Informació general

Comerç

Tomàs Sierra: «Veiem que la Rambla és molt maca però no s’està aprofitant; a nivell comercial no funciona com ens esperàvem»

El president de la Unió de Botiguers ha fet balanç a revistacambrils.cat de la situació del comerç cambrilenc i del gran problema de la manca d'aparcament, així com de la unió amb VilaCentre

Per Berta Ruiz

Imatge de gent passejant per la rambla de Jaume I
Imatge de gent passejant per la rambla de Jaume I | Lluís Rovira i Barenys

Fa uns mesos, el passat novembre, la Unió de Botiguers i VilaCentre s’unien per "sumar forces" i "treballar perquè Cambrils sigui un referent comercial". D’aquesta fusió i de la situació general del comerç cambrilenc, així com dels projectes per aquest 2024 n’ha parlat el president de la UB, Tomàs Sierra, amb revistacambrils.cat.

Sobre l’adhesió de VilaCentre a la Unió de Botiguers, Sierra ha valorat molt positivament aquesta unió. "Dins de VilaCentre tenien el problema de l’estructura interna; la gent vol treballar molt però sovint no poden deixar els seus negocis per dedicar el temps que necessita l'entitat. Van parlar amb nosaltres i vam fer aquest acord; VilaCentre no desapareix com a entitat. Nosaltres aportem la nostra infraestructura –la burocràcia requereix de molt de temps i molta feina– i ells també aporten la seva feina, les seves idees... A més, membres de la seva junta han entrat dins de la junta de la UB. Estem contents, ells també i creiem que com més serem més força tindrem davant de les administracions", afirma. De la suma de totes dues entitats es compta amb uns 170 associats.

"Hem tingut converses amb l’Ajuntament perquè si ara tenim aquest model de tancar la rambla per la tarda i no està beneficiant als comerços, nosaltres proposem deixar-la oberta i tancar-la només els caps de setmana"

Per aquest 2024, la UB mantindrà el seu calendari d’activitats amb les habituals fires de rebaixes i les activitats al carrer. Recentment s’ha posat en marxa una revista digital, a través de la qual s’organitzaran sortejos, i també es tornarà a organitzar les activitats per Pasqua i la segona edició de les botigues guarnides amb flors. "Com cada any, també farem el Mercat de Nadal a la plaça de la Vila i, si podem, fer-ho a la Rambla de Jaume I el següent cap de setmana" ha dit Sierra. Precisament, el president de la UB  fa referència a la Rambla. "Veiem que la Rambla és molt maca però no s’està aprofitant el que ens agradaria. A nivell comercial no funciona com ens esperàvem. Hem tingut converses amb l’Ajuntament perquè si ara tenim aquest model de tancar la Rambla per la tarda i no està beneficiant als comerços, nosaltres proposem deixar-la oberta i tancar-la només els caps de setmana. Estem veient que el problema que tenen els comerços de la Rambla i dels carrers del voltant és que no hi ha estacionament; aquest és el gran problema. A més, si alguna persona vol comprar i deixa el cotxe a la zona de càrrega i descàrrega un moment, ve la policia i posa la multa. No ho critico, però has de veure la situació perquè hi ha gent que deixa el cotxe un moment i s’hauria de tenir una major flexibilitat” ha dit Sierra.

"Ens agradaria que s'obrissin més comerços perquè els que hi ha diuen que estan molt ofegats"

El president de la UB ha comentat que, des de l’entitat s’ha proposat a l’Ajuntament buscar una altra fórmula que sigui més positiva per al comerç. "Ens hauríem d’asseure i buscar algun canvi. Per exemple, obrir la rambla a l’hivern i tancar-la a l’estiu perquè hem de diferenciar cada temporada. És evident que a l’estiu necessitem més zones per a vianants perquè hi ha molta saturació de gent al Port, però ara a l’hivern, a les 19 hores de la tarda per exemple ja està tot desert. L’Ajuntament no ho veu clar i aposta per la vianalització de la zona, però creiem que caldria buscar alternatives i fer alguna prova pilot”.

Sobre l’obertura de nous locals a la Rambla, Sierra destaca positivament els negocis que s’han posat en marxa però ha remarcat que la majoria són de restauració: bars, cafeteries… perquè aprofiten l’espai i hi poden instal·lar les terrasses. “Això està molt bé, però també ens agradaria que s’obrissin més comerços perquè els que hi ha diuen que estan molt ofegats”, afirma.

“La falta d’aparcament és el gran problema"

A part d’això, Sierra insisteix que, “la falta d’aparcament és el gran problema. Molta gent ve i marxa perquè no troben aparcament. Cambrils ha pecat de no buscar alternatives als pàrquings privats. L’Ajuntament hauria de dedicar partides pressupostàries per comprar terrenys i fer pàrquings públics. No s’ha fet la feina quan s’havia de fer i han anat desapareixent molts solars disponibles. Perdrem molt per no haver fer la feina. No cal aparcar a la porta, però sí poder aparcar. L’Ajuntament havia d’haver fet els deures fa temps I haver invertit a llarg termini I no cal que siguin aparcaments subterranis –que costen molts diners– I es poden fer aparcaments aeris si es dissenyen bé, amb un parell de plantes. Tampoc calen obres faraòniques si no haver invertit poc a poc, pas a pas”.

"Creiem que ens espera un any complicat"

L’estacionalització de la temporada també “és un tema complicat”. Segons Sierra, “creiem que ens espera un any complicat; les vendes del Nadal no han estat dolentes però no el que ens esperàvem. Les perspectives no pinten malament, però no serien tant bones com podíem preveure. L’any 2022 va ser un molt bon any perquè després de la pandèmia, la gent va sortir molt i tenia diners per gastar; l’any 2023 també va ser bastant bo, però ara estan baixant les vendes. Sí hi ha gent, però potser no gasten tant”.

Comenta aquest article