Informació general

Economia

L'Ajuntament de Cambrils incrementa en cinc milions d'euros el pressupost per al 2024

La setmana que ve s'aprovarà inicialment al ple el document, que puja a 53,4 milions d'euros, que permetrà tirar endavant inversions i millores en la neteja dels carrers, serveis i la mobilitat del municipi

Per Cristina Sierra

L'alcalde i els regidors durant la presentació dels pressupostos, aquesta tarda a l'Ajuntament de Cambrils
L'alcalde i els regidors durant la presentació dels pressupostos, aquesta tarda a l'Ajuntament de Cambrils | Andreu Dalmau

Aquesta tarda, l'equip de govern de l'Ajuntament Cambrils ha presentat la seva proposta de pressupost per al 2024. Un document de 53,4 milions d'euros, cinc milions més respecte a l'any 2023, que s'aprovarà inicialment al ple de la setmana que ve i que permetrà tirar endavant inversions, millores en la neteja dels carrers, serveis i la mobilitat del municipi.

L'alcalde, Alfredo Clúa, i el regidor d'Hisenda, Aleix Rom, acompanyats pels regidors i regidores Camí Mendoza, Enric Daza, Jordi Barberà, Gemma Balanyà i Teresa Recasens, han exposat en roda de premsa les principals novetats del primer pressupost del mandat 2023-2027. "Són els pressupostos del canvi i l'estabilitat", ha afirmat el batlle, que ha indicat que estaven "força contents" de presentar aquest document "realista i molt treballat". Clúa també ha agraït al regidor d'Hisenda, així com als membres de govern, la seva "facilitat i bona actitud" a l'hora de treballar l'instrument.

Tres eixos principals

A continuació, Aleix Rom ha pres la paraula per a explicar la proposta que passarà per ple extraordinari el proper divendres 15 de març. El govern presenta un document que puja a 53.363.180 euros, uns cinc milions d'euros més 2023. "Avui Cambrils està de celebració perquè presentem uns comptes positius per la ciutadania (...) Saldem un deute pendent amb els veïns i veïnes. Fa uns mesos, en l'aprovació de les Ordenances Fiscals, vam demanar un acte de fe i avui es converteix en dades objectivables", ha manifestat Rom, que ha afegit que el document es podrà consultar al portal de transparència de l'Ajuntament.

Aquest augment de cinc milions d'euros ha estat possible gràcies als 1,6 milions d'euros més que es recaptaran amb l'Impost de Béns Immobles i les diferents subvencions de la Diputació i dels fons Next Generation. "Ens trobem amb els comptes més alts de la història de l'Ajuntament de Cambrils", ha assegurat el regidor.

Uns pressupostos que se sustenten sobre tres eixos principals que el govern considera "imprescindibles". El primer d'ells és l'eix de les persones amb la voluntat de garantir l'equitat i igualtat de tots els cambrilencs. Recull millores en centres cívics i centres escolars, el servei d'ajuda a domicili (492.484 euros) o el programa Temps x Cures (123.728 euros).

El segon és el que se centra en la ciutat i suposarà millores en el manteniment de carrers, serveis, neteja i parcs. Finalment, el tercer és la dinamització econòmica, que preveu impulsar noves activitats i el Polígon Belianes.

1,8 milions d'euros per tirar endavant inversions

Una de les novetats més destacades d'aquesta proposta és l'increment en el capítol 6, el de les inversions. El govern ha fet una pujada "molt considerable", passant dels 171.500 euros que hi havia al pressupost per al 2023 als 1.820.000 euros. "És un increment molt gran que creiem que el ciutadà serà capaç de veure i tocar en els propers mesos", ha dit Rom.

