Informació general

Efemèride

11-M: 20 anys d'una gran mobilització ciutadana contra el terrorisme a Cambrils

Entre 3.500 i 4.000 persones es van manifestar pels carrers de Cambrils, avui fa 20 anys, en la que fins llavors va ser la manifestació més multitudinària de la història, a Cambrils

Per Redacció

Capçalera de la manifestació del 12 de març de 2004 pels carrers de Cambrils
Capçalera de la manifestació del 12 de març de 2004 pels carrers de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Ahir, 11 de març, es van complir 20 anys dels atemptats terroristes a Madrid. A primera hora del matí d'aquell dijous 11 de març de 2004, una cèl·lula jihadista inspirada per Al-Qaeda va fer detonar deu bombes a quatre trens de rodalies plens a vessar de gent que anava a treballar o a estudiar. Els atemptats del 2004 a Madrid van ocasionar 193 morts, 1.800 ferits i moltes d'altres víctimes col·laterals.

Participants a la manifestació del dia 12 de març del 2004 en protesta pels atemptats comesos a Madrid el dia anterior (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Manifestació de prop de 4.000 persones a Cambrils, el vespre del 12 de març de 2004

Fa 20 anys, la ciutadania va quedar commocionada i es van succeir els actes de repulsa arreu de l'Estat. A Cambrils, la societat cambrilenca també es va mobilitzar sortint al carrer per donar testimoni de la seva consternació i mostrar una sentida condolència per les víctimes. La crònica de Revista Cambrils va deixar palesa aquesta mobilització social: "El dia 12 de març, entre 3.500 i 4.000 persones van manifestar-se pels carrers de la població en la que –aleshores–, significava la manifestació més multitudinària de la història. A moltes ciutats de l'Estat s'havien convocat manifestacions a les 19 hores de la tarda del dia 12. L'Ajuntament de Cambrils no havia previst convocar-ne cap, però el gruix de la ciutadania cambrilenca es volia manifestar al seu poble i al migdia es va decidir que es faria la manifestació a Cambrils. A les 19 hores de la tarda, una gernació es va concentrar a la plaça de l'Ajuntament desbordant-se totes les previsions. La majoria de comerços de la població van tancar portes. A les portes de l'Ajuntament es va fer la lectura del manifest –aprovat aquell matí en sessió plenària– i a continuació es va iniciar la manifestació que va recórrer el passeig de La Salle, la rambla de Jaume I i va arribar fins a la plaça d'Aragó. En aquest lloc estava prevista la seva finalització, tot i que una part important dels manifestants van arribar fins a la plaça de Marcel·lí Domingo, davant el Port. La manifestació va ser bàsicament silenciosa. A la capçalera hi anaven l'alcalde, uns quants regidors i una colla de xiquets i xiquetes que portaven uns missatges escrits en cartulines reclamant la pau".

La manifestació va arribar fins a la façana del port (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Ple extraordinari

Aquell divendres 12 de març al matí, l'Ajuntament havia celebrat un ple extraordinari en què "tots els grups polítics municipals amb representació a l'Ajuntament van aprovar un manifest que portava com a títol "Cambrils contra el terrorisme i en favor de la llibertat i la democràcia". En aquest manifest ja no hi havia referències a cap grup concret –el manifest de condemna del dia anterior feia referències a ETA com a autora dels atemptats, seguint el fil de la versió que donava el govern de l'Estat–, especificant-se que la barbàrie comesa a Madrid no havia estat reivindicada per cap organització terrorista. L'Ajuntament de Cambrils també va decretar tres dies de dol a tot el municipi. Durant aquests dies les banderes de l'edifici consistorial van onejar a mitja asta i es van suspendre tots els actes públics i institucionals. La balconada de l'Ajuntament va lluir una bandera amb un crespó negre en senyal de dol i un crespó blau en contra del terrorisme".

Després del ple extraordinari del 12 de març es va llegir un manifest a les portes de la Casa de la Vila i es van guardar cinc minuts de silenci (Foto:Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article