Cultura

Exposició

«Obert per vacances», una mostra que convida a reflexionar cap a on va el turisme

La sala El Pati del Centre Cultural acull aquesta exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya

Per Cristina Sierra

Sergi Freixes va explicar l'exposició als assistents
Sergi Freixes va explicar l'exposició als assistents | Cristina Sierra

La sala El Pati del Centre Cultural acull, des d’ahir divendres, l’exposició "Obert per vacances", una interessant mostra de l’evolució del turisme a Catalunya que està produïda pel Museu d’Història de Catalunya. La inauguració va anar a càrrec del regidor de Cultura, Jordi Barberà; la regidora de Turisme, Camí Mendoza; el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, i el comissari de l’exhibició Sergi Freixes.

Cambrils és el primer municipi de fora de Barcelona on fa parada aquesta exposició que ensenya els orígens del turisme. "Explica d’on venim. Tenim al turisme com una de les indústries principals a Cambrils i estaria bé veure els precedents i els riscos de cap a on podem anar (…) Està molt bé que puguem reflexionar i preguntar-nos quin futur del turisme volem com a treballadors i com a ciutat", va manifestar Barberà.

Tot seguit, Sergi Freixes va detallar la mostra que va treballar durant la pandèmia, després de trobar per casualitat un cartell que parlava dels viatges i de les vacances obreres. "M’interessava saber quina era l’oferta de vacances que tenia la gent de classe obrera quan va començar-ne a tenir. Al cartell surt una oreneta, un ocell que representa l’oci, el lleure i les vacances", va apuntar.

El comissari va expressar que l’objectiu de l’exhibició és que la gent es faci una idea de com ha evolucionat el turisme. "És una exposició amb sentit crític que convida a reflexionar i veure els pros i contres de la indústria del turisme", va afirmar.

Projecció de la pel·lícula Vacances 1929. Cambrils

Els visitants van poder conèixer aspectes com quan va sorgir l’excursionisme, quan hi va haver els primers creuers, com es va crear el concepte de "menú turístic", l’arribada del turisme de masses, el turisme familiar o el boom turístic amb els vols low cost.

A més, es poden veure els vint minuts de la la pel·lícula Vacances 1929.Cambrils, que es va projectar aquest passat dimarts al cinema Rambla de l'Art. En aquesta cinta, que va ser trobada per casualitat per Eugènia Ustrell i Enric Prats a Barcelona, es pot veure com era el Cambrils de fa gairebé cent anys. Un vídeo de gran valor històric que va realitzar Joaquim Monells Damon durant unes vacances familiars al municipi.

D'esquerra a dreta: Sergi Freixes, Jordi Barberà, Gerard Martí i Camí Mendoza.
El comissari Sergi Freixes va explicar l'exposició als assistents.

 

Comenta aquest article