Entre les accions que compten amb partida pressupostària hi ha el manteniment de carrers, que es dobla respecte a l'any passat i passa a 400.000 euros; 145.000 euros per habilitar aparcament dissuasiu a la zona de la Fontcoberta i a l'antiga caseta de la Creu Roja a l'N-340; 50.000 euros pel parterre i mobiliari de la Rambla de Jaume I; 270.000 euros per iniciar el projecte de modernització del Mercat de la Vila o 247.000 euros per impulsar la Casa de la Festa. El regidor també ha comunicat que hi ha partides per comprar una hidronetejadora (43.000 euros) que reforçarà la neteja, millores en zones verdes (20.000 euros), centres escolars (79.886 euros) i cívics (19.000 euros), com per exemple l'adquisició d'un nou mòdul pel centre cívic de La Llosa, jocs infantils i jardineria (55.000 euros) o inversions en seguretat ciutadana i mobilitat (57.0000 euros).

Sobre els diferents temes que han anat exposant al llarg de la roda de premsa, el govern ha fet referència al reforç de la neteja els caps de setmana, així com una partida destinada a l'arranjament de l'espai de l'avinguda de l'Esport on ara hi ha les torres elèctriques, que s'han de retirar aviat. També han apuntat que hi ha una partida de 230.000 euros per a l'organització del Festival Internacional de Música de Cambrils i que han incrementat partides en electricitat i gas perquè l'any passat l'impost pressupostat va ser insuficient i va suposar la modificació de crèdits per poder fer front a aquests costos.

El regidor d'Hisenda ha detallat el pressupost que s'aprovarà al ple la setmana vinent. (Foto: Andreu Dalmau)

Unes inversions vinculades al Pla d'Acció Municipal

Aquest document econòmic recull les prioritats dels quatre partits que governen l'Ajuntament de Cambrils. Un dels projectes serà la remodelació del carrer de les Orquídies. "Volem que es vegi la intencionalitat política. S'està revisant el projecte i adaptant-lo a la mobilitat i quan el tinguem l'executarem immediatament", ha dit l'alcalde.

Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, ha destacat els 150.000 euros que permetran "liderar i impulsar" el planejament urbanístic del PA6- El Pinaret, on s'hi ubicaran un centenar de pisos d'habitatge social. "També hi ha una partida sobre un edifici municipal que podria tirar endavant i treballar les parcel·les dotacionals que tenim a la zona del Mercadona i al sector 4- Els Antigons", ha afegit.

El regidor d'Educació i Cultura, Jordi Barberà, ha mostrat la seva satisfacció per poder tenir aquest pressupost que "posa en el centre la inversió i sortir una mica d'aquesta precarietat que estàvem acostumats en els darrers anys". Com ha assenyalat, recull "necessitats bàsiques" amb l'objectiu de projectar el Cambrils dels propers quinze anys. Barberà ha fet referència al Teatre-Auditori, que compta amb una partida oberta per començar a desbloquejar aquesta obra que fa més de tretze anys que està aturada. La voluntat és poder desencallar la primera fase en aquest mandat.

Per la seva banda, la regidora de Turisme i Esports, Camí Mendoza, ha parlat de dues grans accions en l'àmbit esportiu. Gràcies a una subvenció de la Diputació i a una aportació municipal de 136.000 euros es podran arreglar les goteres de les cobertes dels pavellons municipals 1 i 2. També enguany s'adjudicarà la redacció del projecte del nou pavelló, amb una partida de 145.633 euros. L'any vinent es traurà a licitació la construcció, que té un costi estimat de 2,5 milions d'euros.

L’Apunt

Endeutament per sota dels 10 milions d'euros

Una de les dades econòmiques més importants pel consistori i els ciutadans és que l'endeutament se situa per sota dels 10 milions d'euros. "És una xifra que considerem positiva, creiem que estem en un índex d'endeutament saludable, i per això ens plantegem la possibilitat de fer operacions bancàries que garanteixin tirar endavant projectes pel municipi", ha anunciat Aleix Rom.

El govern confia a poder anunciar més projectes un cop es conegui el romanent de tresoreria del 2023, que es destinarà a inversions financerament sostenibles.

Comenta aquest article