Informació general

Economia

El ple aprova el pressupost «més alt de la història» amb el vot contrari de l'oposició

El Nou Moviment Ciutadà va ser l'únic partit que va presentar al·legacions als comptes que permetran tirar endavant inversions i millores en els serveis i carrers del municipi

Per Cristina Sierra, Andreu Dalmau

Imatge de la sessió plenària en la qual es van aprovar els pressupostos
Imatge de la sessió plenària en la qual es van aprovar els pressupostos | Andreu Dalmau

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar definitivament, ahir en una sessió extraordinària i urgent, el pressupost per al 2024. Un mes i un dia després de l'aprovació inicial, el govern donava llum verda al document econòmic que permetrà tirar endavant inversions i millores en els serveis i carrers del municipi i que no va comptar amb el vot favorable de l'oposició.

De fet, el Nou Moviment Ciutadà va iniciar la sessió criticant la urgència amb què s'havia convocat el plenari. "Estan fent un abús dels plens extraordinaris", va dir el portaveu, Oliver Klein. L'exalcalde va recuperar un escrit que va presentar el passat febrer on demanava al govern que siguin més empàtics amb els regidors de l'oposició, que han de combinar-se la seva tasca al consistori amb les seves feines. "La urgència es pot valorar tenint en compte les necessitats. La urgència d'aquest ple és la seva per no haver fet els deures amb anterioritat. Ens fan córrer amb les conseqüències negatives que té, no és manera de treballar", va queixar-se Klein, que també va recordar que en aquest mandat hi ha hagut "només quatre plens ordinaris”" i que s'han celebrat sis extraordinaris i quatre d'extraordinaris i urgents.

Al·legacions desestimades

Un cop aprovada la declaració de la urgència de la sessió, el regidor d'Hisenda, Aleix Rom, va explicar que durant el període d'exposició dels pressupostos només havia presentat al·legacions el Nou Moviment Ciutadà. El regidor va apuntar que havien fet una reunió amb Oliver Klein per comentar les seves peticions , però que no es podien acceptar perquè "no estan recollides en cap dels supòsits de la Llei reguladora de les hisendes locals".

Acte seguit es va donar el torn de paraula a l'oposició per manifestar el seu vot a l'aprovació definitiva del pressupost. La portaveu de Vox, Isabel Segarra, va anunciar que el partit no hi donaria suport perquè consideraven que els comptes eren "improvisats i no resolen els problemes del cambrilencs". La regidora també va referir-se a les al·legacions presentades per l'NMC, "unes propostes que mostren com farien ells els pressupostos si estiguessin el govern", i va assegurar que els cinc milions d'euros més del pressupost, respecte al de l'exercici de 2023, són "ideològics".

VOX no va donar suport als pressupostos (Foto: Andreu Dalmau)

 

David Chatelain (PP): "El pitjor és l'absència de mesures de control de la despesa"

Per la seva banda, el portaveu del PP, David Chatelain, també va exposar que les al·legacions de l'NMC eren "reflexions polítiques" i va criticar amb rotunditat el pressupost i, especialment, la confecció del PAM (Pla d'Acció Municipal) que el govern ha encarregat a una empresa per 8.200 euros. "És un pressupost on hi ha una sèrie de problemes, com la manca de planificació estratègica. No 'estableix cap full de ruta per aconseguir els objectius a llarg termini. Les propostes del capítol 6 -Inversions- són una continuació de mandats anteriors", va manifestar el regidor, que va afegir que "les inversions són poc realistes i massa optimistes".

Chatelain va continuar la seva intervenció lamentant que, "el pitjor és l'absència de mesures de control de la despesa" i que el retard en l'aprovació dels comptes "tindrà efectes en la seva execució". El portaveu de la formació també va qüestionar l'eliminació del fons de contingència i va criticar la pujada d'impostos. "Volem ser una oposició constructiva i fer suggeriments, han de tenir una visió clara de quin és el futur de Cambrils. El pressupost ha d'estar alineat amb aquest pla estratègic. S'han de diversificar les fonts dels ingressos, s'han d'estudiar noves fórmules. S'han d'implementar mesures de control de la despesa", va exposar Chatelain, que va tancar la seva intervenció amb una petició: "no volem un Cambrils a l'UCI, en volem un més modern, viu i amb un futur brillant".

David Chatelain durant la seva intervenció (Foto: Andreu Dalmau)

 

Oliver Klein (NMC): «Per deixar moltes coses com estaven, podrien haver prorrogar el pressupost»

El cap de l'oposició, Oliver Klein, va ser l'únic membre de l'oposició que es va estendre en la seva exposició per oferir un "debat polític". "No s'amaguin en qüestions tècniques", va demanar Klein, "a la ciutadania li interessa el debat". El portaveu del Nou Moviment Ciutadà va enumerar el que considera "propostes de bona fe", tot i que, tal i com va apuntar, els regidors de l'oposició "no han de fer el pressupost al govern".

