Cultura

Una exposició fotogràfica a l'Espai "El Pati" recupera la història de la Maternitat d'Elna

Per Redacció



Robert Benaiges, acompanyat de Gerard Martí, Joan Recasens i Fèlix Alonso, el passat dijous en la inauguració de l'exposició
El passat dijous 11 d'octubre al vespre es va inaugurar, a l'Espai "El Pati" del Centre Cultural, l'exposició "La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili (1939-1944)", produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

A l'acte de presentació d'aquesta mostra hi van ser presents el director general de Relacions Institucionals del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya –Fèlix Alonso–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura -Joan Recasens- i el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–.

La mostra repassa a través de fotografies la història de la Maternitat, fundada per Elisabeth Eidenbenz, que va donar ajut a les dones refugiades al sud de França, per tal que poguessin donar a llum en bones condicions. L'objectiu de l'exposició fotogràfica, "La Maternitat d'Elna, bressol d'exili (1939-1944)" és recuperar de l'oblit la història de la Maternitat d'Elna, on van néixer 597 fills d'exiliades, i la memòria de l'exili de milers de republicans després de la Guerra Civil.

La Maternitat

La Maternitat d’Elna va ser fundada per Elisabeth Eidenbenz el 1939, mentre cinc-cents mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració, com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra de l'Associació d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la Maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de 8 setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i l’abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.

A l'exposició s'hi poden veure imatges fotogràfiques de la Maternitat: l'edifici, els nens que hi van néixer, les mares i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part de les fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser realitzades per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l'exili de mig milió d'homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939 sota les bombes dels avions franquistes. La mostra es va inaugurar el desembre de 2005 al Palau Robert de Barcelona i ha estat itinerant per tot Catalunya.

"Espais de la Guerra Civil a Cambrils"

L'exposició es podrà veure fins al proper 5 de novembre al Centre Cultural de Cambrils i es tracta de la primera activitat de difusió del projecte de recerca "Espais de la Guerra Civil a Cambrils" que ha iniciat enguany l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. D'aquesta manera es continua la tasca iniciada el 2006 gràcies al suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica. Aleshores es va impulsar un cicle sobre el període de la Guerra Civil a Cambrils amb motiu de la celebració del 70 aniversari de la creació de l’Hospital de Sang de Cambrils, en actiu entre 1936 i 1939.

Comenta aquest article