Cultura

Literatura

Jordi Rius, historiador: «La regla de Sant Benet hauria de ser d’obligada lectura»

Rius va presentar ‘150 Tastets de Poblet’, un llibre que recórre els racons del Monestir de Poblet i que també serveix per recaptar fons per l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles

Per Andreu Dalmau

Jordi Rius va estar acompanyat durant la seva presentació per Alicia Fernández, Jordi garcía, Alfredo Clúa i Josep M. Panisello
Jordi Rius va estar acompanyat durant la seva presentació per Alicia Fernández, Jordi garcía, Alfredo Clúa i Josep M. Panisello

La Sala d’Actes del Casal de la Gent Gran va ser l’escenari, ahir al migdia, de la presentació de 150 Tastets de Poblet, de l’historiador Jordi Rius. Aquest llibre és una celebració del mític monestir entre les parets del qual l’autor del llibre hi ha passat moltes hores. Ho demostra en aquests 150 capítols on aconsegueix que es vegi Poblet des de múltiples perspectives diferents.

150 Tastets de Poblet és un menú de delicatessen fet amb un producte de quilòmetre zero i per un cuiner que combina amb qualitat”, descrivia el presentador de l’acte, Josep M. Panicello. Panicello també va elogiar la capacitat de Rius de mantenir un diàleg constant amb el lector i també l’habilitat per traslladar la història del país amb gran facilitat i generant interès.

També va participar en la presentació Alicia Fernández, directora de La Salle de Reus, centre on Rius exerceix de professor. Fernández va aportar la seva “visió de lectora” i va apuntar que 150 Tastets de Poblet està escrit amb un “llenguatge senzill, precís i rigorós”. La professora també va destacar el gran interès que desperta el llibre: “es podria fer una sèrie de Netflix amb tot el que ha passat a Poblet. Si aquest monestir hagués estat a Anglaterra, aquesta sèrie ja existiria”.

150 Tastets de Poblet no només és un retrat del monestir de Poblet, sinó que també té un important vessant solidari. La recaptació obtinguda amb la venda dels exemplars es destinarà íntegrament a l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles. El seu president, Jordi García, també va ser present en la presentació i va destacar la importància de donar visibilitat a una problemàtica tan present en el dia d’avui.

Després d’aquest llarg preàmbul, Jordi Rius va explicar com, tot escoltant Mozart passejant pel monestir, va néixer la necessitat d’escriure aquest llibre. “Amb aquests tastets he volgut reflectir que la vida quotidiana, com la que fan els monjos, a vegades té tanta importància com les grans decisions”, exposava. Rius també va exercir de professor i va induir a la reflexió a partir de la seva tan admirada regla de Sant Benet: “hauria de ser d’obligada lectura per a tota la societat. La primera paraula és «escolta». Avui en dia no es para suficient atenció ni es respecta suficient”. Amb tot, l’historiador va acabar l’acte emocionat recordant els seus pares que no van poder ser presents a la presents a la presentació.

Comenta aquest article