipal i, a més, considera que els Ajuntaments no haurien de ser els principals finançadors d'equipaments religiosos.

Ara, en relació a aquesta qüestió, ICV ha decidit posar en marxa una campanya en forma de recollida de signatures a favor de la laïcitat a Cambrils i per mostrar el seu rebuig als privilegis dels quals gaudeix l'església catòlica enfront d'altres religions. La campanya es va presentar ahir davant de l'església de Sant Pere i va anar a càrrec de la presidenta de la formació local d'ICV –Marlen Fernández– i els militants Ramón García Mateos i Joan Rius.

A favor de la laïcitat

L'exregidor d'ICV Ramón García Mateos explicava ahir que l'objectiu principal pel qual s'engega la campanya és fomentar el laïcisme al municipi i per tal que l'Ajuntament vetlli perquè la ciutat "sigui la casa comuna de tots i totes, sense que cap opció religiosa s'imposi per damunt de cap altra". Segons Mateos, la campanya té dos punts de partida, per una banda la recollida de signatures i l'altra, una xerrada a càrrec de l'escriptor i exdiputat d'ICV Ignasi Riera i el secretari general del Moviment Laic i Progressista –Joffre Villanueva– que es farà el proper 26 d'octubre a la seu d'ICV a Cambrils, al número 10 del carrer de les Creus. Segons Mateos, aquesta xerrada pot ser un bon punt d'arrencada d'allò que a la formació li agradaria que anés molt més enllà i que no es quedés en una iniciativa proposada per una formació política sinó que acabés convertint-se en un moviment ciutadà que fes seva aquesta proposta i es creés al municipi un moviment per una societat laica.

Els fulls de recollida de signatures es repartiran per diferents espais públics, entitats i associacions. També es poden descarregar en format PDF des de la web de la formació <www.iniciativa.cat/cambrils> i des del bloc de Salvador Matas <www.salvadormatas.blogspot.com>.

Des d'ICV és vol destacar que la formació no està en contra de cap opció religiosa "som respectuosos amb tot tipus d'opció religiosa, però creiem que ha de quedar en l'àmbit personal i privat de cada persona i no de l'àmbit públic". Segons Mateos, això ha de servir per garantir la convivència i el respecte entre totes les persones i totes les creences.

Destinar els diners a equipaments públics

ICV creu que els diners públics han d'anar destinats al comú i que en cap cas han de servir per finançar equipaments destinats al culte, "de la mateixa manera que es pot construir un campanar en una església catòlica amb diners públics, també es podria demanar que l'Ajuntament subvencioni una mesquita, una sinagoga o un local de culte per als evangelistes".

Segons ICV, amb el mig milió d'euros que l'Ajuntament ha donat a l'Arquebisbat de Tarragona es podria construir la meitat d'una nova guarderia municipal, un centre juvenil o fins i tot haver arreglat les instal·lacions de l'esplai i el teatre de la mateixa església de Sant Pere, "que estan en molt mal estat i realment sí que necessiten una reforma".

Comenta aquest article