Informació general

REFUGI

Per Redacció

 Ahir a la tarda es va realitzar una nova visita d'obres al refugi de la Guerra Civil del carrer de les Creus que, recordem, des del passat 20 de setembre s'està rehabilitant. A la visita d'obres hi van assistir l'alcalde -Robert Benaiges- i el regidor de Cultura -Joan Recasens-.

Els treballs que s'estan duent a terme des de mitjans del mes de setembre corresponen a la neteja, desenrunament o aixecament topogràfic de la única galeria existent  amb els seus tres accessos. A càrrec del Museu d'Història de Cambrils els treballs s'han encarregat a l'empresa Còdex i són el preàmbul de la primera fase de rehabilitació del refugi. Aquesta fase està inclosa dins de les accions contemplades al Pla de Barris del Nucli Antic de Cambrils, subvencionada a parts iguals per l'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya. Significarà pel refugi la neteja, documentació, adequació dels accessos amb portes automàtiques, reconstrucció interior dels punts febles i senyalització exterior amb la col·locació de panells identificatius. En total el projecte té un pressupost total de 53.212,47 euros en la recuperació de l'esmentat refugi. Les obres d'aquesta primera fase podrien tenir un termini de quatre mesos. De moment també s'ha sol·licitat a la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya un ajut, que de moment, es troba pendent de resolució.

Segona fase

Des dels serveis tècnics de l'Ajuntament de Cambrils i el Museu d'Història ja s'està treballant en la redacció definitiva del projecte de la segona fase que ha de portar l'electricitat al refugi a més d'adequar museogràficament l'interior i els accessos. Serà el pas previ a l'obertura a la ciutadania d'un espai que pretén ser un referent pioner en la recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil en els municipis de rereguarda del Camp de Tarragona.

Aparegut l'any 2006

Recordem que el refugi va aparèixer l'any 2006, mentre s'estaven realitzant les obres d'adequació dels carrers del Barri Antic. El refugi comptava amb un total de tres accessos i protegia a la població civil dels atacs aeris de l'exèrcit franquista. El principal accés estava situat a la plaça de l'església, però la urbanització del carrer de les Creus va permetre localitzar un dels accessos, el que hi havia ubicat al carrer de les Creus, prop de la confluència amb el carrer Rovira. A més la visita interior del refugi va permetre determinar l'existència d'un tercer accés avui cegat. Els testimonis orals de l'època recorden que aquest accés unia l'actual edifici de les germanes Vedruna amb el refugi, ja que aleshores el col·legi s'utilitzava com a seu local d'UGT.

Comenta aquest article