Informació general

Economia

El ple de l'Ajuntament aprova inicialment el pressupost de 53,4 milions d'euros

El govern aconsegueix donar llum verda als comptes “més alts de la història” del consistori entre les crítiques de l'oposició, que assegura que no hi ha “projecte de ciutat”

Per Cristina Sierra, Andreu Dalmau

Els quatre portaveus del partits del govern, votant a favor dels pressupostos
Els quatre portaveus del partits del govern, votant a favor dels pressupostos | Andreu Dalmau

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar ahir inicialment el pressupost de 53,4 milions d'euros per al 2024. La sessió extraordinària es va centrar exclusivament en els comptes que l'equip de govern format per PSC, ERC, Junts i En Comú Podem va presentar la setmana passada en roda de premsa i que permetran fer inversions i diferents millores.

El regidor d'Hisenda, Aleix Rom, va exposar la proposta del govern que suposa un increment de cinc milions d'euros més respecte a l'any 2023. Rom, que va reconèixer que li feia "molta il·lusió" poder presentar aquest document, va iniciar la seva intervenció fent un "agraïment sentit" al personal de la casa, als companys de govern i a l'alcalde. Abans de repassar els números, va assegurar que l'objectiu de cara a l'any vinent és aprovar el pressupost quan toca, és a dir, abans del 31 de desembre.

"Són els primers pressupostos del mandat i no ha estat tasca fàcil elaborar-los", va admetre. Com ja va fer a la roda de premsa, el regidor va explicar que aquest augment de cinc milions havia estat possible gràcies als 1,6 milions d'euros més que es recaptaran amb l'Impost de Béns Immobles, l’augment significatiu en la participació dels tributs de l’Estat i les diferents subvencions de la Diputació i dels fons Next Generation. "Ens trobem amb els comptes més alts de la història de l'Ajuntament de Cambrils", va manifestar.

Augment destacat en les àrees de Benestar Social, Serveis i Urbanisme i Obra Pública

Tot seguit, el regidor d'Hisenda va repassar el pressupost de les diferents àrees. Els departaments d'Activitats i Alcaldia es mantenen en uns números similars als de l'any passat; Benestar Social augmenta fins als 1,8 milions d'euros per dur a terme projectes com la redacció del Pla d'Igualtat; Cultura també augmenta considerablement fins als 914.000 euros, incloent els 230.000 euros per organitzar el Festival Internacional de Música o 75.000 euros per millorar l'oferta cultural; Educació té uns comptes de 2,2 milions d'euros, destacant els 80.000 euros per fer millores a les escoles; Esports puja a 1,4 milions d'euros i recupera l'organització del Mundialito, la Copa d'Espanya Trial i es faran inversions en el manteniment dels equipaments i per impulsar el projecte del nou pavelló; Festes, amb 619.000 euros per tirar endavant iniciatives com la Casa de la Festa; Govern Obert, Joventut i Hisenda baixen lleugerament; Promoció Econòmica creix fins als 813.000 euros per fer realitat la rehabilitació del Mercat de la Vila i dur a terme tres accions noves de promoció gastronòmica; Protecció Ciutadana puja fins als 1,2 milions d'euros per fer inversió en la renovació de materials i senyalització; Recursos Humans passa als 20,1 milions incloent l'augment del 2% del personal; Salut també puja fins als 140.000 euros per destinar-hi més recursos; Serveis s'enfila als 12,8 milions d'euros i Medi Ambient als 2,6 milions pel manteniment i reparació de la via pública, millores en jocs infantils, mobiliari urbà o platges; Turisme puja als 2,3 milions per fer millores en carrils bici, l'accessibilitat a les platges i altres recursos que reforçaran Cambrils com a destinació turística el municipi i, per últim, Obra Pública i Urbanisme també pugen fins als 500.000 euros i 334.000 euros, respectivament, i es destinaran a crear aparcaments dissuasius, espais verds o millorar la Rambla de Jaume I.

D'altra banda, Rom va expressar la seva satisfacció per haver fet possible aquests pressupostos que inclouen 1,8 milions d'euros per fer inversions. "Ens permeten veure amb optimisme un futur prometedor per la ciutat que estimo", va cloure.

