Cultura

Dies de Llibres

Dies de Llibres, l'antesala de Sant Jordi que es continua fent gran

Una quinzena de presentacions, xerrades i actes ompliran Cambrils de literatura amb un accent local

Per Andreu Dalmau

D'esquerra a dreta: Jordi Ledesma, Jordi Barberà, Alfredo Clúa i Anna Amigó, durant la presentació dels Dies de Llibres
D'esquerra a dreta: Jordi Ledesma, Jordi Barberà, Alfredo Clúa i Anna Amigó, durant la presentació dels Dies de Llibres | Andreu Dalmau

D'aquí poc ja serà abril i això, a Catalunya, només significa una cosa: s'acosta Sant Jordi. I Cambrils no s'escapa d'aquesta eufòria literària que omple els carrers de moviment, activitat i tradició. Enguany, els Dies de Llibres augmenten la seva programació fins a una quinzena d'activitats que aniran des de presentacions, passant per cursos de narrativa, i arribant fins la Diada de Sant Jordi.

L'alcalde Alfredo Clúa ha qualificat la programació d'enguany de “interessant, forta i complerta”, uns adjectius que ha replicat Jordi Barberà, regidor de Cultura. “Cada any tenim més autors locals que hi volen participar i, a més, escriptors que van presentar en edicions anteriors treuen nous llibres... I tot això fa que Dies de Llibres es vagi fent gran”, apuntava el regidor, “de cara a l'any que ve potser busquem un canvi de format que concentri totes les activitats en dos o tres dies”.

Presentacions al Centre Cultural

Pel que fa a la programació, el 3 d'abril es donarà el tret de sortida amb la conversa-presentació entre els escriptors Carles Prats i Juan Bufill, que parlaran dels seus respectius llibres Visió Multimèdia i Palabras Ojos. Al dia següent serà el torn de Roberto González, que presentarà Las nieves del tiempo i, el dia 8 d'abril, Rosa Pàmies presentarà el seu llibre Vides paral·leles. Totes aquestes i la majoria d'activitats es duran a terme al Centre Cultural.

El 9 d'abril Jaume Calatayud i Vicente Monera rendiran un homenatge a Joan Salvat-Papasseit que, tal com va dir Jordi Barberà, “no és cambrilenc, però és de tots els catalans”. L'endemà, la cambrilenca Anna Amigó presentarà el llibre Em dic arpa, un conte pensat per donar a conèixer entre els més petits aquest instrument que ella toca i és bastant desconegut. “Sempre crida molt l'atenció a grans i petits i en aquest llibre s'explica tots els sons que pots fer, més enllà dels típics que ja es coneixen”, explicava la mateixa autora durant la presentació.

Dijous 11 d'abril serà el torn de Lluís Aragonés i Joana-Alba Cercós, que presentaran Escric el teu nom en un acte conduït per l'exalcalde de Cambrils Robert Benaiges. Una autora que repetirà respecte l'any passat serà Anna Maria Franquet, que presentarà, el 12 d'abril, la segona part de la seva saga Aventura no deseada. La presentació anirà a càrrec d'un altre exalcalde, en aquest cas, d'Oliver Klein.

El 16 d'abril, Jordi Barberà presentarà el llibre de Jordi Folck, Rodari 2.0, dedicat a fomentar l'escriptura a casa a partir de tècniques creatives. L'endemà, Meritxell Blay i Genie Espinosa presentaran la seva versió il·lustrada de l'Odissea d'Homer. El 18 d'abril, Ramón Garcia-Mateos i Perla Tuset oferiran una lectura de poemes del llibre Retratos y figuraciones i, el 19 d'abril, Màrius Domingo de Pedro i Coia Dols, presentaran la seva Guia de papallones per nois i noies, que descobreix els secretes d'aquests animals tan particulars.

Tancarà el cicle de presentacions, el dia abans de Sant Jordi, la presentació del llibre Morir dos veces, d'Alejandro Seral, un llibre dedicat a donar a conèixer la malaltia de l'Alzheimer. Ja després de la celebració de Sant Jordi, només quedarà una activitat dels Dies de Llibres: la xerrada a càrrec de Pere Navarro titulada “Els balls parlats i la cultura popular”, que també tindrà lloc al Centre Cultural.

Activitats a altres espais i activitats

D'altra banda, la Biblioteca Josep Salceda i Castells acollirà, el 19 d'abril, la lectura del conte Jordi i el draquet, a càrrec de Loli Beltran; i la Torre del Port serà l'escenari, el 20 d'abril, la presentació de El dia de l'Escarpora, de Miquel Bonet, que anirà a càrrec del també periodista de proximitat Xavier Grasset. El darrer espai alternatiu serà el Teatre de Casal que, el 21 d'abril, acollirà la lectura dels Contes meravellosos de Lola Anglada per part de la companyia Teatre Nu.

Una altra activitat que començarà durant els Dies de Llibres serà el curs gratuït de narrativa de l'escriptor cambrilenc Jordi Ledesma. “Aprendrem a jugar amb la paraula, a ordenar els diferents factors que formen la novel·la de ficció, etc.”, explicava el mateix Ledesma durant la presentació. Aquests tallers d'escriptura es van començar a fer el 2018 i, després de l'aturada per la pandèmia, es van recuperar l'any passat. Després de la bona resposta, s'ha ampliat l'oferta i, enguany , s'ofereix dos tipus de cursos: l'Incial i l'Avançat. El primer es durà a terme els dijous del 4 d'abril al 23 de maig entre les 19h i les 20.30h i el segon serà, en el mateix horari, entre el 30 de maig i el 25 de juliol.

Diada al Passeig de Miramar

Pel que fa a la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril, les paradetes de roses i llibres es trobaran al passeig de Miramar, on és habitual. Les novetats seran la participació de tots els escriptors esmentats anteriorment que aniran rotant la seva presència –dos autors diferents cada hora– en un estand de signatura de llibres. A més, la jornada s'animarà per la tarda amb una ballada de sardanes, a les 17h, a càrrec dels Amics de la Sardana i la Cobla Maricel; i amb l'espectacle de carrer PIGS (18.30 hores), a càrrec de la companyia Campi qui Pugui.

Comenta aquest article