Societat

Gastronomia

En pastisseria i fregits: els beneficis d'utilitzar l'oli d'oliva verge extra a la cuina

L'especialista de l'IRTA-Mas Bové, Montserrat Jiménez, imparteix una xerrada amb degustació per comprovar com aquest ingredient millora notablement els plats

Per Cristina Sierra

L'activitat va comptar amb un tast per comprovar els beneficis de l'ús d'oliva verge extra a la cuina
L'activitat va comptar amb un tast per comprovar els beneficis de l'ús d'oliva verge extra a la cuina | Cristina Sierra

La Torre del Llimó va acollir, ahir a la tarda, la primera activitat de les Jornades Gastronòmiques amb l'Oli d'Oliva Verge Extra. L'especialista en oli i cuina de l'IRTA-Mas Bové, Montserrat Jiménez, va impartir la xerrada "L'oli verge extra a la cuina", que va servir per desmitificar alguns dels tòpics relacionats amb l'ús d'aquest ingredient a l'hora de fer diferents receptes.

Una quinzena de persones van aprendre que l'oli d'oliva verge extra no només es pot utilitzar a les amanides o al pa amb tomàquet, també fa altres funcions que molts relacionen amb altres tipus d'oli. Per exemple, a l'hora de fer una emulsió són moltes les persones que opten per un oli de gira-sol. Però com va dir Jiménez, amb un oli d'oliva verge extra es pot estabilitzar millor l'emulsió, a més de donar color i un gust més intens.

El mateix passa amb els fregits. La majoria de persones escolleixen un oli de gira-sol o un d'oliva per cuinar patates, però com ja va explicar Carme Ruscalleda, ambaixadora dels productes Mestral de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, la millor opció sempre és un oli d'oliva verge extra.

També per fer galetes o cocs és recomanable fer servir aquest tipus d'oli que, a més, és perfecte per substituir la mantega.

Montserrat Jiménez va apuntar que a l'IRTA-Mas Bové, a Catalunya hi ha 90 varietats d'oli i han fet diferents tallers de maridatge per comprovar com milloren els plats amb l'oli d'oliva verge extra. "Les funcions de l'oli a la cuina són molt diverses i és possible que millori totes les elaboracions. El millor per la cuina és l'oli d'oliva verge extra", va expressar la ponent.

Així ho van poder comprovar ahir els assistents a la xerrada, que van participar en una degustació de tres platets de tomàquet amb mozzarella. Un no portava gens d'oli, l'altre tenia un oli que es ven al supermercat i l'altre portava l'oli Mestral de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. S'havia d'endenvinar i comprovar quin era l'oli cambrilenc.

La propera activitat de les Jornades Gastronòmiques serà aquest proper dissabte 28 d'octubre a la tarda, amb la Ruta per les Oliveres, una oportunitat per conèixer el procés de l'oliva fins a convertir-se en oli. S'ha de fer inscripció prèvia a info@coopcambrils.com o trucar al 977 369 511.

Montserrat Jiménez durant la xerrada que va oferir ahir a la tarda a la Torre del Llimó

 

Comenta aquest article