Aleix Rom, durant a seva intervenció (Foto: Andreu Dalmau)

 

Isabel Segarra (Vox): "El pressupost no compleix l'estabilitat financera ni la regla de despesa"

La portaveu de Vox, Isabel Segarra, va ser el primer membre de l'oposició en parlar del document econòmic. La regidora es va mostrar molt crítica amb l'equip de govern, assegurament que el pressupost era "resultat de la improvisació" i que set mesos després de la investidura encara no tenien notícies del Pla d'Acció Municipal (PAM). Precisament aquest pla que marca les prioritats del mandat va sortir en diferents moments del ple. "Es plantegen exterioritzar la realització del PAM, no es posen d'acord o no tenen estratègia?", va preguntar la regidora, afegint que "no hi ha projecte de ciutat".

Segarra va lamentar que la proposta econòmica que portava al ple el govern "posa en perill l'estabilitat de l'Ajuntament" i que a l'informe d'intervenció hi ha punts que alerten que no es compleix la regla de despesa o que no està prevista la Relació de Llocs de Treball. "Tenim un Ajuntament que es mou fora de la llei. S’ha tornat boig i llença la casa per la finestra", va dir.

Bancada de VOX durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

 

Segarra també va acusar el govern de viure en un "món de iupi" i va preguntar per què s'havia fet la pujada d'impostos si les inversions "de les que tant presumeixen" quedaven finançades amb les subvencions rebudes. "Els pressupostos no compleixen l'estabilitat financera ni la regla de despesa", va concloure.

David Chatelain (PP): "Ens trobem un document tard, sense una explicació coherent ni denota cap tipus de projecte de ciutat més enllà de gestionar el dia a dia"

A continuació, el portaveu del PP, David Chatelain, va celebrar que el govern de Cambrils portés a aprovació el pressupost, "cosa que no ha aconseguit ERC a la Generalitat ni el PSC a Madrid". El regidor va queixar-se del retard de l'aprovació, dient que era el pressupost "que arriba més tard de la història" del municipi. "Tots l'esperàvem amb candeletes, sobretot després de la pujada d'impostos. Presenten un pressupost abans que les directrius, resulta estrany aquest procediment quan a la investidura donaven per tancat el PAM. Com s'ha contractat aquest PAM?", també va preguntar el regidor, deixant caure que els diferents grups de govern no s'estaven posant d'acord.

Sobre les diferents partides, Chatelain va parlar sobre l'organització del Festival Internacional de Música o les inversions anunciades. "La carta als Reis del capítol d'inversions fa sospitar que s'endeutaran i malauradament crec que no tardarem massa a veure-ho", va notificar.

"Ens trobem un document tard, sense una explicació coherent ni denota cap tipus de projecte de ciutat més enllà de gestionar el dia a dia", va sostenir el regidor, que va tancar el discurs lamentant que "els municipis de la vora ens estan avançant" i que el govern no té projecte.

David Chatelain dirigint-se al govern municipal (Foto: Andreu Dalmau)

Oliver Klein (NMC): «No hi ha garanties de què puguin tirar endavant tots els projectes dels quals parlen i no es mereixen aquesta confiança»

El Nou Moviment Ciutadà també va votar en contra dels comptes perquè, segons Oliver Klein, portaveu del grup municipal, "són un desastre". El cap de l'oposició va tornar a denunciar la contradicció que, segons ell, suposa que es digui que són els pressupostos "del canvi i de l'estabilitat" alhora, tal com ja va fer en roda de premsa. Klein, a més, també acusa el govern de "no variar el full de ruta" del govern que el seu partit va establir durant els seus dos anys al capdavant del municipi. "Aquest pressupost serveix per pagar el que s'ha de pagar i menciona el que s'ha de mencionar. És una pilota endavant (...) No hi ha garanties pressupostàries de què puguin tirar endavant tots els projectes dels quals parlen i no es mereixen aquesta confiança", criticava el cap de l'oposició.

