Informació general

Pesca

El Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Daurada rebrà 2 milions d'euros en ajudes en els pròxims quatre anys

Els municipis de Cambrils, Tarragona, Calafell i Torredembarra van presentar ahir aquesta línia de subvencions europees i de la Generalitat que ha de servir per potenciar tots els sectors vinculats a la mar

Per Andreu Dalmau

Barques d'arrossegament sortint del port
Barques d'arrossegament sortint del port | Francesc Vidal-Barraquer

El sector de la pesca i de l'economia blava de la Costa Daurada rebrà, en els pròxims quatre anys, gairebé 2 milions d'euros en ajuts europeus i de la Conselleria d'Acció Climàtica. Aquests ajuts es gestionaran a través del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Daurada (GALP), qui es va encarregar de la presentació d'aquesta línia de subvencions que ha de servir per potenciar tots aquells àmbits econòmics, socials i culturals vinculats a la mar i el sector pesquer.

En la presentació organitzada al Centre Cívic les Basses, els interessats van rebre informació de la línia d'ajudes per part de representants del GALP com de l'administració. Cal recordar el GALP de la Costa Daurada es va fundar el 2022 i, a més de Cambrils, també en formen part els municipis de Torredembarra, Calafell i Tarragona. D'aquest grup, a més dels Ajuntaments i les Confraries, en formen part representants del sector privat i del sector social. El GALP de la Costa Daurada treballa des del 2021 en aconseguir aquesta línia d'ajuts i, el passat mes de setembre, va firmar el conveni de col·laboració amb la Generalitat que permet gestionar-los en operacions de desenvolupament del territori.

Dos mesos per presentar projectes i repartiment equitatiu

Aquest 2024 es fa la primera convocatòria d'ajuts, a través dels quals s'atorgaran 1.956.368,30 euros en els pròxims 4 anys (391.273,66 euros cada any) –un 70% els aporta la UE i el 30% restant el Departament d'Acció Climàtica– a tots aquells que compleixin els requisits. Podran sol·licitar les ajudes tots aquells actors, públics o privats, que realitzin als municipis que integren el GALP activitats vinculades a l'economia blava, entesa com tota activitat econòmica associada als oceans, mars, ports i zones costaneres. Aquest any es podran presentar sol·licituds a partir de quan es publiqui la resolució –a finals d'aquesta setmana– i al llarg de dos mesos. Un cop s'hagi atorgat la subvenció, el beneficiari tindrà fins al 15 d'octubre per justificar la millora duta a terme.

Per garantir un repartiment equitatiu de les subvencions, es concediran les ajudes a tots els projectes que compleixin els criteris fins a esgotar el pressupost i, en cas que les sol·licituds superin la xifra establerta, es prioritzarà no concedir ajudes a dos projectes del mateix titular. En aquesta mateixa línia, els imports màxims subvencionables seran de 100.000 euros en projectes productius –que generin un benefici econòmic– i de 50.000 euros en projectes no productius –que no generin un benefici econòmic–. Els projectes presentats seran puntuats segons uns criteris objectius per dues comissions, una del Departament d'Acció Climàtica i una del GALP, i se subvencionaran en percentatges diferents en funció del tipus d'acció. Per exemple, els ajuts a entitats públiques seran del 100% i per als projectes d'interès i benefici col·lectiu també.

A la pàgina web del GALP de la Costa Daurada es poden consultar més detalls del procés de sol·licitud d'aquestes ajudes, la documentació requerida i totes les condicions al complet, a més del funcionament general d'aquestes entitats. Representants del GALP també estan a disposició per aclarir qualsevol dubte.

D'esquerra a dreta: Glòria Tibau, Alfredo Clúa i Siscu Gil (Foto: Andreu Dalmau)

 

Uns ajuts gestionats «de baix a dalt»

L'avantatge d'aquest tipus d'ajuts, tal com apuntava Clàudia Masdéu, secretària de la Confraria de Pescadors, és que es gestionen “de baix cap a dalt”, fomentant les actuacions d'agents locals i de les comunitats pesqueres. “El ventall de possibilitats per acollir-se a aquestes subvencions és molt ample”, manifestava Masdéu. Siscu Gil, president de la Confraria, també va destacar la importància tant dels GALP “per a integrar l'economia blava al territori” i va afirmar que ara cal “ficar fil a l'agulla” per aprofitar aquests ajuts i potenciar tots els sectors relacionats amb la mar.

A la presentació també hi van assistir la responsable de Pesca Marítima als Serveis Territorials de Tarragona, Glòria Tibau, i l'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, que va destacar el compromís del govern municipal amb la Confraria i en fer tot el possible per ajudar al sector. La implicació personal del batlle ha servit perquè les institucions europees visitin el nostre municipi i s'interessin per la situació del sector primari.

L’Apunt

Els altres GALP de Catalunya
El GALP de la Costa Daurada compta amb la referència positiva dels altres GALP de Catalunya: el de les Terres de l'Ebre i el de la Costa Brava. Aquests van ser constituïts fa uns anys i ja han optat a aquestes línies d'ajuts a les quals ara se suma el GALP de la Costa Daurada. “La seva experiència ha estat un èxit total”, explicava Masdéu, “s'ha fet un ús del 90% dels ajuts atorgats a aquests dos GALP i ha tingut un impacte brutal en l'economia del territori”. Entre els projectes subvencionats n'hi ha de tan diferents com la producció del programa de TV3 La Mar de Bé, una acció cultural integrada en el festival Orígens de La Ràpita, la remodelació de la cuina d'un restaurant o la creació de la peixateria de la Confraria de Pescadors de Sant Joan de Deltebre.

Comenta aquest article