Tema del mes

Es constitueix el nou Ajuntament

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz

Robert Benaiges va ser elegit alcalde

Divendres 6 de juliol al migdia, es va celebrar l’acte de constitució del nou Ajuntament, en què Robert Benaiges i Cervera va ser proclamat nou alcalde de Cambrils.

L’encarregat d’obrir l’acte va ser Oliver Klein, que, juntament amb Jesús Nogués, formaven la mesa d’edat.  Acte seguit es va procedir al jurament o promesa dels regidors i la presa de possessió del càrrec. Els regidors, cridats per ordre alfabètic, van jurar o prometre el seu càrrec. Per majoria absoluta (14 regidors) va guanyar la fórmula de prometre el seu càrrec, dos d’ells, els regidors d’ERC, ho van fer per imperatiu legal, mentre que 7 regidors van optar per jurar el càrrec.

Elecció de l’alcalde

Un cop realitzat el jurament o promesa del càrrec dels regidors, l’acte va continuar amb l’elecció de l’alcalde. Oliver Klein, després de preguntar si algun cap de llista renunciava a ser candidat a alcalde, cosa que no va succeir, va informar els regidors que els repartirien les paperetes per efectuar el vot. Sense sorpreses, Robert Benaiges va obtenir un total d’11 vots. Pel que fa als altres candidats, Mercè Dalmau i Carme Cros van obtenir tres vots i Xavier Martí quatre. A continuació Oliver Klein va proclamar, per majoria absoluta, el nou alcalde, Robert Benaiges, que acte seguit va prometre el càrrec sobre la Constitució Espanyola i l’Estatut de Catalunya. A partir d’aquest moment, el nou alcalde va passar a presidir la resta de la sessió.

§ ROBERT BENAIGES: “Assumeixo el càrrec de ser el màxim representant de la ciutat amb molt d’orgull i amb l’enorme responsabilitat que comporta”§ Després dels parlaments de cada portaveu de partit, el reelegit Robert Benaiges va pronunciar el seu discurs, destacant “la responsabilitat de liderar de nou el govern de la ciutat i ser l’alcalde de tots els cambrilencs i cambrilenques”.

Robert Benaiges va valorar la confiança dels votants: “heu tornat a confiar en nosaltres per donar continuïtat al projecte que vam encetar fa quatre anys per transformar la ciutat, atenent a les seves necessitats i convertint-la en un referent de modernitat i progrés. Assumeixo el càrrec de ser el màxim representant de la ciutat amb molt d’orgull, amb l’enorme responsabilitat que comporta, però també de l’honor que representa i amb la voluntat de treballar al servei de la ciutat i el compromís de convertir Cambrils en una ciutat de referència, on tothom hi visqui a gust”.

En la seva intervenció, Benaiges es va comprometre a continuar fent “una gestió clara i honesta de l’Ajuntament i els seus recursos”. En aquest sentit, Robert Benaiges va manifestar que en els propers quatre anys “no puc prometre que no cometi errors, perquè la gestió del nostre Ajuntament és molt complexa, però puc prometre que actuaré d’acord amb el que consideri millor per la ciutat. Sé que no sempre actuaré al gust de tothom, però em comprometo a escoltar i dialogar amb tothom, i per damunt de tot, em comprometo a exercir la responsabilitat d’alcalde amb un únic objectiu: l’interès general dels cambrilencs i cambrilenques per damunt de qualsevol interès particular”.

Pel que fa al nou govern municipal, l’alcalde va referir-se a aquest com “un govern plural, representatiu i estable”, tot agraint la col·laboració als socis de govern, ERC i ICV, “que han fet possible aquest acord i la vostra disposició a treballar en base a un programa comú. Els tres partits hem tornat a renovar el pacte que ens va permetre formar govern l’any 2003, demostrant capacitat per fer possible les expectatives i complir la major part de les propostes que van conformar el nostre programa de govern conjunt”. En el seu discurs, Robert Benaiges també va voler dirigir-se a l’oposició, oferint diàleg i col·laboració. A aquests va demanar-los que “treballeu amb la duresa que creieu convenient, que denuncieu tot el que creieu que fem malament, amb rigor i serietat, i que dediqueu tanta energia a criticar el que creieu incorrecte com a proposar alternatives i solucions per la ciutat”. Finalment, Benaiges va voler fer “una crida a tots els cambrilencs: que us uniu a aquest apassionant projecte, que participeu, que proposeu, que exigiu, que us il·lusioneu amb Cambrils”.