El portaveu de l'NMC també va aprofitar el ple dels pressupostos per destacar la tasca municipalista del seu partit davant la sacsejada política que ha significat la convocatòria d'eleccions a la Generalitat per part de Pere Aragonès i la suspensió de les negociacions dels pressupostos de Catalunya i l'Estat. "El pont de la riera d'Alforja del qual es parlava fa poc, si no hi era als pressupostos generals ara ja no hi serà. Què passarà amb l'escola Joan Ardèvol? On aniran a parar els diners que hi havia pressupostats? Les famílies i els professors d'aquesta escola fa cinc anys que exerceixen d'institut sense l'edifici promès i ara tampoc arribarà. Els seus partits no avancen ni al Parlament ni a Cambrils", va denunciar Klein.

Oliver Klein va qualificar els pressupostos de «desastre» (Foto: Cristina Sierra)

 

El líder de l'NMC també va carregar contra el model de Festival de Música que pretén impulsar la regidoria de Cultura –"no serà el Festival que tots coneixem, el que farem serà quatre concerts d'estiu"– i l'absència de dotació econòmica pel projecte del Teatre Auditori que, segons afirmava, el seu govern ja tenia previst finançar-lo en una col·laboració publico-privada combinant l'aposta pel palau de congressos i la construcció d'un hotel al terreny on ara està l'estació d'autobusos.

Tanmateix, Klein va mostrar la seva voluntat de reunir-se en els pròxims dies amb el regidor d'Hisenda per intentar arribar a consensos i traslladar-li les propostes del seu partit, com apostar per la construcció d'una nova comissaria o comptar amb el projecte de remodelació de l'skate park. i va anunciar la presentació d'al·legacions per escrit.

Rom i Barberà responen a l'oposició

En el torn de rèplica, el regidor d'Hisenda va voler deixar clar que la redacció del PAM s'està fent a càrrec de les àrees i regidors del consistori i el que s'ha encarregat és el suport en l'elaboració perquè sigui un èxit. Rom també va demanar a l'oposició intentar arribar a consensos pel benestar de la ciutadania i va avançar que s'estudiaran totes les al·legacions presentades.

El regidor es va dirigir al Nou Moviment Ciutadà assegurant: "tenim l'obligació moral de donar continuïtat als bons projectes. La ciutadania s'ho mereix". Per últim, va remarcar que el pressupost sí és el del canvi i l'estabilitat. "Són uns pressupostos que són combustibles per aquest govern i del canvi perquè fem alguns canvis utilitzant inversions", va expressar.

Per la seva part, Jordi Barberà, regidor de Cultura, va prendre la paraula per respondre Klein respecte al tema del Festival Internacional de Música. "El model actual estava condemnat al fracàs, calia buscar un model amb més pes cultural i que sigui capaç de mirar enrere", explicava Barberà, "organitzar-lo internament suposa molts reptes i dificultats d'organització, però comptem amb empreses i ajudes per no carregar molta feina als nostres tècnics". El regidor de Cultura també va apuntar que, tot i que s'augmenta la partida de 180.000 euros a 230.000, els ingressos també augmentaran perquè els ingressos de les entrades seran íntegres per l'Ajuntament.

Respecte al Teatre Auditori, Barberà va reconèixer que no es poden arreglar totes les mancances de cop, però va descartar el projecte de Klein dient que "a Cambrils ja hi ha molts hotels i de Teatre Auditori no n'hi ha cap".

Els pressupostos es van aprovar amb els onze vots favorables del govern i els deu vots en contra de l'oposició. 

L’Apunt

Celebracions i abraçades
En acabar el ple es van poder veure unes imatges curioses, amb els membres del govern abraçant-se i celebrant l'aprovació dels seus primers pressupostos de manera efusiva. El més buscat per tots va ser Aleix Rom que, en la seva primera legislatura a la casa gran ha tingut l'enorme repte d'elaborar el pressupost d'un govern format per quatre partits diferents, amb ideologies i interessos molt contrastats en alguns casos. L'abraçada amb l'alcalde és una de les fotos destacades que va deixar el plenari.

Aleix Rom i Alfredo Clúa celebrant l'aprovació inicial dels pressupostos (Foto: Andreu Dalmau)

Comenta aquest article