Informació general

Setge

Manuel Puerto: «La proclamació de la primera república catalana, l'any 1641, està relacionada amb el Setge de Cambrils»

L'ANC de Cambrils, amb la col·laboració de les Àvies i Avis per la Independència, el CDR i el Consell per la República, va celebrar, ahir, la commemoració del Setge

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Carles Massagué i Manuel Puerto, a la commemoració del Setge, ahir al matí
Joan Carles Massagué i Manuel Puerto, a la commemoració del Setge, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

L'ANC de Cambrils, amb la col·laboració de les Àvies i Avis per la Independència, el CDR i el Consell per la República, va celebrar la commemoració del Setge amb al participació de Manuel Puerto Ducet, professor mercantil i economista per la Universitat de Barcelona i autor del llibre "Oligarquía financiera y poder político en España", com a convidat. La presentació de l'acte va anar a càrrec de Joan Carles Massagué, coordinador local de l'ANC.

Manuel Puerto va desgranar el context històric de l'època del Setge davant la seixantena de persones que es van aplegar a l'acte. Puerto va fer referència a la massacre que van fer les tropes castellanes al Setge de Cambrils i va dir que "va ser el detonant perquè la gent de Catalunya s'indignés i es reunís". Puerto va afegir que "gràcies al Setge de Cambrils un any més tard, el 1641, es va produir la batalla de Montjuïc en la que les forces catalanes van derrotar les forces castellanes comandades pel Marquès de los Vélez. Aquesta victòria catalana va portar que el mateix 1641 es declarés la primera república catalana sota l'empara del rei de França Lluís XIII i que va proclamar Pau Claris. No va durar gaire la república però és una dada significativa que va relacionada amb el Setge de Cambrils".

Posats en el context actual, Manuel Puerto va dir que ell sempre havia dit que hi havia dues maneres d'assolir la independència, "una d'elles era trencar el sostre de vidre que representa la constitució  i el règim del 78 i l'altra manera és a través d'un referèndum unilateral que ens el tenim que guanyar a pols en una revolució socioeconòmica, que és el que tenim que provocar d'alguna forma, tocant la butxaca a Europa". Puerto va acabar dient que "l'esperit dels màrtirs del Setge són els que ens segueixen mantenint la flama i nosaltres no ens rendirem mai, al menys per part meva i de molta gent, seguirem persistents fins la victòria final".

Comenta aquest article