Informació general

Eleccions 12-M

Comença la campanya pel 12-M: aquests són els cambrilencs que van a les llistes

Les noves formacions polítiques Aliança Catalana i Alhora porten dues cambrilenques com a caps de cartell per la demarcació de Tarragona

Per Andreu Dalmau

Les darreres eleccions al Parlament es van celebrar el 14 de febrer de l'any 2021, en plena pandèmia
Les darreres eleccions al Parlament es van celebrar el 14 de febrer de l'any 2021, en plena pandèmia | Lluís Rovira i Barenys

Torna a engegar-se la maquinària electoral a Catalunya, si és que ha estat aturada en algun moment. Arrenca la campanya per a les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig i Cambrils té representants a les llistes dels diferents partits amb més opcions d'aconseguir alguna cadira a l'hemicicle. Alguns, fins i tot, encapçalen la llista dels candidats per la demarcació de Tarragona.

Pel que fa als partits més votats en els darrers comicis –PSC (33), Esquerra Republicana (33) i Junts (31)–cap d'ells compta amb la participació d'un cambrilenc a les seves files. A partir de la quarta força, però, hi ha més participació de polítics locals. Per exemple, a la llista de VOX per Tarragona –quarta força al Parlament–, els dos regidors del partit d'extrema dreta a l'Ajuntament de Cambrils formen part de la candidatura. Ricard Montero serà el quart a la llista de la demarcació i Isabel Segarra, portaveu de VOX al consistori, serà la cinquena.

Pel que fa als comuns, que aquesta vegada es presenten sota les sigles “Comuns Sumar”, també compten amb representants de Cambrils a les seves llistes. Són Jordi Barberà, actual regidor de Cultura i Educació a l'Ajuntament de Cambrils, que anirà al dissetè lloc a la llista per Tarragona; i Salvador Matas, el novè suplent a la candidatura, que també va ser regidor al consistori entre els anys 1996 i 2011, ocupant les regidories d'Educació, Ocupació i Medi Ambient.

Els que ho tenen realment complicat per revalidar els seus sis parlamentaris són Ciutadans. Els taronges porten a les seves llistes dos cambrilencs. El número 4 per Tarragona serà Juan Carlos Romera, que va ser regidor a l'Ajuntament de Cambrils entre els anys 2019 i 2023, ocupant la regidoria de Promoció Econòmica els dos darrers anys de mandat. A la posició número 16 de la llista hi trobem Eduardo García, empresari cambrilenc que ja va formar part de les llistes dels liberals a les eleccions municipals de l'any passat.

El Partit Popular, precisament, es pot aprofitar d'una possible desaparició de Ciutadans. A les seves llistes hi ha Lluís Llorens, número 8 per Tarragona, que és president de l'agrupació en l'àmbit local. El portaveu del grup municipal del Partit Popular, David Chatelain, també està present a la llista per Tarragona en tretzè lloc.

Dues caps de llista cambrilenques

A les formacions de nova creació hi trobem les representants més destacades. Pel que fa a Aliança Catalana, el partit independentista d'extrema dreta, la seva cap de llista per Tarragona és la cambrilenca Aurora Fornos, advocada i membre del Club Rotary Cambrils, entitat que va presidir l'any passat. L'altre nou partit dins de l'espectre independentista que lluita per entrar al Parlament és Alhora. La cap de llista d'aquesta formació a Tarragona és la montbrionenca Meritxell Blay, resident a Cambrils, que és filòloga Clàssica i professora de grec i llatí i que, fins l'any passat, treballava a l'Institut Cambrils. Actualment, exerceix a Mont-roig i, a més, ha publicat diversos llibres i és presidenta de l'Associació de Professors de Llengües Clàssiques de Catalunya.

L’Apunt

Les darreres eleccions al Parlament es van fer sota els condicionants de la pandèmia
La darrera vegada que els catalans escolliem representants al Parlament de Catalunya ho vam fer en plena pandèmia. Les eleccions es van celebrar el 14 de febrer de 2021 amb totes les proteccions possibles. 21.861 cambrilencs van ser cridats a les urnes. En aquella ocasió es van muntar dos col·legis electorals nous al Palau Municipal d'Esports amb cinc meses en un pavelló i quatre en l'altra. A més, tres de les nou meses de l'escola Guillem Fortuny es van traslladar a l'institut Mar de la Frau.

Com a mesura preventiva també es va distribuïr els votants en diverses franges horàries i es va repartir equips de protecció individual (EPI) als integrants de les meses electorals.

El PSC es va imposar a Cambrils ens aquells comicis amb el 22% dels vots. El van seguir ERC (18,9%), Junts (17,81%), VOX (13,16%), Ciutadans (8,29%), PP (5,47%), En Comú Podem (5,44%) i la CUP (4,6%).

Comenta aquest article