Informació general

Gastronomia

Les Jornades amb Oli Nou d'Oliva Verge Extra arriben carregades d'activitats i gastronomia

Del 27 d'octubre al 5 de novembre, un total de 25 restaurants oferiran pa amb un dels productes estrella de la cuina cambrilenca

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Fernando Sarasa, Neus Cárdenas, Alfredo Clúa y Xavi Martí tastant l'oli nou
D'esquerra a dreta: Fernando Sarasa, Neus Cárdenas, Alfredo Clúa y Xavi Martí tastant l'oli nou | Cristina Sierra

L'Oli Nou d'Oliva Verge Extra de la Cooperativa Agrícola de Cambrils serà, novament, el protagonista de les darreres jornades gastronòmiques de l'any. Del 27 d'octubre al 5 de novembre, un total de 25 restaurants oferiran pa amb aquest producte estrella de la cuina cambrilenca com a aperitiu dels àpats. A més, s'han programat diferents activitats relacionades amb l'oli, entre elles, el tradicional esmorzar popular i xerrades per posar en valor aquest ingredient imprescindible de la dieta mediterrània.

Ahir al matí, la Torre del Llimó va acollir la presentació de les desenes Jornades amb Oli Nou d'Oliva Verge Extra, a càrrec de l'alcalde, Alfredo Clúa; la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; el director comercial de la Cooperativa Agrícola, Fernando Sarasa, i el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils, Xavi Martí.

"Un dels millors olis del món"

El restaurador va ser el primer a prendre la paraula per posar en valor el producte. "Tenim possiblement uns dels millors olis del món. És un plaer col·laborar amb aquestes jornades. Hi ha restaurants que fem servir tot l'any l'oli, també alguns l'utilitzen per l'elaboració de plats", va dir.

Acte seguit, Fernando Sarasa va assegurar que com a Cooperativa era una "satisfacció" poder presentar aquest producte. "L'oli ja és aquí", va manifestar el director comercial, que va tenir paraules d'agraïment cap a la restauració i la regidoria de Promoció Econòmica per apostar per aquest ingredient. "Intentem fer un programa atractiu. Tenim un producte sostenible, de Km0. Ho tenim fàcil per fer aquestes jornades", va expressar.

Per la seva part, Neus Cárdenas va destacar el treball que fan la Cooperativa i els pagesos, així com dels restaurants, que són "els ambaixadors de l'oli de Cambrils". En aquesta línia, l'alcalde va reiterar l'agraïment a la Cooperativa i als restaurants. "Cambrils no seria el que és sense ells", va afirmar Clúa, que va posar en relleu el suport al sector primari en un moment que no es fàcil per la sequera.

La ruta cicloturística, la gran novetat

El programa d'activitats de les jornades s'inicia, avui dimarts a les 18 hores a la Torre del Llimó, amb la xerrada amb degustació a càrrec de l'especialista en oli i cuina de l’IRTA-Mas Bové Montserrat Jiménez. Les inscripcions s'han de fer a peconomica@cambrils.cat o 977 794 679.

Les activitats continuaran dissabte 28 a les 16 hores amb el taller familiar "La ruta per les oliveres". S'ha de fer inscripció prèvia a info@coopcambrils.com o trucar al 977 369 511. Una activitat on els visitants coneixeran el procés de l'oliva fins a convertir-se en oli.

El programa seguirà dilluns 30 amb la xerrada "Oli d'oliva verge extra i dieta mediterrània: el secret d'una major longevitat", impartida per Ramon Estruch, doctor de l'Hospital Clínic.

Dissabte 4 de novembre serà el torn del taller familiar "Aprofitaments de l'olivera", a la Torre del Llimó. Una activitat que servirà per conèixer els diferents aprofitaments del conreu de l’olivera i elaborar una conserva d’olives arbequines seguint una recepta tradicional.

La darrera activitat serà la més tradicional: l'esmorzar popular, diumenge 5 de novembre a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola. Enguany la novetat és la ruta cicloturística de l'oli de Cambrils, un recorregut de 14 km que començarà al Museu Molí de les Tres Eres a les 9:30h i acabarà a la Festa de l’Oli Nou.

A les instal·lacions s'oferirà pa torrat, llonganissa, fruita i oli nou d'oliva verge extra Mestral 2023 per un preu de 4 euros.

L’Apunt

Previsió de dos milions de quilos d'olives

Respecte a la campanya d'enguany, Fernando Sarasa va explicar que la Cooperativa confia collir dos milions de quilos d'olives. "Hi arribarem segur, és més que l'any passat", va dir el cambrilenc, que recordava que enguany tocava collita molt bona però serà bona, no extraordinària. "Preveiem una collita mitja. Els camps que toquen més a mar han tingut una collita bastant important però els que toquen a la muntanya ha estat més baixa perquè no han pogut regar", indicava.

El director comercial va apuntar que va ser el passat 16 d'octubre quan es va iniciar la recol·lecció d'olives i fins el 30 de desembre no es tancarà l'almàssera. "Aquesta setmana esperem moltes més entrades, la setmana passada les entrades van ser fluixes per la pluja", va argumentar.

Comenta aquest article