Cultura

Llibre

Un llibre, il·lustrat per la cambrilenca Núria Capella, mostra l'obra de Domènech i Muntaner a Reus

Aquest treball s'ha fet en motiu del centenari de la mort de l'arquitecte modernista que compta amb cinc edificis a Reus

Per Lluís Rovira i Barenys

Núria Capella Pujals, amb el llibre Els Hexàgons daurats
Núria Capella Pujals, amb el llibre Els Hexàgons daurats | Cedida

La cambrilenca Núria Capella Pujals ha estat l'autora de les il·lustracions del llibre Els hexàgons daurats. L'Apis coneix Lluís Domènech i Muntaner, un llibre impulsat a l'Institut Domènech i Muntaner de Reus en motiu del centenari de la mort d'aquest il·lustre arquitecte modernista i que va sortir a la llum a finals del passat mes d'agost. El llibre té un format de conte il·lustrat i mostra l'obra que Domènech i Muntaner va fer a Reus, és a dir, un total de cinc edificis repartits per diferents indrets del terme municipal de la veïna població. Els edificis reusencs de Domènech i Muntaner són l'institut Pere Mata, la casa Navàs, la casa Rull, la casa Gasull i la capella Margenat situada al cementiri de Reus.

Núria Capella, professora de l'Institut Domènech i Muntaner, ha explicat a revistacambrils.cat com va sorgir aquesta iniciativa; "l'Ajuntament de Reus és una de les entitats que participa a la Taula Domènech i Muntaner que es va crear enguany i va demanar al Centre de Recursos Pedagògics que ajudessin a difondre l'obra de l'arquitecte modernista entre els estudiants. Des del nostre institut, que porta el nom de l'arquitecte, vam pensar què podíem fer i entre d'altres coses va sorgir la proposta de fer el conte i reflectir-hi el patrimoni de Reus. D'aquest conte jo em vaig encarregar de fer les il·lustracions i una altre professora, la Carme Merlo Montagut, es va encarregar del text". A part del llibre, l'Institut Domènech i Muntaner ha realitzat altres activitats per donar difusió a l'obra de l'arquitecte modernista, "al mes de juny van venir a l'institut 15 escoles de primària amb un total de més de 500 alumnes. Vam fer com un museu i cada dia fèiem sessions i visites guiades mentre explicàvem el conte. En el recorregut es podien veure les maquetes dels edificis de Domènech i Muntaner i el recorregut s'acabava amb uns jocs de taula".

L'abella Apis, protagonista del conte

El llibre el protagonitza una abella, anomenada Apis, que fa un tomb per Reus per tal de descobrir els hexàgons daurats amb els que estan senyalitzats els edificis modernistes, "vam veure que hi ha molt de paral·lelisme entre el que són les abelles i un arquitecte modernista ja que les obres de Domènech i Muntaner són com obres d'art total i en les que hi intervenen molts oficis, A part, el recorregut que fa l'abella per la ciutat, on es troba altres animalons amb els que hi manté diàlegs, serveix per fer una ruta turística per Reus i fer sortir les icones de la ciutat al llibre", explica Capella.

Aquest llibre, a més, està pensat pels estudiants de primària i dins d'ell s'hi poden estirar molts fils que permeten desenvolupar diferents matèries i treballar transversalment les assignatures escolars. I, a banda, "omple un buit de cara als propis ciutadans de Reus així com pels turistes ja que aquests, quan volen comprar alguna cosa de Domènech i Muntaner, no troben material", explica Núria Capella. D'altra banda, la feina d'il·lustrar el llibre ha estat minuciosa, "jo, que soc arquitecte, he  estat la il·lustradora del llibre. Ha estat una feinada ja que els edificis modernistes tenen molts ornaments". El llibre, a més, es pot adquirir a les llibreries de Reus i també al Col·legi d'Arquitectes. Tal com apunta Capella, "aquest llibre s'ha convertit en el llibre de benvinguda a l'institut, un institut on una part dels alumnes provenen de la immigració i aquest llibre els serveix per a integrar-los a la ciutat".

Comenta aquest article