Societat

Jornades de la Galera

La Confraria obre les portes un any mes amb l'activitat «Galeres en viu»

Joan Costa va guiar una trentena de persones pel recorregut que fa el peix des que entra a Port fins que es ven a la llotja

Per Andreu Dalmau

Joan Costa mostrant una caixa de galeres als visitants
Joan Costa mostrant una caixa de galeres als visitants | Andreu Dalmau

Un any més la Confraria de Pescadors de Cambrils ha obert les portes per donar a conèixer la seva activitat a tot aquell que estigui interessat en el món de la pesca. L'activitat “Galeres en viu”, que ja fa uns anys que s'organitza, s'ha celebrat en dues ocasions aquestes dues setmanes en el marc de les Jornades de la galera. Ahir per la tarda es va dur a terme la segona i darrera visita guiada.

Joan Costa va ser l'encarregat de mostrar tot el procés que segueixen els peixos des de que entren a Port fins que surten de la llotja. La visita va començar just quan les darreres embarcacions de l'arrastro descarregaven el peix. Actualment, només queden 8 barques d'arrossegament a Cambrils. Anys abans, van arribar a ser 40 les que sortien al mar. El preu del combustible, les traves burocràtiques i el canvi climàtic han provocat que la pesca sigui, ara, un negoci poc viable.

Així ho explicava Costa a la trentena d'assistents a la visita després d'haver passat pel moll i per la subhasta, on es va poder veure els compradors escollint i comprant el gènere. A la llotja, Costa també va mostrar una caixa de galeres i va explicar alguns detalls d'aquest crustaci tan típic del nostre poble i de la nostra gastronomia. “La galera es pesca en llocs arenosos i es pesca més quan hi ha mala mar”, explicava el guia, “aquesta és la millor època de l'any per trobar-ne”.

Per acabar la visita, els assistents van veure un vídeo documental on s'explica la tasca de la Confraria i la història de la pesca a Cambrils. Joan Costa va respondre les preguntes dels interessats i va lamentar la situació actual del sector. “Quan jo era un nen anava a jugar al moll”, recordava, “ara els nens fan altres coses i, això, si no ho vius, un no s'hi dedica”.

Comenta aquest article