Cultura

Cinema

Es presenta el 6è Cicle de Cinema Solidari: «El cinema no pot canviar el món però pot mostrar una altra manera de veure'l»

Per aquesta edició s'ha programat una pel·lícula georgiana sobre l'absurd de les guerres, un documental mexicà sobre la destrucció d'un territori maia i un altre documental sobre una família afganesa

Per Berta Ruiz

Foto de grup de membres de l'ACTE i del Banc del Temps juntament amb la regidora de Participació Ciutadana, Neus Cárdenas
Foto de grup de membres de l'ACTE i del Banc del Temps juntament amb la regidora de Participació Ciutadana, Neus Cárdenas | Berta Ruiz

Un any més, l'ACTE i el Banc del Temps de Cambrils, presenten el 6è Cicle de Cinema Solidari "La mar de cinema, la mar de solidaritat", amb el suport de la regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament. Ahir al matí, davant del Cinema Rambla de l'Art, va tenir lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de la regidora de Participació Ciutadana, Neus Cárdenas, i les representants del Banc del Temps i de l'ACTE, Montse Mañé, Arantxa Uranga i Bárbara Celada. En aquesta edició s'ha programat una pel·lícula de ficció georgiana sobre l’absurd de les guerres, un documental mexicà sobre la destrucció física i cultural d’un territori maia , i un altre documental francès sobre una família afganesa que vol començar una nova vida a Europa.

En la seva intervenció, la regidora Neus Cárdenas va explicar que aquest cicle "ens acosta a situacions de guerres, d’emergència climàtica o d’exclusió social però també d’anhels, esperança, resiliència i lluita per transformar vides". La regidora també va afirmar que cal seguir treballant per enderrocar les fronteres mentals i connectar realitats.
 
En la mateixa línia, la presidenta del Banc de Temps va explicar que l’objectiu del cicle és aprofitar el poder del cinema per ajudar a crear un món més just i més humà, i ha anunciat que part de la recaptació es destinarà a l’associació Reus Refugi, que treballa per sensibilitzar a la població sobre la crisi de les persones refugiades i promoure la l’acollida de migrants.

"Sabem que el cinema no pot canviar el món però pot mostrar una altra manera de veure’l i de participar en el canvi"

Per la seva part, Arantxa Uranga d’ACTE va afirmar que cal obrir portes, obrir móns i crear vincles, per donar a conèixer aquestes situacions, ja que el que no es coneix no es pot estimar. "Sabem que el cinema no pot canviar el món però pot mostrar una altra manera de veure’l i de participar en el canvi", va dir. Finalment, Barbara Celada va fer un repàs a tota la programació, que va des d’un missatge pacifista davant de totes les guerres, fins a l’odissea d’una família a que fuig de la guerra, i la lluita del habitants de la província del Yucatán per defensar el territori de l’expoli mediambiental causat per un macroprojecte sense sentit amb interessos comercials.
 
Les projeccions es realitzaran els dies 29 de maig i 5 i 12 de juny, a les 20:30 hores, al cinema Rambla de l'Art.  Com és habitual, després de cada sessió s’obrirà un debat entre les persones assistents per compartir diferents mirades i impressions.
 
Roda de premsa de presentació del cicle, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Montse Mañé, Neus Cárdenas, Arantxa Uranga i Bárbara Celada (foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

Programació del Cicle

29 de maig
"Mandarines": Un cant a la pau i per la vida, on es mostra l'absurd de les guerres (nominada als Òscars 2014 a la millor pel·lícula de parla no anglesa)
 
5 de juny
"El tren y la península"
:Documental mexicà rodat a la península del Yucatán, sobre la destrucció física i cultural d'un territori maia en nom del progrés.
 
12 de juny
"La vie devant elle":L'odissea d'una família afganesa que, fugint de la guerra, vol començar una vida digna a Europa.

Comenta aquest article