En primer lloc, però, abans de les propostes, Klein va repassar l'apartat d'ingressos i va mostrar, novament, la seva disconformitat amb l'apujada d'impostos que va impulsar el govern a principis d'any. "L'increment de taxes no era la solució, s'havia d'aprofitar el romanent de tresoreria", va apuntar el líder de l'NMC. De fet, Klein va argumentar que la crescuda dels comptes ve motivada per l'augment de la pressió fiscal i les subvencions gestionades per l'anterior govern que encaçalava ell mateix. "Vist el vist, per deixar moltes coses com estaven, podrien haver-les tirat endavant directament igual o prorrogar el pressupost", va ironitzar el cap de l'oposició.

Respecte a les despeses, Oliver Klein va criticar el fet que no s'hagi contemplat al pressupost un fons de contingència –l'any passat, en els comptes elaborats pel govern que ell liderava, tampoc n'hi va haver– i també va criticar les cinc dedicacions exclusives amb les quals compta l'equip d'Alfredo Clúa, tot i que també va demanar que es millori l'atribució als regidors de l'oposició que estan en règim d'assistència: "vostès també estaran en aquest costat i les regles seran les mateixes". El portaveu de l'NMC també va proposar que l'Ajuntament es retiri d'una de les dos federacions de municipis a les quals està adscrit i va carregar contra les administracions superiors per delegar en l'Ajuntament responsabilitats en Habitatge o Serveis Socials i després "retirar-se".

Les propostes del principal partit de l'oposició van ser que s'aprofités el projecte pel nou skate park que va deixar preparat l'antic govern –"han fet el mateix que amb el nou pavelló", acusava Klein– i que es comences a treballar en una nova comissaria per a la Policia Local. Oliver Klein també va demanar que es pressioni a les administracions superiors per aconseguir un nou finançament local.

Regidors de l'NMC votant durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

 

Un pressupost que posa el focus en les persones

Un cop l'oposició va manifestar els seus vots contraris, el regidor d'Hisenda Aleix Rom va tornar a prendre la paraula per defensar els primers comptes del mandat, amb un import de 53.363.179 euros, i que són els més alts de la història de l'Ajuntament de Cambrils. "És un pressupost que posa el focus en les persones. Volem fer una societat més amable, es doblen els recursos per l'arranjament de carrers i volem continuar modernitzant la ciutat, amb un servei de neteja que el volem reforçar i una nova hidronetejadora. Avui és un dia positiu per la ciutat, volem arribar a un tant per cent d'execució que sigui molt elevat i que la ciutadania ho noti", va remarcar.

Abans de procedir a la votació, el regidor de Cultura i Educació, Jordi Barberà, va voler respondre a la darrera intervenció d'Oliver Klein, erigint-se, com ha fet en els darrers plens, com a portaveu del govern. “Es paradoxal el que diu perquè, per una banda, afirma que tot el que fem vostè ho feia millor i, per l'altra, que no fem res més del que vostè havia deixat preparat”, va argumentar Barberà. El portaveu d'En Comú Podem va afirmar que aquesta és una fórmula guanyadora perquè “si el que fem surt bé, dirà que vostè ho va deixar fet, i si surt malament, dirà que vostè ho hagués fet millor”. Barberà també va defensar el lideratge de l'alcalde, posat en dubte pel cap de l'oposició.

Precisament, l'alcalde, Alfredo Clúa, va tancar el debat recordant que aquest pressupost es desenvolupa en tres grans eixos: les persones, la ciutat i la dinamització econòmica. "Cal governar amb polítiques que no deixin ningú enrere, garantint l’equitat i la igualtat d’oportunitats dels ciutadans i ciutadanes de Cambrils", va dir.

El batlle també va defensar que el consistori ha de posar les condicions perquè els sectors de turisme, l'hoteleria, el comerç, la indústria i la pagesia o la pesca tinguin totes les facilitats que se’ls pugui oferir. "Un Ajuntament no ha de posar impediments a la creació d’empreses, al treball honrat o a la creació de llocs de treball (...) Cambrils és una ciutat amb una gran activitat econòmica i comercial, i hem de protegir la riquesa que genera pensant també que és imprescindible diversificar l’economia i promoure noves activitats", va concloure.

Alfredo Clúa i Enric Daza votant a favor dels pressupostos (Foto: Andreu Dalmau)

 

L’Apunt

Sorteig dels membres de les meses electorals del 12-M

Abans del ple dels pressupostos, l'Ajuntament va fer una sessió plenària per escollir els membres de les meses electorals de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, que es celebraran diumenge 12 de maig. Al municipi hi ha 38 meses i el sorteig es va fer, com ja és habitual, mitjançant un programa informàtic. Va ser la secretària la que va encarregar-se de dur a terme aquest procediment per designar els membres, que ens els propers dies rebran la notificació.

Comenta aquest article