Informació general

Seguretat Ciutadana

Cambrils impulsarà una taula de treball per fer front al top manta

El regidor de Seguretat Ciutadana informa que en aquestes reunions hi participaran representants dels Ajuntaments de Cambrils i Salou i els cossos de seguretat

Per Cristina Sierra

Imatge d'arxiu d'uns venedors de top manta a la zona del Cap de Sant Pere
Imatge d'arxiu d'uns venedors de top manta a la zona del Cap de Sant Pere | Lluís Rovira i Barenys

Un dels problemes que té Cambrils, especialment a l'estiu, és el top manta. Cada any, quan s'acosta la temporada turística, la Policia Local i Mossos d'Esquadra planifiquen diferents accions per intentar erradicar la venda ambulant il·legal. Enguany, una de les novetats és la taula de treball que vol impulsar l'Ajuntament de Cambrils i que comptarà amb la participació dels cossos de seguretat, així com de representants de l'Ajuntament de Salou.

Així ho va avançar en el darrer ple el regidor de Seguretat Ciutadana, Enrique Arce, arran d'una pregunta del portaveu del Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, sobre quins passos es durien a terme per reduir la presència dels venedors al municipi, especialment al Cap de Sant Pere, la zona més conflictiva. "En quins termes s'està treballant?", va formular el regidor.

Arce va admetre que a ell li agrada referir-se al top manta com a "màfies de venda il·legal" i va explicar els procediments que s'havien dut a terme en les darreres setmanes. Es va referir, en primer lloc, a la Junta de Seguretat que es va celebrar el passat 21 d'abril, a l'Ajuntament de Cambrils, i on hi van participar el delegat del govern de la Generalitat, Àngel Xifré; la cap de la Policia Local de Cambrils, Raquel López; la directora dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona, Eli Llombart; l'intendent sotscap de la Regió Policial del Camp de Tarragona dels Mossos, Jaume Morón; la cap de la Comissaria de Cambrils, Carme Domènech; l'inspector en cap en funcions de la Policia Nacional a Reus, Damián Santiño; i altres comandaments de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Diferenciar la seguretat i el top manta

En aquesta reunió es va constatar que el municipi té una de les millors dades de Catalunya a nivell de seguretat però, per contra, hi ha el problema del top manta. "Hi ha aquesta bonica taca negra que és el frau de la venda il·legal, que es produeix els caps de setmana. Es va decidir separar les dues coses: la seguretat que està bé i aquesta taqueta. Farem dues coses que fins ara no hem fet. S'han provat moltes fórmules, totes han funcionat o no en funció del que ha anat passant, però hem d'anar provant més coses", va indicar.

L'acció més destacada és impulsar aquesta taula de treball on es tractarà exclusivament aquesta problemàtica. En aquestes reunions hi formaran part els cossos policials i representants tant de l'Ajuntament de Cambrils com de l'Ajuntament de Salou, ja que com va apuntar Arce, "volem que s'impliquin perquè entenem que és un problema conjunt".

Cal recordar que un dels temes que es va tractar en la Junta de Seguretat  va ser la venda ambulant irregular i la coordinació i estratègies per fer front a aquest problema. Durant l’estiu del 2023 la presència de manters va repuntar respecte als anys postpandèmia 2021 i 2022, però les xifres encara es mantenen per sota dels anys prepandèmia.

Acció al Cap de Sant Pere

Aquestes accions coordinades ja es van iniciar el passat diumenge al Cap de Sant Pere, on Policia Local i Mossos d'Esquadra van desallotjar, al matí i al vespre, als venedors que s'han avançat a la temporada turística. Amb aquestes accions sorpreses, els cossos de seguretat intenten posar fi a aquestes vendes així com evitar que els possibles compradors adquireixin les bosses, sabates o samarretes falsificades que no compleixen la normativa.

 

Comenta aquest article