§ Les frases destacades§
SALVADOR MATAS, REGIDOR D’ICV

“La lectura que fem dels resultats des d’ICV és de manteniment i estabilitat del mapa polític de Cambrils amb lleugeres variacions. La ciutadania ha reafirmat el govern d’esquerres, ha expressat el suport a la reedició del pacte tripartit”

“Estem satisfets del pacte, perquè ens situa en una nova situació que per primera vegada en democràcia a Cambrils permet la continuïtat d’un govern anterior, i això aportarà estabilitat i un pas endavant en la qualitat de vida dels ciutadans”

“Aquest serà un govern obert, receptiu i dialogant. Oferim diàleg permanent i constructiu, i la continuïtat del clima serè dels darrers anys, que a qui més beneficia és als cambrilencs. Serà el govern de tothom”



JOAN RECASENS, REGIDOR D’ERC

“L’elevada abstenció en les darreres eleccions municipals ens obliga a tots, tant als partits de govern com als partits de l’oposició, a reflexionar sobre el perquè d’aquesta pèrdua de confiança de la ciutadania cap als polítics”

“Cal que els polítics trobem les fórmules per apropar-nos cada vegada més al ciutadà”

“Gràcies a la responsabilitat, eficiència i eficàcia de l’últim govern, Cambrils ha fet un gran pas qualitatiu, que l’ha situat a primera línia del Camp de Tarragona. Aquest gran salt no acaba aquí sinó que s’ha de donar un impuls a Cambrils des de la cohesió, el civisme i la identitat. Seguir millorant les infraestructures, serveis, polítiques de joventut...”



CARME CROS, REGIDORA DEL PP

“Una cosa ha quedat clara en aquestes eleccions que és que el guanyador indiscutible és l’abstenció. L’equip de govern no ha sabut generar entusiasme a la ciutadania, que ha vist com en els darrers anys no s’han resolt els seus veritables problemes”

“L’apatia i el recel s’han reflectit en la baixa participació a les eleccions i en l’augment del vot en blanc. De res ha servit el balanç ostentós del tripartit utilitzant tots els mitjans públics al seu abast, mitjans que paguem tots”

“ICV ha perdut un regidor i ERC tampoc ha tret cap rendibilitat de la seva participació en un govern monolític i sembla que el seu electorat l’ha castigat per la seva submissió als interessos del PSC. Ara ens trobem davant d’una nova edició del tripartit, però més debilitat”



MERCÈ DALMAU, REGIDORA DE CIU

“La valoració i percepció de la política i dels polítics no és positiva, per això és important combatre aquest distanciament que després trobem reflectit en un alt índex d’abstenció a les urnes”

“Considerem que el nostre lloc és l’oposició, tot i haver escoltat a través dels mitjans de comunicació oferiments per part del PSC per col·laborar en el govern. Controlarem la gestió del govern i farem un seguiment acurat dels compromisos electorals que ha fet el govern”

“Aquest govern es gasta milers d’euros en campanyes de publicitat perquè la gent els miri, però creiem que el concepte és erroni, som nosaltres els que hem de mirar la gent i escoltar-la. Esperem que la nova organització municipal que vol implantar el govern tripartit no sigui una màquina de produir més despeses i més càrrecs”



XAVIER MARTÍ, REGIDOR DE LA PLIC

“Des de la PLIC creiem que el govern sorgit de les urnes ha de tenir la suficient força i un lideratge clar per donar resposta a les inquietuds dels nostres convilatans i mantenir l’estabilitat política que Cambrils necessita. Força per desenvolupar un programa comú de futur, de consens i diàleg amb totes les forces polítiques”

