Informació general

Urbanisme

L'Ajuntament garanteix «el creixement sostenible de Cambrils» en el nou Pla Director del Litoral

El consistori aconsegueix salvar els catorze sectors que el Departament de Territori de la Generalitat considerava negatius del projecte inicial

Per Cristina Sierra

L'arquitecta municipal, l'alcalde i el regidor d'Urbanisme durant la roda de premsa celebrada ahir al matí
L'arquitecta municipal, l'alcalde i el regidor d'Urbanisme durant la roda de premsa celebrada ahir al matí | Cristina Sierra

Cambrils podrà desenvolupar el model de ciutat establert al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que es va aprovar el 2006. L'equip de govern ha aconseguit salvar els catorze sectors que el Departament de Territori de la Generalitat considerava que eren negatius en el nou Pla Director del Litoral. Gràcies a les al·legacions presentades i a les diferents reunions mantingudes, el consistori podrà tirar endavant el baixador des de la carretera de Misericòrdia fins a la platja -a la zona del Molí de la Torre- o el desenvolupament del sector de Les Comes.

L'alcalde, Alfredo Clúa, el regidor d'Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, i l'arquitecta municipal, Elena Pijoan, van explicar ahir en roda de premsa aquesta bona notícia pel municipi. "Queda garantit el futur estratègic de creixement i sostenibilitat de Cambrils. Això que presentem avui és súper important. Cambrils surt guanyant amb aquesta aprovació definitiva del Pla director del litoral", va manifestar el batlle.

Catorze sectors incomplien el Pla Director

Com va exposar Pijoan, el Pla Director Urbanístic de sòls no sostenibles del litoral català, des de Malgrat de Mar fins a Alcanar, té l'objectiu de regular el creixement urbanístic dels municipis costaners. "Nosaltres no estàvem adequats a aquest pla. Hi havia paràmetres que els incomplíem", va explicar l'arquitecta.

En concret, el Departament de Territori va detectar catorze sectors que, tot i estar recollits al POUM municipal, no tenien el vistiplau perquè no eren sostenibles, com les construccions d'habitatges d'ús turístic. Amb aquest nou pla es busca crear més corredors verds i reduir la densitat d'habitatges a favor de més sostre per activitats econòmiques. "El pla proposava la suspensió de llicències per tots aquests planejaments que incomplien paràmetres. Teníem molts sectors en la possibilitat d'extinció i finalment ho hem pogut salvar en tots els àmbits. S'han acceptat gairebé totes les al·legacions", va exposar Pijoan.

L'arquitecta va mostrar la seva satisfacció per haver pogut reconduir aquest pla i adaptar-lo a les necessitats de la localitat. "Hem reduït algunes zones per potenciar corredors verds i la densitat d'habitatges a favor de més sostre per activitats econòmiques. Hi haurà àmbits destinats només a activitats econòmiques. Mantenim la gran aposta del sector 1, Les Comes, on el POUM apostava que havia de ser el creixement del municipi. També mantenim la connexió de l'A-7 i la carretera de Misericòrdia fins a la costa", va assenyalar.

Un Cambrils modernitzat i més sostenible

Tant Alfredo Clúa com Enric Daza van agrair la tasca del departament d'Urbanisme i Obra Pública per poder demostrar que el POUM era una eina vàlida i adaptar-se als recursos sostenibles marcats per aquest pla. Uns agraïments que va fer extensius al Departament de Territori, amb el que s'han reunit en els diferents mesos per poder defensar el projecte de creixement urbanístic del municipi.

"Com a alcalde, les decisions estratègiques d’urbanisme són fonamentals. Hi havia una situació una mica complicada. Havíem defensat sempre l’entrada a Cambrils des de la carretera de Misericòrdia, és un vial essencial pel municipi i hem desencallat aquest tema de fer possible la no extinció dels sectors. És un corredor estratègic", va expressar Clúa, que va recordar que ja es va parlar d'aquesta connexió a la campanya electoral.

Per la seva part, el regidor d'Urbanisme i Obra Pública, va alertar que si no s'hagués aconseguit salvar els sectors, hauria comportat un augment de sòl rústec, és a dir, abandonat. "Entenem que el creixement ha de ser limitat i sostenible. En els darrers anys hem seguit un planejament urbanístic", va dir Daza, que va afegir: "tindrem sectors modernitzats. Hem fet un pas significatiu per tirar endavant aquest planejament i tenir la ciutat que volem, més sostenible. Fem una aposta per l'urbanisme sostenible i l'urbanisme per les persones", va cloure.

 

Comenta aquest article