Societat

Tradicions

La parròquia de Santa Maria de Vilafortuny commemora els 800 anys del primer pessebre

La nit de Nadal del 1223, Sant Francesc d'Assís va recrear el naixement de Jesús amb un pessebre vivent a Greccio (Itàlia)

Per Redacció

Pessebre ubicat al claustre de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny
Pessebre ubicat al claustre de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny | Cedida

La parròquia de Santa Maria de Vilafortuny ha volgut sumar-se a la commemoració dels 800 anys del primer pessebre. Va ser la nit de Nadal de 1223 quan Sant Francesc d'Assís va voler recrear el naixement de Jesús amb un pessebre vivent a la localitat italiana de Greccio, i així ha esdevingut una de les tradicions més arrelades a la cultura popular.

Amb motiu d'aquesta efemèride, la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny ha volgut fer dos pessebres. El primer es troba al carrer, en concret al claustre de l'església que permet que la gent que passa per davant pugui admirar-lo. El segon s'ha situat dins l'església, a l'estil dels pessebres de les cases, sobre una taula, amb un paisatge obert i amb figures decorades pels mateixos feligresos. Dos pessebres senzills que s'han fet gràcies a la participació, reciclatge dels objectes que ja tenien i la incorporació de nous elements.

Des de la parròquia cambrilenca destaquen els 800 anys de la creació del primer pessebre. Com apunten, el foment del pessebre s'ha de buscar en alguns detalls evangèlics del naixement de Jesús a Betlem. Feia poc que Sant Francesc d'Assís havia tornat d’una peregrinació a Terra Santa i aquells paisatges de la vall de Rieti amb les seves grutes li recordaven el paisatge de Betlem. És així com uns dies abans de Nadal va demanar a algú del lloc que l’ajudés a complir un desig. Volia contemplar com Jesús en néixer va ser reclinat sobre un pessebre entre el bou i la mula, i veure les incomoditats que per a un nadó representen no gaudir de les coses més bàsiques. La nit de Nadal arribava gent de tota la comarca amb torxes per a il·luminar la nit que, com els pastors a Betlem, van experimentar una gran alegria en veure al natural aquella escena. El pessebre va ser fet i viscut per tots els presents. Era un pessebre vivent.

Així va néixer una tradició que van impulsar primer els franciscans i va arribar a Catalunya. Una escenografia on hi ha les figures principals: el nen Jesús amb Josep i Maria amb la companyia d'un bou i una mula. També hi figuren pastors, animals, els Reis d'Orient, l'àngel i rius, muntanyes i el cel estrellat.

Pessebre ubicat a l'interior de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny. (Cedida)

 

Comenta aquest article