Cultura

Presentació

Miquel Bonet presenta la reedició de la seva novel·la «El dia de l'escórpora» a la Torre del Port

L'obra li va valdre el V Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2014 i, ara, n'ha fet una revisió i reedició del llibre

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre, ahir al migdia a la Torre del Port, amb Xavier Grasset i Miquel Bonet
Un moment de la presentació del llibre, ahir al migdia a la Torre del Port, amb Xavier Grasset i Miquel Bonet | Berta Ruiz

La Torre del Port va acollir, ahir al migdia, la presentació del llibre "El dia de l'escórpora" de Miquel Bonet, en el marc de la programació de "Dies de Llibres". L'acte va anar a càrrec de l'autor de l'obra, acompanyat del periodista Xavier Grasset, així com el regidor de Cultura, Jordi Barberà, qui va obrir l'acte amb unes paraules sobre l'autor i el seu particular estil provocador i punyent.

"El dia de l'escórpora" va ser la primera novel·la d'aquest reusenc de naixement empeltat a Cambrils. L'obra li va valdre el V Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2014 i, ara, n'ha fet una revisió i reedició del llibre. En la presentació d'ahir, Miquel Bonet va agrair l'oportunitat que li va donar Xavier Grasset: "una persona que dona espai als llibres a la televisió catalana i no només als més mediàtics". Juntament amb el periodista vila-secà van encetar una conversa distesa per tractar alguns punts més destacats del llibre.

"Una obra divertida, punyent i sarcàstica"

Xavier Grasset va afirmar que, "no puc entendre la vida sense llibres. Hi ha moltes maneres d'explicar el món, també a través de la ficció i una bona mostra n'és "El dia de l'escórpora". A través de la ficció et pots permetre, per exemple, parlar de La mar de la Frau, una referència demogràfica força desconeguda. El Miquel va escriure aquesta història divertidíssima, punyent i sarcàstica on retrata un segment del nostre perfil de costa, la mar de la frau i, també com la política local i no local ha anat lligada a aquesta evolució del territori". Grasset també va fer referència al llenguatge i a les expressions que surten al llibre i en va destacar el seu estil entretingut i divertit.

El propi Miquel Bonet va comentar que, "creia que aquesta novel·la es mereixia una segona oportunitat. Tenia la idea de fer una novel·la divertida, que es pogués llegir d'una tirada i passant-ho bé. Es tracta d'una novel·la popular, en la què el perfil dels personatges –de moral dissoluta– que no són exemple de res". L’escórpora, que dona el nom al llibre, és un peix ple d’espines i lleig, tot i que molt saborós. En aquesta història s'aborda la fascinació dels homes pel mar, en una narració trepidant i simbòlica. L'acció se situa en un poble costaner, a l'estiu i, on aquest animal acaba sent més protagonista que el propi protagonista. En aquesta revisió de l'obra, Bonet ha polit el llenguatge i ha incorporat alguns capítols nous.

Comenta aquest article