Cultura

Dies de Llibres

L'Odissea d'Homer, un clàssic per «conèixer els nostres orígens»

La versió adaptada per Meritxell Blay i amb il·lustracions de Genie Espinosa va ser presentada ahir al Centre Cultural

Per Andreu Dalmau

Meritxell Blay, durant la presentació
Meritxell Blay, durant la presentació | Andreu Dalmau

L'Odissea és un dels grans clàssics de la història de la literatura que, dos mil anys després, segueix sent reeditat amb noves i modernitzades visions. És el cas de l'obra de Meritxell Blay que, sota el mateix nom que li va donar Homer, revisita, en una versió il·lustrada, aquesta obra i, especialment, el protagonisme d'algunes dones que hi tenen un paper fonamental.

A la presentació, celebrada al Centre Cultural, Blay va estar molt ben acompanyada per Neli Queral–fins l'any passat companya seva al INS Cambrils–, Noé Reverter –també company seu al centre cambrilenc– i Samanta Górnicka, exalumna seva. La primera va ser l'encarregada de presentar l'escriptora, mentre que els altres dos van llegir fragments del llibre. Tots tres van lloar la vocació pedagògica de l'autora i la seva tasca per preservar l'ensenyança de la cultura clàssica que, tal com va recordar Reverter, “no és només estudiar llatí i grec, sinó que també ensenya història, geografia, religió...”. Entre els diversos actors de la presentació es va evidenciar la importància de “conèixer els nostres orígens” i de fer-ho a través de llibres tan vigents i amb una visió tant aplicable a l'actualitat com la de l'Odissea.

Noé Reverter i Samanta Górnicka van llegir fragments del llibre (Foto: Andreu Dalmau)

 

Per introduir als més joves en el món de les clàssiques, aquest llibre s'acoloreix amb les il·lustracions de Genie Espinosa. Uns dibuixos que, tal com va destacar Blay, ens allunyen de “la imatge tradicional que tenim dels grecs” i generen un nou univers més proper al del còmic. Tanmateix, tot i estar dirigit als més petits, la Górnicka també va destacar que és un llibre molt interessant pels adults, per tots els valors que transmet.

Blay creu que “l'Odissea es pot llegir com un llibre d'aventures o com un dilema” i que la segona part d'aquest clàssic mostra “els valors de la llar i de la família”. “Li dones més importància a aquests sentiments a mesura que et fas gran”, reflexionava l'escriptora, que també va recomanar als més grans que el llegeixin juntament amb els seus fills.

La presentació va anar a càrrec de Neli Queral (Foto: Andreu Dalmau)

 

En acabar la presentació, la professora va agrair la presència a tot el públic, sobretot als seus alumnes i, especialment, a la Ivet Anguera, que va fer una actuació de dansa per obrir i tancar la presentació.

Comenta aquest article