Societat

Ornitologia

El Parc Samà acull diverses activitats de la primera Festa dels Falciots

Al Parc Samà s'hi van fer tallers per conèixer les aus, així com un anellament científic d'ocells

Per Redacció

Tallarol gros anellat el diumenge al matí al Parc Samà
Tallarol gros anellat el diumenge al matí al Parc Samà | Enric Pàmies

El passat cap de setmana es va celebrar la primera edició de la Festa dels falciots. Unes 300 persones van participar en activitats programades a diferents punts del Camp de Tarragona –entre els quals el Parc Samà– i, en total, es van poder observar gairebé 70 espècies diferents d’ocells, fet que demostra la riquesa ornitològica del territori.

L’agenda va ser ben variada, plena de propostes pensades per a tothom. La primera activitat es va iniciar el dissabte, ben d'hora, a les 8 del matí, a un dels racons del Tarragonès on els ocellaires habituals de la zona passen llargues estones: la Torre d'en Dolça, a Vila-seca. Van seguir-la dues sortides guiades més, ja en horari més familiar, als Aiguamolls del Pla de Santa Maria i a la desembocadura del riu Gaià, a Altafulla. Tres sortides, sota inscripció prèvia, que ja havien exhaurit places des de feia dies, on els participants van conèixer aquests preciosos indrets mentre cercaven les aus que hi habiten, ben acompanyats de guies ornitològics. Van trobar des de corriols camanegres, cames llargues, falcons pelegrins, mussols comuns, o cabussets fins a oriols, picots, falciots, orenetes o corbs marins emplomallats.

Al mateix temps, al Parc Samà s'hi duia a terme un taller per a conèixer les aus: com poden volar, com són els ous, quines són les espècies més grans i més petites... Un taller que sempre deixa bocabadada la canalla. Aquesta mateixa activitat es va repetir el diumenge a Alcover. Dissabte a la tarda les protagonistes van ser les aus urbanes. Més de 30 persones van recórrer el Parc Sant Jordi de Reus observant merles, tudons, garses i verdums, mentre aprenien a diferenciar els protagonistes del festival: el falciot negre, el falciot pàl·lid i el ballester.

Anellament científic d'ocells al Parc Samà

Diumenge totes les activitats es van centrar al Parc Samà, on la gent ja feia cua mentre obrien les portes per a poder presenciar l'anellament científic d'ocells. Van poder veure, de ben a prop, el mosquiter pàl·lid, el tallarol gros, el papamosques gris, el tallarol capnegre, el rossinyol o el raspinell, entre altres espècies, mentre escoltaven atentament tot el que els explicava l'anellador expert. Mentrestant, un guia acompanyava un grup de persones pel parc observant els ocells que hi habitaven i que el sobrevolaven, com el corb, l'arpella, l'àguila calçada, l'oriol o el picot verd.

El balanç general de la primera edició de la Festa dels falciots és molt positiu, tant per part dels organitzadors (Associació CEN, Fundació Plegadis i Birding Catalunya), com dels patrocinadors (Parc Samà, Altafulla Mar Hotel i Ajuntament d'Altafulla), com, sobretot, de les persones participants. És per això que aviat es començarà a treballar en l'edició del 2025, que inclourà altres activitats complementàries a les d'enguany, aprofitant l'impuls de la gent de les nostres comarques, que ha demostrat el seu interès pels ocells i per la natura.

 Jornada d’anellament al Parc Samà, amb l’ornitòleg Sergi Sales (Autor: Enric Pàmies)

 

Comenta aquest article