Societat

Gastronomia

Jenny Mieres, alumna de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, es classifica per a la final dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Durant tot el matí d'ahir, l'Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus va acollir les proves de la semifinal Tarragona-Lleida, amb un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina

Per Redacció

Foto dels quatre finalistes de les demarcacions de Tarragona i Lleida amb l'alumna Jenny Mieres, alumna de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, a la dreta de la imatge
Foto dels quatre finalistes de les demarcacions de Tarragona i Lleida amb l'alumna Jenny Mieres, alumna de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, a la dreta de la imatge | Cedida

Jenny Adriana Mieres, de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils; Aaron Muñiz, de l’Escola d’Hosteleria del Vallès Oriental (EHVO) -que ha competit a Reus- i Lara Pujadas i Ismael Corrales, de l’Escola de cuina Villa Retiro, són els finalistes sortits de la semifinal dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa correspondent a la demarcació de Tarragona i Lleida a la categoria de cuina. Durant tot el matí d'ahir, l'Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus va acollir les proves, amb un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina. Noemí Scarlet Montalván i Talytmass Ouchikh, de l’Escola El Llindar-El Repartidor –classificats a les proves del Premi Social de dissabte–, i Rony Alexander Espinoza, de l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Lleida, passen a la final a la categoria de sala.

Els candidats van presentar al jurat un aperitiu, inspirat en l’Oli d’Oliva Verge Extra de Les Borges Blanques, i un plat principal amb base del famós pollastre Pota Blava del Prat de Llobregat i l’avellana de Reus. Els alumnes van realitzar les seves preparacions amb altres productes de qualitat extra com el vermut de Reus, arròs Bayo del Delta de l'Ebre, pernil Batallé i productes d’alimentació Makro. Cerveses San Miguel, Royal Bliss, Café l'Or i el prestigiós vi Formiga de Clos Galena (Priorat) han posat les begudes.

Durant dues jornades, amb el suport de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, Reus va acollir un dels esdeveniments més rellevants que se celebren a tot Catalunya a la recerca dels millors alumnes de cuina i sala del país. El públic assistent va poder gaudir de tastets de diverses elaboracions preparades amb productes de proximitat; tota la recaptació es bescanviarà per productes alimentaris que després es consumiran al rebost i la cuina del Centre Social el Roser de Reus. També es va celebrar un tast de cerveses San Miguel, un concurs de tiratge de cerveses, i una exhibició de cocteleria amb mixers de Royal Bliss.

Premis Lladonosa des de 2021

L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcookings en directe-, més una altra prova per al Premi Social, inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.

El propi Josep Lladonosa i els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, que apadrinen els premis, encapçalen un jurat amb altres gegants dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou, Estrella Michelín), Vicent Guimerà (L'Antic Molí Ulldecona, Estrella Michelín), Ferran Cerro (Reus, Guía Michelín) o Xavi Benet (Hostal Benet Les Borges Blanques).

Premi Social ‘Josep Lluís Rull’, celebrat aquest passat dissabte

Aquesta quarta edició dels Premis Lladonosa de 2024 va programar un apartat específic dedicat a la inclusió de les persones més desfavorides. Les proves de la gran final del Premi Social es van celebrar dissabte. Christian David Valencia, de la Fundació Formació i Treball, a la categoria de cuina, i Noemí Scarlet Montalván, de la Escola El Llindar-El Repartidor, a la de sala, van ser escollits com guanyadors d'entre els nou aspirants de tot Catalunya procedents de dos centres de formació a la categoria de cuina, i vuit joves més a la de sala, arribats d'altres dos escoles.

El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l'àrea de serveis socials. Està coorganitzat i recolzat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Com a novetat d'enguany, la categoria social pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament ens va deixar recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals.

Semifinal Tarragona-Lleida

A la semifinal Tarragona-Lleida i van particopar els següents alumnes:

-Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils:  Jenny Adriana Mieres i Joel Obrero

-Escola de Cuina Villa Retiro: Eduard Piñol, Lander Ismael Corrales i Lara Pujadas

-EHVO: Aaron Muñiz.

-Escola Vedruna Gràcia: Izan García i Luciana Baltazar.

-ESCOTUR Lleida: David Ruiz

Semifinal Barcelona i Girona

El passat 15 de març es va celebrar la primera semifinal dels Premis Lladonosa a la seu de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona (ESHOB) on van participar un total de 24 alumnes de cuina i sala (12 de Barcelona i 12 de Girona) de vuit escoles de cuina (cinc de Barcelona i tres de Girona) que han estat seleccionats pel jurat.

Marta Oti, de l'Escola d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB) i Marc Marí, de CETT, són els dos classificats per la demarcació de Barcelona per a la gran final que tindrà lloc el 19 de maig  a les Borges Blanques. A la categoria de responsable de sala , els acompanyaran Ton Zambrano, també del CETT , i Diego Gómez, de l'ESHOB. Amb ells, Jhon Erick Guzmán, de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG), i Queralt Sucarrats, de l'Escola Vedruna Gràcia, tots dos procedents de la província de Girona, també es van classificar per aquest ordre com els primers finalistes de la IV edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que es van celebrar durant tot el dia d'ahir a la seu de l’ESHOB. Júlia Díaz, de l'EHTG, i Martina Pérez, de l'Escola Joviat són els finalistes de Girona a la categoria de sala.

Format televisiu ‘masterxef’

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final) es realitzaran en una espectacular instal·lació del Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els vuit finalistes triats, -el quatre millors de cadascuna de les semifinals-, cuinaran en directe per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya. La final es celebrarà el proper diumenge 19 de maig al Pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques. Hi haurà cinc premis: premi al millor cuiner, premi al millor responsable de sala, premi social Josep Lluís Rull i Premi cocteleria "Royal Bliss".

Comenta aquest article