Societat

Festa Major de la Immaculada

El Concert Jove i la recreació «Escenaris de la història», novetats de la Festa Major de la Immaculada

La programació s'engega l'1 de desembre, amb l'encesa de les llums de Nadal, i s'allargarà fins el 16 de desembre

Per Andreu Dalmau

Teresa Recasens i Laura Mellau durant la presentació de la programació de la Festa Major
Teresa Recasens i Laura Mellau durant la presentació de la programació de la Festa Major | Andreu Dalmau

Arriba desembre i, amb ell, la darrera Festa Major de l'any. La Immaculada és la “festa major de veritat”, en paraules de la regidora Teresa Recasens, que va destacar la seva vessant històrica i tradicional. “Les festes majors se celebren gràcies a les entitats i les colles joves i neix de la il·lusió dels cambrilencs i les cambrilenques”, apunta Recasens. Enguany, la programació s'estén durant les dues primeres setmanes de desembre i, als actes tradicionals com la commemoració del Setge de Cambrils o el Mercat de Nadal, s'hi sumen novetats com el Concert Jove o la presentació del projecte “Escenaris de la història”.

L'encesa de l'enllumenat de Nadal donarà el tret de sortida al programa d'activitats. L'acte se celebrarà divendres, a les 18 hores, a la plaça de l'Ajuntament. Es farà la tradicional lectura de desitjos de Nadal i les corals de l'Escola Municipal de Música de Cambrils farà una cantada de nadales. També hi haurà xocolatada i s'inaugurarà el pessebre tradicional de l'AAA La Salle. L'ambient nadalenc també acolorirà els carrers de la Vila entre el 6 i el 10 de desembre amb les 35 paradetes del Mercat de Nadal que s'instal·laran.

El dia de la Festa Major, divendres 8 de desembre, se celebrarà la missa a les 11.30 hores. Després, es durà a terme la professó de la Immaculada pels carrers del casc antic, amb Tota l'Endenga, el Ball de Bastons, els Xiquets de Cambrils i la música de la Cobla Ministrers. Aquest mateix dia, per la tarda, el Palau Municipal d'Esports acollirà el concert de Festa Major a càrrec de l'orquestra New Marabú, encapçalada pel cambrilenc Genís Piqué.

El 9 de desembre, la Torre del Llimó serà l'escenari de la commemoració del Setge de Cambrils de l'any 1640. L'acte institucional comptarà amb la presència de Montserrat Flores, regidora de l'Ajuntament de Reus, historiadora i arxivera en excedència de l'Arxiu Municipal de Cambrils. Després de l'acte es farà l'ofrena floral a la plaça del Setge amb la participació del pubillatge cambrilenc, el Ball de Bastons, Tota l'Endenga i el Ball de Diables.

Les novetats

Com a novetat principal d'enguany, la Colla Jove ha recuperat el concert jove que no se celebrava des de fa nou anys. Se celebrarà al Palau Municipal d'Esports, de 23.30h a les 6h de la matinada i les actuacions aniran a càrrec de Estopaos, tribut a Estopa, i els DJ cambrilencs DJ Osmii i DJ Dimuca.

També serà novetat la recreació històrica que se celebrarà a la plaça del Setge el 16 de desembre en el marc del projecte “Escenaris de la història”, de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. El projecte serà presentat aquest mateix dia després de l'inici de les recreacions que representaran la vida quotidiana d'una tropa de soldats del segle XVII. Durant l'acte institucional, Josep Capella, corresponsal de TV3 a Madrid i president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, llegirà un relat novel·lat del Setge de Cambrils. Les recreacions continuaran després de l'acte i es tancaran a les 14 hores.

L’Apunt

Tancament d'aniversaris
La Festa Major de la Immaculada servirà per tancar la celebració de l'aniversari de dues entitats cambrilenques. El diumenge 3 de desembre a partir de les 12 hores, els Diables Cagarrieres faran un vermut al Parc del Pescador per acabar amb el seu 20è aniversari. I, d'altra banda, els Xiquets de Cambrils, estrenaran, el 9 de desembre al cinema Rambla de l'Art, el documental 100 piquets que recorre els 30 anys d'història de la colla castellera.

Comenta aquest article