Informació general

Medi Ambient

S'alcen veus en contra de la instal·lació de Lotte a Mont-roig del Camp

Aquest passat divendres la Plataforma Defensa Mont-roig va fer un acte a Cambrils per explicar els motius de la seva oposició a aquest projecte

Per Lluís Rovira i Barenys

Rosa M Àlvarez, Josep Crespo i Joan Genebriera, en la xerrada del passat divendres al Centre les Basses
Rosa M Àlvarez, Josep Crespo i Joan Genebriera, en la xerrada del passat divendres al Centre les Basses | Lluís Rovira i Barenys

El projecte d'instal·lació de l'empresa Lotte al terme municipal de Mont-roig del Camp ha provocat les primeres veus de discrepància, sorgides a la mateixa població de Mont-roig. Pocs dies després que Lotte fes la presentació del projecte, el passat 23 d'octubre, ja hi va haver la primera reacció. Primer van ser tres persones i en pocs dies ja n'eren més d'una trentena que van crear la Plataforma Defensa Mont-roig. Aquest passat divendres 1 de desembre, la Plataforma feia el seu primer acte públic informatiu i el celebrava justament a Cambrils, al Centre Les Basses, amb la participació de Josep Crespo (pagès afectat), Rosa M Àlvarez (tècnic en empreses turístiques) i Joan Genebriera (enginyer).

Rosa M Àlvarez: "Ens van dir que era una fàbrica i es tracta d'una indústria química"

Rosa M Àlvarez va manifestar a revistacambrils.cat que des de la posada en marxa de la Plataforma s'han anat posant en contacte amb els veïns per explicar-los el projecte de Lotte. Segons Àlvarez, "hi ha un engany per part de l'administració ja que es va dir que es tractava d'una fàbrica i en realitat es tracta d'una indústria química". A Mont-roig es farà una assemblea oberta, aquest proper diumenge 10 de desembre, on es debatran els pros i els contres de la instal·lació de Lotte.

Segons la Plataforma Defensem Mont-roig, Lotte vol instal·lar una química altament contaminant dediacada a la fabricació de components de bateries, concretament de l'anomenat Elecfoil, unes làmines de coure que s'utilitzen com a col·lector de corrent elèctric en bateries d'ions de liti. la Plataforma denuncia uns quants punts del projecte que no queden clars entre els quals hi ha "l'alt risc de contaminació de la terra, dels aqüífers, de l'aire i de les persones, motivat per l'ús de sulfat de coure i àcid sulfúric". També es denuncia el consum excessiu d'aigua de 2,5 milions de litres diaris en la primera de les tres naus que es podrien arribar a construir. Segons la Plataforma, "seria l'empresa de més consum d'aigua de tota Catalunya amb possibilitat de contaminar els aqüífers locals que són primordials pels pagesos de la zona. Diuen que vindrà aigua de l'Ebre però si això no és possible, d'on la trauran? I si es vol perforar el subsol es pot exhaurir l'aqüífer en un temps d'emergència climàtica per sequera".

Pel que fa a la instal·lació del parc fotovoltaic que ha de subministrar d'energia la fàbrica, la Plataforma assenyala que es vol instal·lar a sobre dels aqüífers del poble i a tocar dels habitatges de la urbanització Club Mont-roig de manera que part d'aquesta urbanització estaria envoltada de plaques mentre que una altra part de la instal·lació estaria sobre sòl agrari i afectaria als boscos circumdants. A més sospiten que aquesta fàbrica podria ser la primera d'un futur polígon petroquímic que, segons diuen, "arruinaria el turisme del municipi".

Aquesta propera setmana la Plataforma farà una xerrada a Reus, al Casal Despertaferro

 

L’Apunt

Talls de carreteres el 6 de desembre a diferents punts de Catalunya
Demà dimecres 6 de desembre es farà un tall de carretera al terme de Mont-roig com a protesta per la instal·lació del projecte de Lotte. Aquest tall se suma als que es faran, demà, a difernts indrets de Catalunya englobades en la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa. A part de Mont-roig hi haurà talls a Maspujols ( La Vall Sostenible + GEPEC EdC), a Belltall (SOS Vall del Corb), a la carretera de Gussona ( Salvem Ribera d'Ondara ), a Copons (Preservem l'Anoia), a Calders (Plataformes del Moianès), a l'Albera (IAEDEN -Salvem l'Empordà i ALLIMO), a Sant Climent Sescebes, a Tremp, (Plataformes del Pallars), Alt Camp (Plataforma Territori Sostenible del Camp), a Lleida (IPCENA-EdC + Lleida contra la MAT i els Macroprojectes Energétics), a l'Escala (Stop macro parc eòlic marí de la CBN i Fòrum l'Escala -Empúries) i a Bellcaire d'Urgell (Plataforma Pobles Vius).
 

Comenta aquest article