“Abans, durant i després de la campanya, vostè, senyor alcalde, va dir que el pacte d’esquerres restava obert a d’altres formacions. Però una vegada més, aquestes afirmacions han quedat en paraules i ha format un govern feble”

“Som una opció de govern, però tenim assumit que com a segona força política ens toca liderar aquesta vegada des de l’oposició”



JOAN MAS, REGIDOR DEL PSC

“En aquesta legislatura, hem superat prejudicis i hem creat i hem innovat noves formes de gestió i prestació de serveis, i hem evolucionat amb el temps i les necessitats dels ciutadans”

“En els últims anys la ciutat ha fet un pas de gegant i Cambrils s’ha situat en el territori. En aquest proper mandat, la nostra ciutat ha de liderar sense por i sense complexos projectes d’àmbit comarcal i del conjunt del Camp de Tarragona. I en aquest procés serà cabdal el paper dels mitjans de comunicació local, que ens han d’ajudar a explicar els projectes a la nostra ciutat”

“El clima de serenor política que ha regnat en el passat mandat ha permès treballar de valent i tirar endavant un gran nombre de projectes”
§ Tensions entre el PSC i el PP en el ple d’investidura§ CARME CROS:
“L’alcalde en funcions ha perdut les formes més elementals en cortesia i ha demostrat menyspreu per les normes democràtiques encarnades en la Constitució i en les sentències judicials”

L’acte de constitució del nou Ajuntament es va desenvolupar en un clima distès i tranquil i en línies generals hi van haver oferiments de col·laboració i diàleg per part de la majoria de forces polítiques, excepte el PP, que va optar per un discurs més contundent i amb una forta càrrega crítica i de retrets cap a l’acció de govern i, sobretot, cap a la persona de l’alcalde. Carme Cros va iniciar el seu discurs d’una forma contundent, retraient a l’alcalde l’actitud que ha tingut en relació a la polèmica sobre la validació dels vots nuls del PP, “en els darrers dies hem assistit al lamentable espectacle de l’alcalde en funcions, perdent les formes més elementals en cortesia i demostrant menyspreu per les normes democràtiques encarnades en la Constitució i en les sentències judicials”. Segons Cros, a la seva formació li preocupa el nou model d’organització que vol implantar l’Ajuntament “ens preocupa la concentració de regidories amb gran àrees de poder, la creació d’estranyes figures de gerència i qui les portarà”. Segons Cros, l’alcalde “encara no s’ha dignat a comunicar-nos el cartipàs municipal”. Per altra banda, Cros va demanar a l’alcalde “que el nou govern exerceixi les seves funcions en benefici de la ciutadania, per a tots, sense excepcions, sense supèrbia ni rancúnia”.

JOAN MAS:
“El que vostès pretenen és importar la política d’oposició espanyola de la crispació al nostre Ajuntament”

Per la seva banda, Joan Mas va fer un parèntesi en el seu discurs per replicar a Carme Cros. En paraules de Mas, “el discurs del PP ha sonat una altra vegada, i ja són molts cops en menys d’un mes, a crispació i a tensió”. Segons Mas, des del PSC s’esperava un discurs que permetés visualitzar allò que el PP representa amb propostes i projectes de futur per a la nostra ciutat “però el que vostès pretenen és importar la política d’oposició espanyola de la crispació al nostre Ajuntament”. Joan Mas va fer referència a la polèmica dels vots nuls, afirmant que per primer cop en 30 anys de democràcia “el nostre municipi ha hagut d’arribar als tribunals en contra del consens que sempre s’ha viscut a les eleccions i al respecte a les decisions de les meses electorals, i ara tornem a tenir una amenaça de querella per unes opinions polítiques de l’alcalde, però no els seguirem el joc. Cambrils no es mereix aquest tipus de política i la tendència del PP a reduir la política a competició i a la banalització propagandística només fa allunyar els polítics de la societat i és el motiu de desconfiança i desencant que genera l’abstenció”.

Comenta aquest article