Societat

Premis

El fotògraf cambrilenc Pepo Argilaguet, guardonat amb un dels premis Lux de fotografia professional

Argilaguet va rebre el Lux de bronze en la categoria de Projecte personal en la gala que es va celebrar el passat 9 de novembre al Disseny Hub de Barcelona

Per Lluís Rovira i Barenys

Pepo Argilaguet, amb el Lux de bronze aconseguit en l'edició d'enguany dels premis Lux
Pepo Argilaguet, amb el Lux de bronze aconseguit en l'edició d'enguany dels premis Lux | Lluís Rovira i Barenys

El fotògraf cambrilenc Pepo Argilaguet ha estat guardonat amb un dels premis Lux de fotografia, els premis de referència de la fotografia professional a l'estat espanyol. La gala d'entrega d'aquests guardons es va fer el passat 9 de novembre al Disseny Hub de Barcelona. Argilaguet va rebre el Lux de bronze de la categoria Proyecto personal, una de les 11 categories que tenen aquests premis, per un treball consistent amb cinc fotografies agrupades sota el nom de "Planteamientos sobre la ausencia".

Tal com ha explicat Pepo Argilaguet a revistacambrils.cat, aquest premi té molta repercussió, "és un dels millors premis que pots guanyar en fotografia professional a Espanya. La repercussió és que amb les obres guanyadores dels premis Lux es fa una exposició que viatja a diferents ciutats de l'estat: Saragossa, Madrid, Sant Sebastià... També té molta repercussió a nivell de les xarxes socials". Argilaguet és la primera vegada que es presentava als premis Lux , "fins ara m'havia presentat a concursos de caire local o provincial però d'aquest nivell, no. Aquest premi em motiva a presentar-me a l'edició de l'any vinent amb projectes nous".

Les absències, protagonistes del projecte guardonat

"Planteamientos sobre la ausencia", el projecte que ha estat guardonat als premis Lux, forma part d'un projecte més ampli en el que Argilaguet ha estat treballant des de fa uns quants anys, "el projecte en total té unes 40 imatges i pels premis LUX vaig presentar una sèrie de cinc imatges. Són fotografies en blanc i negre, jaque vaig considerar que pel tema que havia de tractar tenien molta més força les imatges". Pepo Argilaguet també explica que "tot projecte personal neix d'un petit input que reps. En aquest cas va ser la pèrdua dels meus pares i això et provoca les ganes d'explicar com et sents en aquell moment. A través de l'absència vaig poder lligar la meva realitat d'aquells moments i com explicar, també, les diferents absències que pot viure l'èsser humà. Al llarg d'aquest procés vaig descobrir que l'absència es pot viure de diferents maneres; des d'un aspecte sentimental, emocional, des de la pèrdua física,... Tots aquests elements m'han dut a que cada imatge representi un tipus d'basència diferent en el meu projecte".

 

L’Apunt

Pepo Argilaguet: «Soc una persona molt introspectiva que necessita saber el perquè de les coses»
Pepo Argilaguet va estudiar fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i, posteriorment, va competar aquests estudis amb cursos d'especialització. Després d'aquesta etapa va treballar en un parell de laboratoris fotogràfics, uns 10 anys, fins que va crear el seu propi estudi, "necessitava fer les meves pròpies creacions i vaig decidir muntar un estudi propi, primer a Tarragona i, des de fa uns tres anys, aquí a Cambrils. Això em permet compaginar la meva feina comercial, la "fotografia alimentària" que en dic jo, amb la creació de projectes personals que és el que realment a mi em motiva". Argilaguet afegeix que "soc una persona molt introspectiva, que necessita saber el perquè de les coses i els projectes personals em permeten aquest nexe de comunicació entre la realitat i la meva realitat"

Comenta aquest article