Informació general

Pesca

Els pescadors cambrilencs s'uneixen a la protesta a Tarragona

La Confraria i la seva flota van participar ahir en una jornada de vaga per recolzar les reivindicacions de la pagesia

Per ACN

Barques d'arrossegament al Port de Cambrils el passat divendres
Barques d'arrossegament al Port de Cambrils el passat divendres | Andreu Dalmau

La Confraria de Pescadors de Cambrils i la seva flota es van afegir ahir a la vaga que se celebrava a Tarragona en suport a les reivindicacions de la pagesia. Les protestes volen posar de manifest la saturació que afecta el sector primari, una situació agreujada pel col·lapse burocràtic dels darrers anys, la inseguretat legislativa que això comporta i el desconeixement del futur que els espera. Els pescadors cambrilencs se sumen a les protestes dels darrers dies dels pagesos “per dir prou” i “per fer ressò de les problemàtiques que ofeguen el sector primari i, específicament al sector pesquer”.

Els pescadors de Cambrils es van sumar als de Tarragona, Torredembarra, la Ràpita, l'Ametlla de Mar i les Cases d'Alcanar en la concentració que es va dur a terme a la pèrgola del Serrallo. “Darrere meu només queda una generació i s'haurà acabat tot el tema del peix fresc de casa nostra", afirmava Esteve Ortiz, president de la Confraria de Pescadors de Tarragona.

Ortiz va llegir el manifest dels pescadors, en el qual reivindicava el seu paper “bàsic per l'alimentació de qualitat i sostenible” i va carregar contra “l'ecologisme de butxaca de la Unió Europea” i dels països membres. “Que ens deixin treballar, que respectin el període de veda de tres mesos i prou d'imposar-nos més dies sense to ni so”, remarcava Ortiz. El portaveu també va criticar la duresa de les sancions i la intenció de fer vedes més dures que provocaria “la ruïna de les famílies de pescadors”. A la vegada, també es va criticar alguns postulats ecologistes: “no som delinqüents, deixeu de criminalitzar-nos amb el medi ambient quan som els brossaires de la mar perquè amb les xarxes recollim totes les deixalles”.

Una altra de les reivindicacions, compartida amb els pagesos, és que s'exigeixin els mateixos controls de qualitat als productes importats de fora de la UE que als d'aquí. A més, també demanen més vigilància a la cadena de valor peix, que surt de les confraries “etiquetat o precintat”, però que “quan va als mercats o als restaurants ningú controla els etiquetatges o si els barregen” amb productes d'altres llocs.

Finalment, sol·liciten una reducció de l'IVA per als productes del mar i que s'acabi amb “l'escàndol de prohibir als pescadors la captura controlada de tonyina vermella”. De fet, Ortiz assenyalava que la sobrepoblació d'aquesta espècie posa en perill l'ecosistema del Mediterrani perquè devora el peix blau.

Situació crítica

Amb tot, Ortiz afirma que en els últims deu anys a Tarragona s'han perdut el 50% de els basques de pesca. “La gent està cansada de tanta persecució i tanta desídia”, deia. I això que, a diferència dels pagesos, “les confraries fan els papers” i ajuden amb la burocràcia. Per tot plegat, no descarten noves mobilitzacions després de la jornada de vaga del passat dilluns. Això sí, a priori haurien d'anar unides amb les de pagesos i possiblement amb més confraries, tant de la demarcació de Tarragona com de la resta de la costa catalana.

Comenta aquest article