Cultura

Crònica

Juanjo San Sebastian, escalador: «Només la supervivència m’ha fet fer marxa enrere en una expedició»

El conegut alpinista basc va explicar la seva trajectòria pujant les muntanyes més altes del món en una conferència al Centre Cultural

Per Andreu Dalmau

Juanjo San Sebastian durant la xerrada al Centre Cultural
Juanjo San Sebastian durant la xerrada al Centre Cultural | Andreu Dalmau

La sala d’actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, un protagonista d’alçada. En el sentit figurat i en el sentit literari, ja que Juanjo San Sebastian ha pujat als cims més alts del món. El que va ser càmera del conegut programa de televisió Al filo de lo imposible va explicar la seva trajectòria i la seva experiència com a escalador en una activitat organitzada pel Centre Excursionista de Cambrils.

Donant veu a un vídeo integrat per imatges de les seves aventures, San Sebastian va explicar la seva “addicció” —tal com diu ell— a la muntanya. Al llarg de la seva trajectòria, l’escalador de Bilbao ha pujat a cims com l’Himàlaia o el Kilimanjaro i ha viatjat per tots els continents, descobrint els seus cims i també les seves cultures.

Una passió que l’ha dut moltes vegades al límit. De fet, ell mateix diu que només ha fet marxa enrere en una expedició quan ha estat en joc la seva supervivència o quan la por a morir era massa gran. El més a prop que va estar de quedar-se per sempre en una muntanya va ser l’any 1994, al K2, on va perdre un amic i unes quantes falanges de la seva mà a causa de les congelacions sofertes.

L’escalador basc va explicar en aquesta conferència com entén la vida a través de l’escalada i l’alpinisme. La vida, la mort, la relació entre les persones... Tot per ell ha girat al voltant de les muntanyes i així ho ha intentat transmetre en els diversos llibres que ha publicat al llarg dels seus anys. Uns llibres que, segur, estan molt ben escrits, ja que, durant aquesta conferència, San Sebastian va demostrar que narra casi tan bé com escala.

Comenta aquest article