Informació general

S'engega a Cambrils el primer programa de Formació per a l'Acolliment en Família Extensa de la demarcació

Per Redacció

El passat 4 d'octubre es va engegar al Centre Les Basses el cicle de cinc sessions formatives adreçades a onze famílies acollidores de Cambrils del programa de Formació per a l'Acolliment en Família Extensa, elaborat per l'Obra Social de la Fundació la Caixa, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.

Cambrils és el primer municipi de la demarcació en què s'implanta el programa, gràcies a l'impuls del Consell Comarcal del Baix Camp, el Departament d'Acció Social i Ciutadana, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils.

La regidora de Polítiques Socials i Salut, Maricel Llaveria, va ser l'encarregada d'obrir la primera sessió. Els responsables d'impartir la formació són els professionals que integren els Equips d'Atenció a la Infància (EAIA) del Baix Camp, amb la col·laboració dels educadors socials dels Equips Bàsics d'Atenció Social Primària (EBASP) municipals.

A partir del problema real de les dificultats dels menors en risc d’exclusió obligats a abandonar casa seva per trobar un ambient adequat on desenvolupar-se, l’Obra Social de la Caixa va impulsar el 1997 un recurs innovador: formar famílies voluntàries que acollissin temporalment aquests nens i nenes i els donessin afecte i seguretat, fins que poguessin tornar a reunir-se amb la seva família.

L’acolliment en família extensa és la modalitat d’acolliment més utilitzada a totes les comunitats autònomes. L’acolliment en la pròpia família extensa (oncles, avis...) permet que els nens i les nenes visquin amb persones que generalment ja coneixen i en els quals confien, la qual cosa possibilita que la separació dels seus pares no resulti tan dura, ja que permet la continuïtat de les seves relacions afectives.

Els programes de formació per a famílies extenses tenen un plantejament força vivencial, participatiu i dinàmic. Les sessions de formació es complementen amb diferents recursos didàctics que proporcionen a les famílies l’assessorament i l’atenció professional necessaris per superar les dificultats convivencials quotidianes. El programa procura millorar la capacitat educativa i pedagògica de les famílies i desenvolupar les actituds que permetin superar les diferències generacionals i donar suport a les famílies en moments de crisi i en la resolució de problemes.

Subvenció per al Pla Municipal de la Dona a Cambrils

D'altra banda, l'Institut Català de la Dona –adscrit al Departament d'Acció Social i Ciutadana– ha atorgat a l'Ajuntament de Cambrils 9.751 euros per tal de contribuir al finançament del projecte d'elaboració del Pla Municipal de la Dona. Aquest Pla, es fonamenta en la diagnosi de gènere que s'ha portat a terme en els darrers mesos a través d'una metodologia participativa. Aquest estudi també ha comptat amb el finançament de 9.000 euros del Departament de Participació Ciutadana.

Comenta aquest article