Cultura

16a Mostra de Jazz i Blues

Apel·les Carod torna a casa per presentar el seu nou disc: 'Abismes i flors'

El violinista cambrilenc va tocar a la Cripta, en el marc de la 16 Mostra de Jazz i Blues, en plena maduresa creativa i musical

Per Andreu Dalmau

Apel·les Carod, durant el concert, ahir, a la Cripta
Apel·les Carod, durant el concert, ahir, a la Cripta | Andreu Dalmau

Apel·les Carod va tornar a casa ahir al vespre, en el marc de la 16a Mostra de Jazz i Blues, per presentar el seu primer disc: Abismes i Flors. El violinista cambrilenc va tocar a la Cripta per primera vegada des que ho fes en la seva etapa com a estudiant a l'Escola de Música de Cambrils: “és un dia especial, tenia ganes de tocar aquí després de la remodelació”.

Carod va estar acompanyat pel seu quartat format per Max Villavecchia (piano), Pau Lligadas (contrabaix) i Josep Cordobés (bateria). Els músics van demostrar una complicitat remarcable durant tot el concert i es van cedir el protagonisme mútuament. El violinista cambrilenc se situava en el centre de l'equació, exercint com a punt d'unió de tots els elements, però la música ballava entre els quatre instruments amb gran fluïdesa.

Més enllà de l'extraordinària musicalitat del conjunt, Apel·les Carod també va demostrar que el jazz exigeix al violinista d'un gran virtuosisme. El cambrilenc va desplegar tot un ventall de recursos tècnics per transportar els oients –que, per cert, van omplir la Cripta– cap aquells estats d'ànim que ell volia transmetre. El seu ús d'uns harmònics de gran brillantor van palpar l'ànima de més d'un.

El quartet va demostrar una gran complicitat (Foto: Andreu Dalmau)

 

Sentiments i natura

El primer disc de Carod busca transmetre la relació entre els sentiments i la natura. D'aquesta manera, el tema que dona nom al disc, Abismes i Flors, tenia un to més melancòlic, mentre que d'altres com Els dies clars evocaven una esperança il·lusionant, o Se m'emporta el riu, que tenia tant moments de calma com de precipitació. “Feia molt de temps que volia treure un disc, era com una rèmora que portava a sobre”, va admetre el cambrilenc. Ara que ja ha tret el primer, Carod apunta que serà més fàcil donar a llum el segon i, de fet, el conjunt va avançar un nou tema en exclusiva que et transportava a cultures remotes amb harmonies de regust oriental i ritmes tribals. El públic va gaudir de valent durant tot el concert i els músics van respondre als aplaudiments amb un bis de categoria: una versió jazz de El cant dels ocells.

Era la quarta vegada que Apel·les Carod tocava a la Mostra de Jazz i Blues, però aquesta vegada va tornar-hi amb un disc sota el braç i en plena maduresa creativa. El músic va agrair l'organització del festival per la confiança i va desitjar tornar a tocar a casa “relativament aviat”.

La Mostra de Jazz i Blues de Cambrils continuarà el pròxim 6 d'abril, al Teatre del Casal, amb l'actuació de Matthias Van Den Brande. Les entrades costen 12 euros i es poden adquirir a codetickets.com.

Comenta aquest article