Cultura

Conferència

Àngel Ros, polític: «Andorra és un país d’oportunitats»

L’exalcalde de Lleida parla de les seves vivències com a ambaixador al Principat al Centre Cultural

Per Cristina Sierra

Àngel Ros i Francesc Garriga, ahir al vespre al Centre Cultural
Àngel Ros i Francesc Garriga, ahir al vespre al Centre Cultural | Cristina Sierra

La sala d’actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència Vivències d’un ambaixador, a càrrec d’Àngel Ros i Domingo, que va ocupar aquest càrrec a Andorra del 2018 al 2023. L’exalcalde de Lleida va repassar la seva experiència al Principat en aquest acte organitzat pel Rotary Club Cambrils i que formava part del programa del Campus Extens de la URV, coordinat pel Museu d’Història de Cambrils.

Francesc Garriga, membre de l’entitat cambrilenca, va ser l’encarregat de presentar al ponent. Nascut a Lleida el 1952, Ros és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, Màster en Administració i Direcció d’Empreses per l’Institut d’Empresa de Madrid i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid. Garriga també va repassar la trajectòria política del convidat, que va ser alcalde de Lleida durant quinze anys i també president del Partit dels Socialistes de Catalunya.

Àngel Ros va iniciar la seva intervenció agraint la invitació al Club Rotary i destacant el seu vincle amb Cambrils, on té una casa des de fa 35 anys. "Per una persona de Lleida venir a Cambrils és quelcom normal, venir els caps de setmana és quotidià. Cambrils és la nostra platja", va dir el polític, que també va recordar el dia que va fer de pregoner de la Fira Multisectorial, l’any 2010. 

Una "assignatura pendent"

Com va explicar Ros, ser ambaixador era una "assignatura pendent" des de feia molts anys. Quan va acabar la carrera de Ciències Físiques va aprovar l’examen d’entrada a l’Escola Diplomàtica de Madrid, però no hi va poder anar per motius econòmics. Aquest somni el va poder complir el 2018, quan el seu amic i membre del PSC, Josep Borrell, li va proposar ser diplomàtic a Andorra. "Encara era alcalde, però havia decidit familiarment que ja no em tornaria a presentar a les eleccions. L’oferta de Borrell va venir just a temps. La vaig acceptar i l’agost del 2018 em van nomenar ambaixador d’Espanya a Andorra", recordava.

El lleidatà va apuntar que Espanya compta amb 120 ambaixadors arreu del món i va descriure la funció d'aquesta figura. "És el representant d’un estat en un altre, però, alhora, fa un segon paper i és que ha de defensar els interessos del país on està", va exposar.

De la seva experiència a Andorra, el diplomàtic va recordar tres fet significatius. El primer d’ells va ser la negociació del Principat per associar-se a la Unió Europea. "Andorra era molt gelós de la seva independència, associar-se a la Unió Europea és tota una revolució del país dels Pirineus", va manifestar. Pel polític, aquest pas s’havia de fer i suposarà un canvi important des del punt de vista econòmic i de drets. "Tindrà accés directe i sense limitacions a l’espai econòmic europeu, haurà d’adaptar la seva legislació a estàndards europeus. Ara falta el pas d’aprovar-ho. S’ha de fer un referèndum i suposo que sortirà positiu", va expressar Ros, que va remarcar que aquesta havia estat la vivència més important i enriquidora. 

La segona experiència que va destacar va ser l’organització de la Cimera d’Estats Iberoamericans en plena pandèmia, amb cinc caps d’estat al país i la resta connectats per videoconferència. Finalment, va fer referència a la visita dels Reis d’Espanya. "No havien fet cap visita oficial a Andorra, aquest tipus de visites té un protocol molt concret i és una organització bastant dura i seriosa", va dir. 

Seguretat, sanitat i educació

L’exambaixador va deixar per la part final els trets positius d’Andorra. "Hi ha qui diu que és el país més segur del món. El segon pilar és la sanitat, crec que és especialment bona tant pels convenis amb l’estat espanyol i francès com pels recursos propis. La sanitat a Andorra és excepcional. El tercer pilar de l’estat del benestar és l’educació, el sistema educatiu andorrà és complex, però funciona molt bé", va destacar.

Respecte a l’ensenyament, el polític va explicar que els pares decideixen lliurement i gratuïtament entre tres sistemes educatius: andorrà, espanyol i francès. "Andorra és un país molt peculiar, és un país d’oportunitats, és el país de l’equilibri perquè té representació diplomàtica a pràcticament tot el món", va assenyalar. 

Comenta aquest article