Societat

Necrològica

Mor Pere Martí Castells, cambrilenc molt vinculat al món cultural i social i exregidor de l'Ajuntament

Va ser president de la Coral Verge del Camí, de la Congregació de la Puríssima Sang i col·laborador de la Revista Cambrils així com d'altres entitats

Per Redacció

Pere Martí, en el lliurament de la medalla al mèrit cívic de l'Ajuntament de Cambrils, el desembre de 2022
Pere Martí, en el lliurament de la medalla al mèrit cívic de l'Ajuntament de Cambrils, el desembre de 2022 | Lluís Rovira i Barenys

Avui ha mort en Pere Martí Castells a l'edat de 83 anys. Va néixer a Cambrils l'any 1940 en el si d'una família d'empresaris del sector de l'alimentació. Després de cursar estudis primaris i de Comerç al col·legi La Salle de Cambrils, va incorporar-se a treballar al negoci familiar al Barri Antic de Cambrils. El va continuar amb el nom de Magatzem frigorífic Pere Martí, conjuntament amb la seva esposa Maria dels Àngels Estrada, donant servei a la ciutadania i a la majoria dels restaurants de Cambrils i altres poblacions de l'entorn fins a l'any 2007. Va formar part de diferents juntes i comissions de diverses entitats de Cambrils, especialment culturals.

Per exemple, de jove fou membre de l'equip de la secció de bàsquet de l'anomenada Congreració Mariana, oficialment Congregació de Maria Immaculada i Sant Lluís Gonzaga de Cambrils, institució on arribà a ser secretari i finalment president fins a principis dels anys 60 quan es va acordar dissoldre. Aleshores, els membres de la Congregació Mariana i les activitats principals com els Pastorets o l'arribada de SSMM els Reis d'Orient, es van integrar a l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle de Cambrils d'on n'era membre.

També en aquest període va col·laborar activament amb l'aleshores acabada de crear Revista Cambrils, especialment com a reporter en la secció d'esports del municipi.

Fou dels grup de cantaires fundadors i primer president de la Coral Verge del Camí de Cambrils des de la seva creació al 1968 fins al 1979. Com a president de la Coral va esdevenir membre de la comissió del Patronat Pro-Música de Cambrils que organitzà a partir de 1974, el primer Festival Internacional de Música de Cambra de Cambrils. Formava part del Quartet de Madrigalistes de la mateixa Coral actuant a diferents indrets de l'estat i també a França, Suïssa i Alemanya dirigits sempre per Àngel Recasens, director de la Coral.

Fou l'autor del llibre "Una història viscuda" editat per la Coral Verge del Camí al 1993 en motiu del 25è aniversari d'una entitat on en va ser component actiu fins aproximadament l'any 2010. Posteriorment, entrà a formar part de les Veus del Casal, cor del Casal d'Avis de Cambrils fins el 2021.

Va ser membre de la primera Junta de Pares d'Alumnes de l'Escola Municipal de Música de Cambrils a inicis dels anys 80, així com també president de l'Associació de Pares d'Alumnes del centre que després seria l'actual Institut Cambrils.

Com a militant de CDC, va ser membre del comitè local i, del 1987 al 1991, fou escollit regidor de govern de CiU a l'Ajuntament de Cambrils en el consistori presidit per Josep Maria Panicello. Va tenir al seu càrrec la Comissió de Cultura, Ensenyament i Joventut des d'on impulsà, entre d'altres projectes, la construcció de l'actual escola Joan Ardèvol.

Entre els anys 1995 i 2001 va ser secretari de la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, institució religiosa fundada a la Parròquia Santa Maria de Cambrils l'any 1754, esdevenint doncs l'entitat degana del teixit associatiu cambrilenc. Posteriorment, del 2002 al 2007, en va ser president i, dins del seu mandat, el 2004 es va celebrar l'extens programa d'actes del 250è aniversari de l'entitat amb concerts extraordinaris, edició de llibre commemoratiu, concurs literari, exposició retrospectica, etc. Les dues juntes en les que va formar part des de 1995 van donar un nou impuls a la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant amb un format que ha permès arribar fins als nostres dies, amb la col·laboració de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors i l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle. Avui, aquesta processó ha esdevingut la manifestació de religiositat popular més antiga que, fent part del nostre patrimoni cultural immaterial, es conserva a Cambrils.

Per tot plegat, l'Ajuntament de Cambrils va concedir-li la Medalla al Mèrit Cívic l'any 2022.

Les exèquies es celebraran a la parròquia de Santa Maria de Cambrils demà dijous a les 16h.

Comenta aquest article