Informació general

Xerrada

Manuel Pineda, eurodiputat d'Izquierda Unida; «Europa no pot ser responsable del genocidi de fa uns anys i ara en sigui còmplice d’un altre»

En una xerrada que es va fer ahir al vespre al Casal Popular El Polvorí. Pineda va dir que l'únic terrorisme és el que practica l'estat d'Israel i que els palestins tenen tot el dret del món a defensar-se

Per Lluís Rovira i Barenys

Manu Pineda, ahir, a la xerrada que va fer al Casal Popular El Polvorí
Manu Pineda, ahir, a la xerrada que va fer al Casal Popular El Polvorí | Lluís Rovira i Barenys

El Casal Popular El Polvorí va acollir, ahir al vespre, una xerrada a càrrec de l’eurodiputat d’Izquierda Unida Manuel Pineda que és el president de la Delegació de Relacions entre la Unió Europea i Palestina. Manu Pineda, malagueny i sindicalista de Comissions Obreres, milita al Partit Comunista d’Espanya: Des de fa molts anys està compromès amb la causa palestina i ha viscuda a Gaza i Cisjordània on ha realitzat una intensa activitat de xarxa. A Gaza, tal com ell mateix va explicar, hi va viure del 2011 al 2014.

Manuel Pineda va encetar la seva intervenció a l’espai del Polvorí que ahir es trobava ple a vesar, afirmant que el passat 7 d’octubre no va començar res, que els palestins tenen tot el dret a defensar-se de les contínues agressions que pateixen i que l’únic terrorisme és el que pràctica l’estat d’Israel, “a Gaza no hi ha dos estat que lluiten, no hi ha una guerra, el que hi ha és un genocidi per part d’Israel”.

L’eurodiputat va fer un repàs de la situació que està patint Gaza i va qualificar les accions que ha practicat Israel sobre la població de Gaza com de crims de guerra, “amb els talls dels subministraments bàsics d’energia i el bloqueig dels aliments això ja significa la mort de molta gent, sobretot infants i gent que necessita atenció hospitalària”. Tal com va explicar Pineda. Israel ho ha bombardejat tot, “hospitals plens de gent, col·legis de l’ONU” i va donar unes quantes xifres; “més de 200 col·laboradors de l’ONU han estat assassinats i això supera amb escreix la xifra de 130 col·laboradors morts que era el total comptant tots els conflictes que hi havia hagut al món fins ara. També hi ha hagut 140 periodistes assassinats a Gaza, en dos mesos s’han assassinat més periodistes que en tota la guerra del Vietnam. Pineda va explicar que la xifra de 36.000 morts que es dona com a oficial a Gaza no és real ja que només es compten els que s’han identificat i s’han mort com a conseqüència directa dels bombardejos i fins a les 24 hores després, “hi ha molts més morts degut a la precària situació que es viu allí i molta gent que es troba sepultada sota la runa dels edificis”.

Moments difícils al Parlament Europeu

L’eurodiputat també va explicar les accions que ha impulsat al Parlament Europeu tot i que va explicar que va viure moments difícils a l’esclat del conflicte i arran que ell va defensar de seguida el dret dels palestins a defensar-se. Pineda va indicar les accions que la gent pot fer en suport de Gaza i contra Israel, “s’han de convocar mobilitzacions massives, s’ha de donar suport a totes les accions que vagin en contra del genocidi” i va afegir, “és imprescindible arribar a un alto el foc immediat, permanent i incondicional. Hi hauria d’haver una ruptura de tot tipus de relacions amb Israel, l’embargament de la compra i la venda d’armes a Israel,… s’hauria d’excloure a Israel de molts programes europeus als que té accés a través d’uns acords que té amb la Unió Europea” i va afegir, “Europa no pot ser responsable del genocidi de fa uns anys i ara en sigui còmplice d’un altre”.

L’eurodiputat també va voler precisar que jueus i sionisme són dos conceptes diferents, “el sionisme és supremacista, per contra hi ha jueus que s’han posicionat en contra del que fa l’estat d’Israel a Gaza”. Tot seguit es va obrir un torn de preguntes amb el públic que l’eurodiputat va anar responent.

El Polvorí es va omplir de gent per escoltar la xerrada de l'eurodiputat Manu Pineda (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

 

Comenta aquest article