Cultura

Música

La nostàlgia del fado encisa al Teatre del Casal

El grup Fado a Verdade ret homenatge a José Saramago amb l’espectacle ‘Jose, o farol da verdade’, emmarcat en el Festival Internacional de Fado

Per Cristina Sierra

El grup Fado a Verdade durant la seva actuació al Teatre del Casal
El grup Fado a Verdade durant la seva actuació al Teatre del Casal | Cristina Sierra

La màgia i nostàlgia del fado, l’expressió musical de l’ànima portuguesa, va encisar ahir al vespre al Teatre del Casal. El grup canari Fado a Verdade va oferir l'espectacle Jose, o farol da verdade, un tribut a la figura del premi Nobel José Saramago ple de cançons melancòliques i d’enyorança.

El municipi acollia, per primer cop, una de les actuacions del Festival Internacional de Fado organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà. La preciosa veu de Beatriz Alonso, acompanyada per Miguel Manescau (guitarra), Raúl Sánchez (guitarra portuguesa) i Tana Santana (baix), va captivar al públic amb temes que els transportaven als barris de Lisboa. "A Canàries no deixem de rebre influències culturals, una d'ells és Portugal amb el seu fado. Avui celebrarem la vida", va dir la cantant.

El fado permet entreveure el gran vincle cultural que Portugal va compartir amb les Illes Canàries en un passat molt llunyà i la influència que va deixar en aquest arxipèlag. Petjada que augmenta i adquireix una especial rellevància des que el Premi Nobel de Literatura José Saramago es va instal·lar a l'illa de Lanzarote, convertint-se així en una font d'inspiració per apropar-se a la cultura portuguesa, donant finalment com a resultat aquest bonic projecte.

Fado A Verdade és un projecte amb el fado com a música central que, ideat per Alonso, cobra forma a l'abric del projecte TIEMPO, Treball de Recerca i Evolució de les Músiques Populars, de Mousikê La Laguna. La banda, actualment única a Canàries amb aquest repertori i posada en escena, actuarà avui al vespre a l’Espai Orfeó de Lleida, on posaran el punt final a aquesta 12a edició del Festival Interfado que es va iniciar el passat 20 d’octubre.

El grup canari va captivar al públic amb els temes plens de nostàlgia.

 

Comenta aquest article