Informació general

Serveis

Els taxis cambrilencs es faran càrrec temporalment del servei de transport adaptat

L'Ajuntament ha decidit traspassar la competència al Consell Comarcal del Baix Camp i ara s'intentarà licitar la prestació per gestionar-la a nivell municipal

Per Cristina Sierra

Parada dels taxis a l'avinguda de la Diputació
Parada dels taxis a l'avinguda de la Diputació | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils ha traspassat la competència del servei de transport adaptat al Consell Comarcal del Baix Camp. La decisió s'ha pres amb l'objectiu de que el departament de Benestar Social tregui a licitació aquesta prestació per oferir-la des del propi consistori i no dependre de l'ens local.

Aquest canvi es va conèixer en el darrer ple extraordinari de gener, en concret, en el punt 17, que portava a aprovació la proposta d'Alcaldia per deixar sense efecte l'encàrrec de gestió del Consell Comarcal del Baix Camp a l'Ajuntament de Cambrils en matèria de transport adaptat 2023-2025 per motius d'urgència.

La regidora de Benestar Social, Teresa Recasens, va explicar per què el govern havia pres aquesta determinació que va afectar durant un dia aquest servei, que facilita el transport a les persones amb discapacitat i a la gent gran per tal d’accedir als centres d’educació especial i serveis socials d’atenció especialitzada.

Com va exposar, l'any 2022 es va intentar fer una licitació d'aquesta prestació que va quedar en suspens i el 2023 es va tornar a intentar, però el concurs va quedar desert. Davant aquest fet, es va contractar a una consultoria per veure si s'havia fet bé la licitació i la resposta va ser positiva. Però fa tres setmanes, l'empresa d'autocars Nika va comunicar al govern, mitjançant una instància, que deixava de prestar aquest servei.

"En deu dies s'ha fet de tot i s'ha parlat amb tothom, també amb els usuaris perquè són la part afectada d'aquesta decisió de Nika de deixar de donar el servei abans de tenir una nova empresa", va dir Recasens, que assegurava que s'havien buscat "totes les solucions possibles perquè aquests usuaris no es quedessin a terra".

Aquesta solució és la de retornar la competència a l'ens local. "Vam creure important que aquesta eina de transport tornés al Consell Comarcal perquè tenen diferents empreses", va apuntar la regidora.

Un acord temporal de quatre mesos

Després d'aquesta exposició, els portaveus de Vox i PP van donar suport a aquesta decisió, però el portaveu del Nou Moviment Ciutadà va anunciar la seva abstenció perquè no s'havia tractat amb prou temps aquest tema que s'havia inclòs a darrera hora al ple. "Cambrils hauria de tenir la força de solucionar els temes per si mateix", va manifestar Oliver Klein.

En el torn de rèplica, Teresa Recasens va reconèixer que al govern li havia costat fer el pas de traspassar aquesta competència. "Ens ha costat perquè creiem que des del municipi, quan tens un servei com aquest, tens un tracte més directe amb l'usuari i és millor. Hem de pensar que no és delegació municipal, vam voler tenir aquest servei que no és competència nostra, és del Consell Comarcal, i en el moment que veiem que hi ha una altra via, sempre podem fer el conveni i retornar la competència a l'Ajuntament", va apuntar.

La regidora també va anunciar la solució provisional que s'havia trobat mentre es fa la licitació del servei. "Hem arribat a un pacte amb els taxistes de Cambrils. Ens faran els trasllats amb dues furgonetes de transport adaptat i tots els taxis han de portar el monitor. Ha estat una feinada poder lligar tot això", va dir. També des de Serveis Territorials es faran càrrec d'una persona que necessita un taxi per ell sol per anar a un taller. "Això que reduïm costos en aquesta línia", va admetre.

Per altra banda, el Consell Comarcal prendrà als usuaris del taller Baix Camp i els que van a Reus. "Això ens reduiria tres línies i ens quedarien només dues i els avis, que nosaltres els traslladarem als centres de dia i a la tarda al Casal", va indicar Recasens. Una mesura temporal que s'ha fet per contracte menor.

 

Comenta aquest article