Cultura

Festival Internacional de Música

El Festival Internacional de Música de Cambrils tornarà als orígens combinant concerts de petit i gran format

La seva gestió passa de Turisme a Cultura i Jordi Barberà vol que l'Ajuntament «recuperi el control» de part de la programació per oferir un festival «descentralitzat i amb preus populars»

Per Andreu Dalmau

Imatge de l'actuació de Stay Homas en la passada edició del Festival Internacional de Música de Cambrils
Imatge de l'actuació de Stay Homas en la passada edició del Festival Internacional de Música de Cambrils | Kërzops

El Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) viurà un canvi de format important en la seva pròxima edició, la número quaranta-nou. Segons ha confirmat a revistacambrils.cat Jordi Barberà, regidor de Cultura, la gestió del FIMC, que fins ara estava dins de Turisme, passarà a ser competència de Cultura. “La intenció és recuperar l'esperit de l'origen del festival i combinar els concerts de gran format que s'han fet en les darreres edicions amb concerts de petit format”, explica el regidor.

Després que es conegués que el Grup Clipper's, l'empresa que ha organitzat el FIMC en les darreres dues edicions, renunciava al seu darrer any de contracte, Camí Mendoza, regidora de Turisme, va explicar al ple municipal del passat 3 de novembre que el FIMC “és un projecte que interessa a Cambrils” i que s'estava “buscant una solució”. Aquesta setmana, l'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, confirmava en una entrevista a Ràdio Cambrils que el festival se celebraria “al cent per cent”. En aquesta mateixa entrevista també va apuntar que es tenia la intenció d'incloure propostes “menys comercials” en la programació.

«S'ha de recuperar l'esperit original del FIMC»

Jordi Barberà creu que el fet que el Festival Internacional de Música hagi passat per mans de quatre empreses diferents en els darrers sis anys i que totes hagin acabat renunciant és un indicador que “aquest model que funciona a altres llocs com Cap Roig no es pot importar a Cambrils”. Per aquest motiu, el regidor de Cultura apunta que, “tot i que no cal tornar-hi completament, s'ha de recuperar l'esperit original del FIMC” que, recordem, va començar estant dedicat a la música clàssica. “Volem que tornin les coses bones d'aquelles primeres edicions i que es conservi la vessant més popular que s'havia adquirit en l'actualitat”, apunta.

El govern municipal està treballant per trobar la fórmula i, tot i que el regidor apunta que “no hi ha res tancat”, ja deixa entreveure quina és l'estructura que es pretén donar al FIMC. La idea és celebrar “uns quatre o cinc concerts” de gran format, amb artistes de nivell nacional i internacional. Aquests concerts es celebrarien al Parc del Pinaret, com s'havia fet fins ara, mantenint una Zona Village, amb zones de restauració, com s'havia fet en les darreres edicions.

La novetat arribaria amb els “set o vuit concerts de petit format” que, segons el regidor de Cultura, se celebrarien en diferents espais per tot el municipi, de manera “descentralitzada”. “Serien concerts de música de cambra, jazz, blues, flamenc...”, explica Barberà, que afegeix que, “també ens agradaria oferir entrades gratuïtes o preus populars, complint amb la funció pública de difusió cultural”.

No dona temps a licitar

Aquest canvi de format respon a una voluntat política del nou equip de govern. “Volíem aprofitar el final de contracte amb Clipper's per fer aquest canvi, però quan l'empresa va renunciar a l'edició de 2024 se'ns va obrir aquesta possibilitat”, explica.

Segons apunta el regidor, per aquesta edició de 2024 no dona temps a licitar un contracte de gran format, de tal manera que s'hauran de buscar formules alternatives. Sigui com sigui, la intenció de Cultura és que, de cara a 2025, la producció del FIMC sigui mixta entre una empresa privada i l'Ajuntament. “No volem que ens imposin la programació, volem tenir el control sobre la producció o la direcció artística”, exposa Barberà.

L’Apunt

Cambrils es queda sense Gossos
Una de les conseqüències que tindrà la renúncia al contracte de Clipper's és l'anul·lació del concert del grup Gossos que, el 14 de setembre, va anunciar per sorpresa que estaria present al Festival Internacional de Música de Cambrils 2024. Aquest concert s'emmarcava en la gira “A reviure”, amb la qual la banda manresana tornarà als escenaris després de cinc anys inactiva.

L'actuació, que anava a ser l'únic de la gira a la província de Tarragona, estava programat pel 28 de juliol i es va arribar a veure anunciat a la seva pàgina web. Actualment, però, aquesta data està reservada per un concert “sorpresa”. Tot i que Clipper's no ho va anunciar mai pels seus canals, s'entén que aquesta actuació estava lligada a la productora i que, amb la seva renúncia, s'hauria perdut aquesta actuació. L'Ajuntament, tal com ha apuntat Jordi Barberà, no té cap compromís amb el grup manresà de cara al FIMC d'aquest any.

Comenta aquest article