Cultura

Exposicions

L'essència del Priorat, recollida en dues exposicions al Molí de les Tres Eres

La inauguració de les exposicions, que van anar acompanyades d'un vermut i d'una actuació musical, van encetar els actes de les Festes de Sant Antoni

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Vaqué, de l'entitat Prioritat, explicant els panells de l'expsoció Habitar, centrada en el Priorat
Joan Vaqué, de l'entitat Prioritat, explicant els panells de l'expsoció Habitar, centrada en el Priorat | Lluís Rovira i Barenys

La inauguració de dues exposicions al Molí de les Tres Eres va encetar, ahir al matí, els actes de la Festa de Sant Antoni d’enguany. Primer que tot es va donar el tret de sortida a “Habitar”, de l’entitat Prioritat, que constava d’una panells ubicats al pati del Molí de les Tres Eres. Un representant de l’entitat Prioritat, Joan Vaqué, va ser l’encarregat de donar les explicacions de les condicions de vida que actualment hi ha a la comarca del Priorat, una comarca “frontissa” entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, tal com va assenyalar, i que ofereix un mosaic ambiental i paisatgístic únic i és un dels motius pels quals aquesta entitat està treballant des de fa una temps per aconseguir la catalogació de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Vaqué va fer un repàs, també, de la problemàtica que es viu a la comarca pel que fa a comunicacions i habitatge. Un Priorat en el que hi viuen unes 10.000 persones i en el que a principis del segle XX en comptava unes 30.000. Vaqué també va explicar que les condicions de la comarca no permeten un turisme massiu, “volem visitants però tot plegat ha d’estar d’acord amb una oferta sostenible per part del territori”.

La segona exposició, ja dins l’espai del Molí, té per títol “La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l'euroregió Pirineus Mediterrània”, de l'Institut Ramon Muntaner i forma part d'un projecte de l'Euroregió Pirineus Mediterrània que vol documentar, posar en valor i donar a conèixer els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística que han derivat dels canvis en l'agricultura i els processos productius. En aquest cas el mateix Joan Vaqué va posar en valor alguns dels oficis artesanals que hi ha al Priorat i va explicar que ell mateix va d’una nissaga de palmers, un ofici que gairebé s’ha extingit. Cal dir que alguns dels panells d'aquesta exposició recollien oficis artesanals del Priorat.

Les dues exposicions han estat dutes a Cambrils pel Campus Extens de la URV i el Museu d'Història de Cambrils. Un cop fetes les inauguracions i després dels parlaments dels regidors de Cultura, Jordi Barberà, i de Festes, Teresa Recasens, es va complementar amb un vermut, amb productes servits per la Cooperativa Agrícola, i que va comptar amb l’acompanyament de la música tradicional a càrrec del grup de músics format per Cati Plana, Jordi Macaya i Marc Figuerola.

L'exposició “La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l'euroregió Pirineus Mediterrània” es troba dins les dependències del Molí de les Tres Eres (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
La regidora de Festes, Tere Recasens, i el regidor de Cultura, Jordi Barberà, van fer els parlaments inaugurals (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
La música tradicional i un vermut van acompanyar la inauguració de les dues exposicions (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article