Cultura

Conferència

Ernest Mas Barrabeig: «Necessitem els pagesos per viure»

El soci i responsable tècnic de l’empresa cambrilenca Verdcamp Fruits ofereix una xerrada sobre l’agricultura ecològica i sostenible en el marc del cicle 'Veus Cambrilenques'

Per Cristina Sierra

Ernest Mas Barrabeig durant la seva conferència al Centre Cultural
Ernest Mas Barrabeig durant la seva conferència al Centre Cultural | Cristina Sierra

El Centre Cultural va acollir ahir a la tarda una nova conferència del cicle Veus Cambrilenques, organitzat pel Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV. Sota el títol "Cultivar el paisatge per produir aliments", Ernest Mas Barrabeig, soci i responsable tècnic de l’empresa cambrilenca Verdcamp Fruits, va explicar als presents les diferents tècniques adoptades per convertir-se en pioners de l’agricultura ecològica i sostenible.

Mas Barrabeig va iniciar la seva ponència parlant de l’empresa familiar, que es va constituir l’any 1989 tot i que els seus orígens es remunten a l’any 1933, quan la família Barrabeig Tost es va instal·lar a la Masia Barrabeig. Actualment, compta amb una superfície de més de 300 hectàrees i més d’una vintena de tipus de cultius. A més, l’empresa ha estat reconeguda amb els certificats Producció Ecològica, Global Gap, GRASP, Producció integrada i producció de proximitat. Ara fa tres anys, va rebre el premi a Millor Productor Sostenible impulsat per BBVA en col·laboració amb El Celler de Can Roca. També l'any 2007 van ser pioners en venda online a domicili i el 2017 van ser pioners europeus en calcular i verificar la petjada hídrica i petjada de carboni en 10 dels cultius.

Abans d’explicar les tècniques que els han convertit en tota una empresa referent de la sostenibilitat, el cambrilenc va demanar als presents que tanquessin els ulls per imaginar-se com era un pagès. Va ser aleshores quan va remarcar la importància de la pagesia. "Tenir pagesos al costat és tenir aliments, la pagesia ha perdut molt de valor en una societat hiperconnectada amb les tendències efímeres però desconnectada de la natura. Necessitem pagesos per viure, amb aliments frescos i propietats que no han estat viatjats, amb productes de temporada", va dir l’empresari, que va afegir que l’agricultura genera economia i també llocs de treball.

Pioners en l’Intercropping floral

Cambrils té el 17,22% de l’horta ecològica de tot Catalunya i del total d'horta que hi ha a Cambrils, el 40% és ecològica. Com va exposar Mas Barrabeig, l’agricultura és el segon sector, per darrere la indústria, que emet més efecte hivernacle. Per aquest motiu, ara fa uns anys van començar a adoptar diferents mesures per intentar reduir aquest impacte.

Una de les seves iniciatives més sorprenents va ser l’Intercropping floral per trencar amb el monocultiu i equilibrar la paga del pugó, un sistema que van impulsar fa deu anys. Per lluitar contra els insectes nocius, se’ls va ocórrer canviar els pesticides -tot un perill per a la salut humana- per flors. D’aquesta manera, van intercalar diferents espècies de plantes silvestres amb fruites i altres cultius. 

Un sistema molt més econòmic i natural que ha "revolucionat" la seva forma de cultivar. A més d’una millora de la biodiversitat sense afectar les collites, l’empresari destacava que aquests cultius més sostenibles tenen "beneficis econòmics i emocionals", ja que els treballadors estan en un ambient molt natural, amb els camps plens de flors, vida i colors. "Tenim aliments sans i saludables per nosaltres i el nostre planeta", va apuntar. 

També s’han beneficiat les abelles, perquè quan feien tractaments per combatre el pugó perjudicaven aquests insectes. En paral·lel, van crear el projecte "Healthy Crops & Bee Happy" (cultius sans, abelles felices), que consisteix que, en lloc de transportar les abelles als camps perquè pol·linitzin els cultius, creen ambients favorables per potenciar la presència de pol·linitzadors salvatges autòctons. 

Un altre tema que va tractar Mas Barrabeig va ser l’emergència per l’aigua. L’any 2017 van ser pioners a calcular i verificar les petjades hídriques i de carboni en deu cultius. A més, utilitzen sensors i satèl·lits per una gestió òptima dels seus cultius i l’aigua de reg.

La conferència d'Ernest Mas Barrabeig es va fer al Centre Cultural

 

Comenta aquest article